Ο ΠΦΣ καλεί τους προέδρους των Συλλόγων της χώρας σε έκτακτη σύσκεψη, το Σάββατο 5 Ιουλίου, με θέμα τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας για τα προαπαιτούμενα της τρόικας.
Του Δημήτρη Καραγιώργου - IATRONET
Μαγική εικόνα παρουσιάζουν υπουργείο Υγείας και φαρμακοποιοί στο θέμα της μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών.
Τα ποσοστά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκύπτουν από βασανιστική επεξεργασία και ικανοποιούν κυρίως λογιστικές σκοπιμότητες.
Με αυτά, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να διαχειριστεί την κατάσταση έναντι των δανειστών και οι συνδικαλιστές να διαχειριστούν τη “μείωση” έναντι των φαρμακοποιών και της κοινωνίας.
Το “ψαλίδι” προβλέπεται στο μνημόνιο και αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης προς τη χώρα μας.
Η παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε εξ αρχής σκοπό να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τρόικας, περιορίζοντας, όμως, τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών, οι οποίοι τα τελευταία τρία χρόνια βρίσκονται στα...κάγκελα.
Υπουργείο και φαρμακοποιοί είχαν άτυπη επικοινωνία και – σύμφωνα με πληροφορίες – είχε υπάρξει συμφωνία για τη μείωση του ποσοστού κέρδους, από το 21% στο 15,7%, με τη διαδικασία που επελέγη.
Η συμφωνία επήλθε αναίμακτα, επειδή αποφεύχθηκαν τα χειρότερα για τον κλάδο των φαρμακοποιών και αυτό για τρεις λόγους:
Ο πρώτος είναι ότι τα ποσοστά κέρδους είναι στην πραγματικότητα υψηλότερα απ΄ όσο εμφανίζει η ελληνική πλευρά στην τρόικα. Είναι 23% και πλέον, όταν η ελληνική πλευρά κάνει λόγο για 19% ή 21%, αφαιρώντας την υποχρεωτική έκπτωση (rebate) προς τον ΕΟΠΥΥ.
Ο δεύτερος είναι ότι παρέχεται δυνητικά στους φαρμακοποιούς ένας επιπλέον κύκλος εργασιών, της τάξης των 770 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Πρόκειται για τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), τα οποία διατίθενται σήμερα αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων.
Ο τρίτος λόγος είναι ότι τα ΦΥΚ έχουν πράγματι πολύ χαμηλότερο ποσοστό κέρδους (κοντά στο 3%), παρασύροντας μεσοσταθμικά προς τα κάτω το συνολικό ποσοστό κέρδους και ικανοποιώντας τη μνημονιακή υποχρέωση.
Δεν είναι καθόλου, βέβαιο, όμως ότι τα ΦΥΚ θα διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα διατίθεται, παρά το 10% έως 30%.
Υπολογίζεται, δηλαδή, ένας κύκλος εργασιών, ο οποίος στην πραγματικότητα θα παρέχεται από άλλους φορείς (νοσοκομεία – ΕΟΠΥΥ). Αυτό σημαίνει ότι η μείωση στο ποσοστό κέρδους, που έχει συντελεστεί εν πολλοίς με τα ΦΥΚ, είναι πλασματική.
Διαχείριση
Για να μετριαστεί η οργή των φαρμακοποιών από το μπαράζ μέτρων και μειώσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κατήγγειλε την Τετάρτη την τακτική του υπουργού Υγείας να ανακοινώσει αιφνιδιαστικά “...τις προειλημμένες αποφάσεις που έχουν σχέση με την διάλυση του φαρμακευτικού ιστού της χώρας”...
Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, οι φαρμακοποιοί αδυνατούν πλέον να σηκώσουν άλλο το βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας που συνίσταται:
Στη χρηματοδότηση των φαρμακευτικών δαπανών Υγείας, με την οικονομική αιμορραγία τους.
Στην επιπλέον εργασία τους (αργίες, διανυκτερεύσεις) χωρίς αμοιβή.
Στη δωρεάν παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους πολίτες, σε αντίθεση με όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην καθυστέρηση εξόφλησης των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ, που χρονολογούνται από το 2011.
Στη συνέχιση της εξυπηρέτησης του κοινού κατά τις εφημερίες, παρά την απορρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων
Ο ΠΦΣ καλεί τους προέδρους των Συλλόγων της χώρας σε έκτακτη σύσκεψη, το Σάββατο 5 Ιουλίου, με θέμα τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας στα προαπαιτούμενα της τρόικας για τον κλάδο.
Αποφάσεις
Ο πλειοψηφών σύμβουλος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοσοδιάδης ανακοίνωσε τα εξής:
“Περιμέναμε από την κυβέρνηση να ανακοινώσει μέτρα που να διορθώνουν τις υπερβολές σε βάρος των φαρμακείων και όχι μέτρα που επιδεινώνουν την ήδη υπάρχουσα τραγική κατάσταση.
Τα φαρμακεία κλείνουν και η κυβέρνηση εξακολουθεί να παίρνει αποφάσεις σε βάρος τους και σε βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών”.
κερδος 23% και ανω δεν υπαρχει σε κανενα επαγγελματια της υγειας,παλι την βολεψανε οι φαρμακοτριφτες !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΝΑ ΚΟΝΟΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ?
ΔιαγραφήΜΗΝ ΞΕΧΑΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΞΟΔΑ ΣΕ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ....