Σελίδες

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

SOS από το νοσ. Αγρινίου: Τεράστιες ελλείψεις στην Καρδιολογική Κλινική - κινδυνεύουν ζωές



Κραυγή αγωνίας αλλά και ευαισθησίας για το γεγονός ότι το νοσοκομείο Αγρινίου- το οποίο εξυπηρετεί σχεδόν όλο τον νομό Αιτωλοακαρνανίας- έχει ξεμείνει από γιατρούς και ειδικότερα από καρδιολόγους, απευθύνει ο καρδιολόγος Διευθυντής ΕΣΥ στην Καρδιολογική Κλινική του νοσηλευτηρίου και πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας κ. Αριστείδης Τζιόβας.

Μάλιστα προκειμένου να δώσει μία ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα για το τι τραβάει τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι συνάδελφοί του και για το γεγονός ότι κινδυνεύουν οι ασθενείς, ο κ. Τζιόβας υποβάλλει την παραίτησή του, μήπως καταφέρει να ευαισθητοποιήσει όχι μόνο την διοίκηση του νοσοκομείου, αλλά και την ίδια την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι ελλείψεις είναι τραγικές, σε εναπομείναν προσωπικό τόσο ιατρικό όσο και νοσηλευτικό αναφέρει ο γιατρός στην ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι σήμερα στην Καρδιολογική Κλινική υπηρετούν 2 μόνιμοι ειδικευμένοι Καρδιολόγοι, 1 επικουρικός (με 5 μήνες ακόμη υπόλοιπο υπηρεσίας) και κανένας ειδικευόμενος. Επιπλέον, από τον Σεπτέμβριο του 2013 έχουν αποχωρήσει από το νοσοκομείο και την Κλινική, 5 ειδικευμένοι καρδιολόγοι καθιστώντας αδύναμη την σύνταξη σύννομου προγράμματος εφημεριών, σύμφωνα με τον κ. Τζιόβα. Ακόμη, τον τελευταίο μήνα αποχώρησαν όλοι οι ειδικευόμενοι γιατροί της Κλινικής χωρίς να υπάρξει μέριμνα για αντικατάσταση ή υποκατάσταση.

Οι επιστήμονες αυτοί, τρέχουν στην κυριολεξία για να προλάβουν τα πάντα μετρήστε: πραγματοποιούν 24ωρες εφημερίες, βρίσκονται στα Επείγοντα Περιστατικά, λειτουργούν την Καρδιολογική Κλινική, τα εξωτερικά ιατρεία, το τμήμα υπερήχων καρδιάς, ενώ διενεργούν σε 24ωρη βάση προεγχειρητικούς ελέγχους και είναι βέβαια και στην Μονάδα Εντατική Θεραπείας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο νοσοκομείο Αγρινίου, εκτελούνται 500 χειρουργικές πράξεις κάθε χρόνο, αφού το νοσηλευτήριο εξυπηρετεί όλο τον νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Ο κ. Τζιόβας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για επικίνδυνες καταστάσεις με τους ασθενείς αλλά και με τους ίδιους τους γιατρούς, όταν οι επιστήμονες εργάζονται τόσες ώρες και χωρίς την απαιτούμενη ξεκούεραση, Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι ο ίδιος ο κ.Τζιόβας, παρά το γεγονός ότι έχει λαμβάνειν 55 εργάσιμες ημέρες από την κανονική του άδεια τα τελευταία τρία χρόνια, μόλις και μετά βίας, πήρε 5 ημέρες εφέτος.

Εάν λοιπόν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με ανακοινώσεις του αναπληρωτής υπουργού Υγείας κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου σχεδιάζει μία ομάδα κρούσης για το Αιγαίου (Task Force) προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες, καλό θα ήταν να σχεδιάσει κάτι αντίστοιχο και για την ηπειρωτική Ελλάδα.

Οι ανάγκες σε προσωπικό και εξοπλισμό είναι τεράστιες, το μνημόνιο άφησε πίσω του συντρίμμια, οι πολίτες εμπιστεύονται τα δημόσια νοσοκομεία και είμαστε τυχεροί που διαθέτουμε άξιο προσωπικό ιατρικό και νοσηλευτικό. Το υπουργείο Υγείας ας κινηθεί γρήγορα στην πλήρωση των θέσεων πριν είναι αργά και πριν κινδυνεύσουν άνθρωποι (ασθενείς και γιατροί).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου