Σελίδες

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Θέμα: Συνέντευξη του Αν.Υπουργού Υγείας Λ.Γρηγοράκου στην εφημερίδα Ημερησία και στη δημοσιογράφο Ελένη Πετροπούλου 27.09.2014

Πρόσφατα, με δηλώσεις σας στη Βουλή αναφερθήκατε στον επανασχεδιασμό κατανομής των μαγνητικών και αξονικών μηχανημάτων. Με ποια κριτήρια θα γίνει ο επανασχεδιασμός;

Οι αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι αποτελούν σημαντικότατα εργαλεία στην εξέταση των ασθενών. Κατά τον τελευταίο χρόνο προμηθευτήκαμε έναν σημαντικό αριθμό τέτοιων μηχανημάτων. Υπάρχουν λοιπόν κάποια κριτήρια για την τοποθέτησή τους.

Κριτήριο αποτελεί η δυνατότητα του κάθε μηχανήματος. Παράδειγμα, δεν μπορούμε σε ένα μεγάλο νοσοκομείο, που δεν υπάρχει άλλος αξονικός τομογράφος ή που είναι μικρής ισχύος ο υπάρχων, να τοποθετήσουμε έναν ακόμη μικρής ισχύος. Εν ολίγοις, το πώς θα τοποθετηθούν οι τομογράφοι είναι συνάρτηση της περιοχής που καλύπτει το νοσοκομείο που θα μπουν, αν υπάρχει άλλος τομογράφος, τι ισχύος είναι ο υπάρχων, σε τι κατάσταση, τι παλαιότητας, και τι ζήτηση υπάρχει σε τέτοιους είδους εξετάσεις.

Θα αφορά το σύνολο των μηχανημάτων, δηλαδή ο «χάρτης» θα αφορά δημόσιο και ιδιωτικό τομέα;

Ο σχεδιασμός θα αφορά τα καινούργια μηχανήματα. Να σημειώσουμε εδώ ότι η απεγκατάσταση και η μεταφορά ενός μηχανήματος είναι κοστοβόρα διαδικασία. Πέραν αυτού, τα μηχανήματα που υπάρχουν ήδη στα νοσοκομεία καλύπτουν τις σημαντικές ανάγκες των πολιτών.

Τα νέα μηχανήματα που παραλάβαμε θα χρησιμοποιηθούν για κάλυψη αναγκών, όπου δεν καλύπτονται με τα υπάρχοντα. Δεν προβλέπεται όμως μεταφορά τοποθετημένων τομογράφων, είτε αξονικών, είτε μαγνητικών.

Ποιο το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου;

Αυτή τη στιγμή σε συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου και τα νοσοκομεία, καταγράφουμε τις ανάγκες. Στη συνέχεια, βάσει των αναγκών αυτών, σε συνδυασμό με τις πληθυσμιακές ανάγκες κάθε περιοχής και τις δυνατότητες κάθε μηχανήματος θα γίνει η κατανομή.

Ποια είναι η σημερινή εικόνα για την αδειοδότηση των απεικονιστικών μηχανημάτων;

Την ειδική άδεια λειτουργίας ενός τέτοιου μηχανήματος και την άδεια σκοπιμότητας τις εκδίδει ο περιφερειάρχης της κάθε περιοχής, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Υγείας. Υπάρχει λοιπόν νομοθετικό πλαίσιο το οποίο περιβάλλει την αδειοδότηση των απεικονιστικών μηχανημάτων.

Προαναγγείλατε την πρόσληψη 4.000 μονίμων υπαλλήλων στον χώρο της Υγείας το 2015, είναι διασφαλισμένες αυτές οι θέσεις εργασίας, καλύπτουν τα κενά που υπάρχουν στο ΕΣΥ;

Την Τρίτη που μας πέρασε εγκαινίασα το Ιατρείο για την σκλήρυνση κατά πλάκας στην Πολυκλινική. Να σας θυμίσω ότι τον Αύγουστο του 2013 η Πολυκλινική είχε κλείσει προσωρινά.

Την περασμένη εβδομάδα τη γναθοχειρουργική κλινική στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Πρόκειται για ένα νοσοκομείο που εξυπηρετεί έναν τεράστιο όγκο ασθενών.

Συνολικά, με τις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών κάτι έχει αρχίσει να κινείται με ανοδική κατεύθυνση. Δεν κάνουμε μαγικά, προσπαθούμε να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας που επλήγησαν βάναυσα από την κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν και σε συνεννόηση με τον αρμόδιο υπουργό, τον κ. Σταϊκούρα, ο προϋπολογισμός του 2015 θα προβλέπει την πρόσληψη 1.500 μόνιμων γιατρών και 2.500 γιατρών και νοσηλευτών, ενώ παράλληλα υπενθύμισε τις προσλήψεις 985 μόνιμων γιατρών, 302 επικουρικών και 1.700 υγειονομικών, οι οποίοι πρόκειται να υπάρξουν μέχρι τη λήξη του 2014.

Οφείλουμε να ενισχύσουμε με προσωπικό το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπάρχουν σ΄ αυτό άνθρωποι που εργάζονται από την ίδρυσή του. Πρέπει να ανανεώσουμε το ανθρώπινο δυναμικό του κι αυτό κάνουμε. Πέραν αυτού, εκσυγχρονίζουμε τον στόλο του ΕΚΑΒ με καινούργια οχήματα και κινητές μονάδες, όπως και εντάσσονται στο σύστημα επικουρικοί γιατροί, μέχρι το τέλος του 2014.

Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι δεν κάνουμε θαύματα, προσπαθούμε όλοι μαζί, με τους εργαζομένους στην δημόσια υγεία αλλά και την ιδιωτική να προσφέρουμε το μέγιστο αγαθό. Η υγεία δεν έχει χρώμα, δεν έχει πατρίδα, δεν έχει καταγωγή, ούτε τάξη. Η υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα που πρέπει να παρέχεται και παρέχεται σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους.

Κατάχρηση εξετάσεων στον ΕΟΠΥΥ

Τι εικόνα έχετε από τον ΕΟΠΥΥ; Γίνεται κατάχρηση τέτοιων εξετάσεων;

Η εικόνα που έχω από τον ΕΟΠΥΥ είναι ότι υπάρχει διαχρονικά μεγάλος αριθμός διαγνωστικών εξετάσεων. Ο Οργανισμός προσφάτως εξέδωσε και σχετική οδηγία προς τους γιατρούς για τον αριθμό εξετάσεων ανά ασφαλισμένο (2 ανά ΑΜΚΑ), διευκρινίζοντας ότι ο κάθε γιατρός μπορεί ελεύθερα να συνταγογραφεί, με την προϋπόθεση ότι σε ενδεχόμενο έλεγχο από τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να αιτιολογήσει τη σχέση της διάγνωσής τους και της αναγκαιότητας της εξέτασης. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εξετάσεων, η οποία επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο. Στόχος του υπουργείου είναι να υπάρξει εξορθολογισμός του μεγάλου όγκου εξετάσεων, χωρίς όμως να περιορισθούν κατ' ελάχιστον οι ανάγκες των πολιτών.

· Οπου χρειάζεται
Δεν μπορούμε, για παράδειγμα, σε ένα μεγάλο νοσοκομείο, που δεν υπάρχει άλλος αξονικός τομογράφος ή που είναι μικρής ισχύος ο υπάρχων, να τοποθετήσουμε έναν ακόμη μικρής ισχύος.

· Κάλυψη αναγκών
Η απεγκατάσταση και η μεταφορά ενός μηχανήματος είναι κοστοβόρα διαδικασία. Πέραν αυτού, τα μηχανήματα που υπάρχουν ήδη στα νοσοκομεία καλύπτουν τις σημαντικές ανάγκες των πολιτών. Τα νέα μηχανήματα που παραλάβαμε θα χρησιμοποιηθούν για κάλυψη αναγκών, όπου δεν καλύπτονται με τα υπάρχοντα.

· Προσλήψεις
Δεν κάνουμε μαγικά, προσπαθούμε να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας που επλήγησαν βάναυσα από την κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν και σε συνεννόηση με τον αρμόδιο υπουργό, τον κ. Σταϊκούρα, ο προϋπολογισμός του 2015 θα προβλέπει την πρόσληψη 1.500 μόνιμων γιατρών και 2.500 γιατρών και νοσηλευτών·

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου