Σελίδες

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Μονάδες Οικογενειακής Ιατρικής: μία δήλωση με νόημα (ΠΑΣΟΚ & ΣΥΡΙΖΑ) από τον κ. Γρηγοράκο



Όσοι διάβασαν τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου για την ανάπτυξη της Οικογενειακής Ιατρικής και την δημιουργία Μονάδων Οικογενειακής Ιατρικής, αντελήφθησαν ότι το κομμάτι αυτό, μπορεί να «κουμπώσει» άνετα και να συμπληρώσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στο ΠΕΔΥ το οποίο φυσικά αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.

Ο κ. Γρηγοράκος με τις δηλώσεις του αυτές την Πέμπτη στην ημερίδα για την ΠΦΥ στην Θεσσαλονίκη, με θέμα «Ο νέος χάρτης στην Πρωτοβάθμια Υγεία: Στόχοι και Προοπτικές» με πολύ ήπιο και εύσχημο τρόπο, επιχειρεί να περάσει το μήνυμα ότι απλά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν έχει ολοκληρωθεί και απαιτούνται σημαντικοί ακόμη άξονες και ενέργειες να γίνουν, ώστε να ξεκινήσει να λειτουργεί για τα καλά, σε όφελος των ασθενών.

Και φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται ο όρος Μονάδες Οικογενειακής Ιατρικής. Οι γνωρίζοντες καλά τα πράγματα της υγείας, θυμούνται ότι η πρόταση αυτή, αποτελεί στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, από τα σπλάχνα του οποίου βέβαια, προέρχεται και ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Συγκεκριμένα, ήταν το 2007, στις 6 Σεπτεμβρίου όταν σε μεγάλη ημερίδα που είχε οργανώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Κρήτης Αναστάσιος Φιλαλήθης αναφερόταν στην ανάγκη για δημιουργία Μονάδων Οικογενειακής Ιατρικής. Στο ακροατήριο, βρισκόταν ο τότε υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αργότερα, δεν ήταν λίγες οι φορές που και η υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μαζί με την υφυπουργό της κυρία Φώφη Γεννηματά, αναφέρονταν συχνά στην δημιουργία Ιατρικών Μονάδων σε κάθε Δήμο.

Αξίζει δε να σημειώσουμε, ότι την πρόταση αυτή, φαίνεται να ασπάζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι ερωτηματικό πλέον, τι στάση θα ακολουθήσει ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, καθώς η οποιαδήποτε άποψη του κ. Γρηγοράκου είναι αρκετά ισχυρή εκ της θέσεώς του. Πολύ απλά, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, απευθύνεται απευθείας στον πρωθυπουργό και όχι στον υπουργό του, και ως εκ τούτου, σε περίπτωση που θελήσει ο κ. Γρηγοράκος να περάσει οποιαδήποτε πολιτική, θα μπορεί να το πράξει.

Να θυμηθούμε λοιπόν, τι είπε, για την ανάπτυξη της οικογενειακής ιατρικής ο κ. Γρηγοράκος στην ημερίδα στην Θεσσαλονίκη:

«Η ουσιαστική ανάπτυξη της οικογενειακής ιατρικής προϋποθέτει ειδικές δομές και υπηρεσίες. Για το λόγο αυτό, εξετάζουμε τη δημιουργία Μονάδων Οικογενειακής Ιατρικής (ΜΟΙ). Μια ΜΟΙ είναι ουσιαστικά ένα «μικρό αστικό Κέντρο Υγείας» που στελεχώνεται από 5-10 ιατρούς (παθολόγους, γενικής ιατρικής και παιδιάτρους) και το αναγκαίο νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Η υποδομή του συνίσταται σε ένα χώρο χωρίς ιδιαίτερο εργαστηριακό εξοπλισμό –τα αναγκαία μόνο για την ολοκλήρωση της κλινικής εξέτασης, διάγνωσης και παρακολούθησης των ασθενών.
Στις ΜΟΙ εγγράφονται όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, και έτσι επιτυγχάνουμε την πλήρη και ισότιμη και καθολική πρόσβαση. Η αναλογία εγγραφής είναι περίπου 1.700 πολίτες ανά γιατρό, ενώ για την κάλυψη των κατοίκων των αστικών περιοχών απαιτούνται περίπου 3.600 ιατροί σε 600 μονάδες. Οι ΜΟΙ λειτουργούν από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 8.00 το βράδυ και είναι σε (τηλεφωνική) ετοιμότητα τις υπόλοιπες 12 ώρες του 24ωρου, καθώς και τις αργίες».

Σε μία εποχή που γίνεται τόση κουβέντα για τους ανασφάλιστους και την κάλυψή τους, και σε μία στιγμή που 2 εκατ. περίπου συμπολίτες μας έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους κάλυψη εξαιτίας της κρίσης, η παραπάνω πρόταση θα μπορούσε να αποτελέσει, στρατηγική προτεραιότητας.

Ο κ. Γρηγοράκος επίσης αναφέρθηκε και στην ανάγκη επανασχεδιασμού του ΕΣΥ το οποίο παραμένει κυρίαρχο και καρδιά της υγειονομικής πολιτκής και μαζί με την υποστήριξη της ΠΦΥ, θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο για έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση. 

Είπε χαρακτηριστικά:

«Είναι ζωτική ανάγκη να επανασχεδιάσουμε το σύνολο των πολιτικών μας, έχοντας ως στρατηγική μας επιλογή τη θεμελίωση ενός νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο επανασχεδιασμός των πολιτικών υγείας είναι συνυφασμένος με την έξοδο από την κρίση. Στον ένα μεγάλο πυλώνα του ΕΣΥ, τα Νοσοκομεία, προστίθεται και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η ολοκληρωμένη φροντίδα, το τρίπτυχο της πρόληψης -θεραπείας- αποκατάστασης και η δημιουργία υπηρεσιών σε όλη τη χώρα που θα είναι προσβάσιμες 24 ώρες το 24ωρο και θα παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλους ήταν και παραμένει κυρίαρχος στόχος του ΕΣΥ».

1 σχόλιο:

  1. ................το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ..θα εφαρμόσει ο Γρηγοράκος.........ΜΑΥΡΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή