Σε «αναμμένα κάρβουνα» βρίσκονται τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ όσο και οι εκπρόσωποι γιατρών και ασθενών αναμένοντας την έκβαση της υπόθεσης του πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων. Η αίτηση αναστολής εφαρμογής του μέτρου που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) συζητήθηκε την Πέμπτη παρουσία του υπουργού κ. Μάκη Βορίδη και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντού.
Ο πρόεδρος του ΣτΕ κ. Σωτήρης Ρίζος έδωσε προθεσμία στους διαδίκους να καταθέσουν συμπληρωματικά στοιχεία έως τις 10.00 το πρωί της Δευτέρας 11 Αυγούστου. Με απλά λόγια, τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και οι εκπρόσωποι των γιατρών πρέπει να προσκομίσουν περισσότερα στοιχεία για να υποστηρίξουν το δίκαιο του αιτήματός τους.
Υπουργείο Υγείας vs γιατρών
Ο υπουργός Υγείας τονίζει την αναγκαιότητα εφαρμογής του μέτρου επικαλούμενους δημοσιονομικούς λόγους. Σημειώνει δε ότι διαφέρει από το οριζόντιο πλαφόν (80% της δαπάνης που είχε προκαλέσει κάθε γιατρός στον ΕΟΠΥΥ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους) που είχε εφαρμόσει ο προκάτοχός του και είχε «ακυρωθεί» στο ΣτΕ κατόπιν προσφυγής του ΠΙΣ.
Από την πλευρά τους, οι γιατροί υποστηρίζουν ότι το πλαφόν είναι ένα μέτρο που περιορίζει ασφυκτικά την ιατρική λειτουργία και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Οπως επισημαίνουν, ιατρική με λογιστικά και οικονομικά κριτήρια δεν μπορεί να γίνει. «Δεν είναι δυνατόν» αναφέρουν «σε μια τόσο δύσκολη και οριακή εποχή που όλοι οι πολίτες έχουν συνθλιβεί οικονομικά, προσωπικά και κοινωνικά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να έχει πάρει τη μεζούρα και να μετρά ακόμη πόσες περικοπές πρέπει να κάνει στερώντας από τους πολίτες και τους ασθενείς τις αναγκαίες θεραπείες τους». Επίσης ζητούν την άμεση εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τον ουσιαστικό εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΣτΕ έχει εκδώσει προσωρινή διαταγή για αναστολή εφαρμογής του μέτρου ώσπου να εκδοθεί η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών.
Πλαφόν και σε διαγνωστικές εξετάσεις
Στο μεταξύ ξεκίνησε στο υπουργείο Υγείας η συζήτηση για την επιβολή πλαφόν και στις διαγνωστικές εξετάσεις ανά πάροχο και γεωγραφική περιοχή. Στη συζήτηση συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΠΙΣ, της ιδιωτικής πρωτοβάθμιας περίθαλψης και των κλινικοεργαστηριακών γιατρών.
Η υπουργική απόφαση θα προβλέπει συγκεκριμένες διατάξεις για:
• Κατανομή ορίου δαπάνης ανά περιφερειακή ενότητα και πάροχο ατομικά για το 2014, με δυνατότητα επανεξέτασης του μέτρου για το δεύτερο εξάμηνο ανάλογα με την πρόοδο του ελέγχου της δαπάνης.
• Θεσμοθέτηση σειράς συνταγογραφικών μέτρων και οδηγιών.
• Δυνατότητα δυνητικού clawback (μηχανισμός αυτόματων επιστροφών όταν γίνεται υπέρβαση του «κλειστού» προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ) στους παρόχους για την τελευταία εβδομάδα κάθε μήνα.
Έλενα Φυντανίδου
www.tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου