Σελίδες

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Ιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας.Εκβιαστική η σύναψη σύμβασης εργαστηριακών ιατρών με τις ελεγκτικές εταιρίες

Ο Ιατρικός Σύλλογος, ως νέος Δον Κιχώτης, ξιφασκεί με τον ΕΟΠΥΥ, για το θέμα των ελεγκτικών εταιρειών. Θα κλείσουμε την τριλογία («τραγικού» περιεχομένου), μετά την πρώτη και δεύτερη επιστολή προς ΕΟΠΥΥ και Υπουργείο Υγείας, για το συγκεκριμένο θέμα, που αποστείλαμε αρμόδια και κοινοποιήσαμε στο διαδίκτυο.

Μετά την αρχική προσφυγή μας στη Δικαιοσύνη, υπήρξε η υπαναχώρηση – ελιγμός από πλευράς ΕΟΠΥΥ, οι ελεγκτικές εταιρείες να μην ασχοληθούν με το λογιστικό διαχειριστικό έλεγχο (κάτι που ειρήσθω εν παρόδω, είχαν ήδη επιτελέσει οι περιφερειακές διευθύνσεις ΕΟΠΥΥ), αλλά άκουσον, άκουσον με τον ιατρικό κλινικό έλεγχο!

Μάλλον, πρέπει να υπενθυμίσουμε ορισμένα γεγονότα, διότι αποτελεί κοινή πεποίθηση, ότι ζούμε στη χώρα που έχει πάρει διαζύγιο με τη ΄΄λογική΄΄ και πολλές φορές το αυτονόητο θεωρείται ζητούμενο. Ο ΕΟΠΥΥ, με την έλευση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ως οιωνεί ελεγχόμενη συνταγογράφηση, κάκιστα, αποφάσισε, να μην ελέγχονται από τους ελεγκτές ιατρούς (παρότι με την ενοποίηση των ταμείων υπήρχε πληθώρα τέτοιων), τα παραπεμπτικά των εργαστηριακών εξετάσεων, που συνταγογραφούσαν οι κλινικοί ιατροί. Ταυτόχρονα, δεν εξασφάλισε κανέναν ηλεκτρονικό έλεγχο μέσω της ηλεκτρονικής παραπεμπτικογραφίας. Βέβαια δεν χρειάζεται κανείς να είναι Αϊνστάιν, για να καταλάβει ότι η δαπάνη θα ξέφευγε. Στη χώρα μας, ό,τι γίνεται χωρίς έλεγχο και καλή τη πίστει, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο εντελώς αντίθετο του ποθούμενου αποτελέσματος (για να μη νομίζετε, ότι ευλογούμε τα γένια μας).

Παράλληλα, ενώ μέχρι τα τέλη του 2012 ίσχυε η απόφαση της κλιμακωτής έκπτωσης των διαγνωστικών κέντρων, προς τον ΕΟΠΥΥ, ανάλογα με τον ΄΄τζίρο΄΄, από 1-1-13 χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, αυτό καταργήθηκε, με αποτέλεσμα σημαντικότατες απώλειες για τον ΕΟΠΥΥ, κυρίως από τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα.

Με αυτά τα δεδομένα βέβαια, η πολιτεία, η οποία με τους παραπάνω χειρισμούς της, φέρει την κύρια ευθύνη για τον εκτροχιασμό της κατάστασης, αποφάσισε να εφαρμόσει, το άδικο, ισοπεδωτικό και πιστεύουμε παράνομο μέτρο, της επιστροφής δεδουλευμένων (clawback,rebate). Αναμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, έστω και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ας επανέλθουμε στον ιατρικό κλινικό έλεγχο που θα διενεργήσουν οι ιδιωτικές Ελεγκτικές εταιρείες κι ας πάρουμε την αλυσίδα από την αρχή. Ο ΕΟΠΥΥ, όπως είπαμε, κάκιστα και απαράδεκτα, αποφάσισε να μην ελέγχονται τα παραπεμπτικά των εργαστηριακών εξετάσεων, χωρίς να κάνει τίποτε, για να γίνει ηλεκτρονικά ελεγχόμενη η συνταγογράφηση (π.χ. να μη επιτρέπει το σύστημα, να αναγράφονται εξετάσεις για συγκεκριμένο ασθενή, εφόσον δεν έχει περάσει εύλογο, προβλεπόμενο διάστημα, επίσης να εφαρμοσθούν διαγνωστικά πρωτόκολλα κλπ). Αλήθεια ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει ευθύνες γι’ αυτήν την επιζήμια παράλειψη;

Επόμενος κρίκος ο ασφαλισμένος, που ευκαιρίας δοθείσης (εύκολη πρόσβαση στα ιδιωτικά εργαστήρια, λόγω μικρής συμμετοχής) αρέσκεται να κάνει εξετάσεις κατά το δοκούν και βέβαια και ο κλινικός ιατρός, που αναγράφει ελαφρά τη καρδία, τις παραπάνω εξετάσεις και όχι μόνο. Τελευταίος κρίκος της παραπάνω αλυσίδας ο εργαστηριακός ιατρός ο οποίος εκ του Νόμου είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει τα ηλεκτρονικά παραπεμπτικά, που του προσκομίζονται, χωρίς να μπορεί να αρνηθεί κάποια εξέταση.

Μαντέψτε ποιον ελέγχει και θέλει να τιμωρήσει η πολιτεία, μέσω του ΕΟΠΥΥ και των ελεγκτικών εταιρειών; Μα βέβαια τον πιο αδύναμο κρίκο και αυτόν που αντικειμενικά δεν έχει ευθύνη. Δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ, υποχρεώνει τον εργαστηριακό ιατρό να εκτελεί όλα τα ηλεκτρονικά παραπεμπτικά, που του προσκομίζονται, ακυρώνοντας ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ, τον έγκαιρο έλεγχό τους και επιβάλλει έλεγχο ετεροχρονισμένο και αφού έχουν γίνει οι εξετάσεις, όχι από ελεγκτές ιατρούς αλλά από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες! Ελλάς το μεγαλείο σου…

Βεβαίως και πρέπει να γίνεται έλεγχος, έγκαιρα όμως και όχι ετεροχρονισμένα. Που ακούστηκε να σε αναγκάζουν να εκτελείς τα παραπεμπτικά και μετά να σου λένε ότι κακώς τα εκτέλεσες, επέστρεψε τα χρήματα και πλήρωσε και τις ελεγκτικές εταιρείες!

Εξάλλου αφού ο στόχος του οικονομικού εξορθολογισμού του προϋπολογισμού επετεύχθη με την επιβληθείσα επιστροφή δεδουλευμένων (clawback, rebate), αδυνατούμε να αντιληφθούμε την οικονομική αναγκαιότητα του συγκεκριμένου ελέγχου, πέραν του προφανούς κέρδους των ελεγκτικών εταιρειών. Τον εξορθολογισμό του προϋπολογισμού ή τον επιτυγχάνεις με ελέγχους και δίκαιη κατανομή βαρών στους ελεγχόμενους, ή χωρίς έλεγχο επί δικαίων και αδίκων με τη μορφή ποσοστιαίας επιστροφής δεδουλευμένων (clawback, rebate). Η σωρευτική εφαρμογή και των δύο μέτρων οδηγεί σε αδικαιολόγητη οικονομική σύνθλιψη των εργαστηριακών ιατρών, κάτι που σίγουρα δεν πρέπει να χαρακτηρίζει μία ευνομούμενη πολιτεία!

Απευθυνόμαστε σε σας κ. Γεωργιάδη, όχι με την ιδιότητα του Υπουργού, αλλά κυρίως με αυτή του ανθρώπου της ελεύθερης αγοράς, όπως κατ’ επανάληψη έχετε δηλώσει ότι είστε. Απαντήστε μας με το χέρι στην καρδιά, επιχείρηση, του μεγέθους των εργαστηριών της περιφέρειας, που της παίρνουν πίσω δεδουλευμένα (rebate +clawback) ~35-40% επί του τζίρου, δεν της αποδίδουν το 10% (παρότι στην περιφέρεια ο λογιστικός έλεγχος γίνεται στο 100%), πληρώνει συνεχώς, για αναλώσιμα, για αποκομιδή ιατρικού υλικού, για πιστοποιήσεις, για ελεγκτικές εταιρείες, έχει αυξημένα λειτουργικά έξοδα, λόγω όγκου εργασιών, φορολογείται με 30-40% (ίσως φέτος λίγο λιγότερο), πληρώνεται με χρονοκαθυστέρηση 6 μηνών τουλάχιστον, είναι δυνατόν να είναι βιώσιμη; Κύριε Υπουργέ, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Οι εργαστηριακοί ιατροί οδηγούνται (τους οδηγείτε) με μαθηματική ακρίβεια στον οικονομικό αφανισμό!

Δυστυχώς τα παραπάνω, παρότι τα επισημάναμε στην πρόσφατη (2-5-2014) έκτακτη γενική συνέλευση του ΠΙΣ, δεν φάνηκε να επέφεραν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Απευθυνόμαστε λοιπόν προς όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους και τον ΠΙΣ, επίσης τον ΕΟΠΠΥ και το Υπουργείο Υγείας, θεωρούμε αδιανόητο, μετά τα παραπάνω, να υποχρεωθούν οι εργαστηριακοί συνάδελφοι να συμβληθούν με τις ελεγκτικές εταιρείες για ετεροχρονισμένο κλινικό έλεγχο. Πιστεύουμε ότι, αφενός μεν, είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, χωρίς να υπάρχει οικονομική στόχευση – αναγκαιότητα και αφετέρου δε, η εμπλοκή και η εμμονή σύμβασης με τις ελεγκτικές εταιρείες, είναι απότοκος νοοτροπίας του παρελθόντος, που δεν πρέπει να χαρακτηρίζει το παρόν και το μέλλον μας.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ           Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΕΥΔΟΚΙΑ ΓΑΡΓΑΛΑ

4 σχόλια:

  1. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ.
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ, ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΠΟΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΘΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΕΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΙΤΣΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΕΣ (ΔΥΣΤΥΧΩΣ) ΑΣΧΕΤΟΥΛΗΔΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ.
    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!
    ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ (REBATE-CLAWBACK) ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΠΡΙΝ ΛΙΓΑ 24ΩΡΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΟΝ ΑΜΕΣΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ.
    ΕΠΑΡΧΙΩΤΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΞΥΠΝΗΣΤΕ, ΑΦΗΣΤΕ ΤΗ ΝΙΡΒΑΝΑ ΚΑΙ ΠΑΨΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΤΕ ΚΑΘΕ ΕΜΜΟΝΙΚΟ ΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΣΧΕΤΟΥΛΑ ΘΕΙΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟ ΜΕ ΑΠΟΨΕΙΣ ΟΠΩΣ "ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΤΟΣ ΤΑΜΕΙΩΝ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ'' ΚΛΠ ΚΛΠ.
    Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ : ΕΞΟΔΟΣ ΟΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΙΣΧΡΟ ΕΟΠΥΥ!!
    Υ.Γ. ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ, ΤΙΣ ΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΑΧΡΗΣΤΗ ΧΑΡΤΟΥΡΑ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΡΑΒΟ ΑΓΑΠΗΤΕ ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΕΙΠΕΣ.
    ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ: ΑΛΟΙΜΟΝΟ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΛΑΔΟ ΨΙΛΙΚΑΤΖΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
    ΚΑΝΤΕ ΜΟΥ ΜΙΑ ΧΑΡΗ ΟΣΟΙ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ.
    ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ-ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΠΟΣΑ ΚΕΡΔΙΖΕΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπραβο στον ΙΣΘ -"επι των τυπον των ηλων"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια στον Ι.Σ. Θεσπρωτίας για την λογικότατη και χωρίς κορώνες τοποθέτηση για να γίνουν κατανοητά τα πραγματικά δεδομένα. Αν μου επιτρέπεται, να υπενθυμίσω επιπλέον ότι:
    1) Η απόφαση 634 του ΕΟΠΥΥ (από 10 Σεπτεμβρίου 2013) η οποία πρακτικά ήταν η πρόσκληση για τις ΙΕΕ, μια και ο υπουργός είχε δηλώσει ότι ο μηχανισμός του ΕΟΠΥΥ δεν δύναται να κάνει ηλεκτρονικά τον έλεγχο παρόλο που έχει όλα τα δεδομένα/στοιχεία στην διάθεσή του, ανέφερε ότι (παράγραφος 7.1.1) "Ο οικονομικός-ιατρικός έλεγχος με χρήση στατιστικού μοντέλου των λογαριασμών του Α’ εξαμήνου 2013, να έχει ολοκληρωθεί έως την 31η Οκτωβρίου 2013" και (παράγραφος 7.1.2) "Ο οικονομικός-ιατρικός έλεγχος με χρήση στατιστικού μοντέλου των λογαριασμών του Β’ εξαμήνου 2013, να έχει ολοκληρωθεί έως την 28η Φεβρουαρίου 2014". Νομίζω - δεν είμαι και μαθηματικός βέβαια - ότι αυτές οι προθεσμίες έχουν ήδη ξεπεραστεί, οπότε τι ακριβώς έχουν να ελέγξουν για το 2013 και κυρίως, με τι όφελος για τους ελεγχόμενους; Θα υπάρχει κάποια ανταπόδοση για όσους βρεθούν καθαροί μέσα από τα "στατιστικά μοντέλα" και ποινές για όσους πιαστούν παραβάτες;
    2) Ο Υπουργός, υπερθεματίζοντας για την χρήση των ΙΕΕ τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 2013 (θυμίζω πριν έρθουν ακόμα τα μπιλιετάκια για rebate & clawback) επιχειρηματολογούσε ότι μέσα από τον έλεγχο (που θα τελείωνε για το πρώτο εξάμηνο του 2013 στις 31/10/13 με βάση την 634) θα υπάρξει και σχετική "διόρθωση" στον μελλοντικό (τότε ακόμα) υπολογισμό του clawback με βάση τα ευρήματα για καθοδηγούμενη συνταγογράφηση... Τώρα το συνολικό clawback για το 2013 έχει υπολογιστεί, ένα τετράμηνο πάει υπέρ πατρίδος και περιμένουμε τον συμψηφισμό... οπότε και πάλι τι ακριβώς μπορεί να φέρει ο έλεγχος από τις ΙΕΕ για το 2013;

    ΑπάντησηΔιαγραφή