Σελίδες

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΕΚ: Σχέδιο αφανισμού του ιδιωτικού τομέα Υγείας στην Ελλάδα



Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών επισημαίνει ότι ο κλάδος οδηγείται σε αφανισμό- και μάλιστα με αδιαφανείς διαδικασίες.

IATRONET

Σε κάθε δυνατή νομκή ενέργεια θα στραφεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών αν δεν υπάρξει άμεση επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στον κλάδο από τις καθυστερήσεις εξόφλησης των οφειλομένων από τον ΕΟΠΥΥ για την περίθαλψη των ασφαλισμένων του.

Ο Σύνδεσμος, επισημαίνει πως με την κωλυσιεργία που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε ότι αφορά την εκκαθάριση των οφειλών του Οργανισμού προς τις κλινικές, σε συνδυασμό με τα μέτρα του claw back και rebate, ο κλάδος οδηγείται σε αφανισμό- και μάλιστα με αδιαφανείς διαδικασίες.

Ταυτόχρονα όμως δημιουργείται και πρόβλημα στην κάλυψη της περίθαλψης του πληθυσμού, αφού ο ιδιωτικός τομέας υγείας, καλύπτει το 39% των αναγκών περίθαλψης στη χώρα.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Βασίλης Μπαρδής, κατήγγηλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι ενώ οι έλεγχοι από τις ανεξάρτητες ελεγκτικές εταιρίες έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, δόθηκε παράταση ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Και τώρα, ζητούνται νέα δικαιολογητικά από τις κλινικές, τα οποία υπάρχουν μόνο στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΠΥΥ (απαγορεύεται να υπάρχουν αντίγραφα στις ιδιωτικές κλινικές), με αποτέλεσμα να χάνεται και η προθεσμία του Σεπτεμβρίου, οδηγώντας σε περαιτέρω καθυστερήσεις. Το γεγονός αυτό καθυστερεί τις εξοφλήσεις από πλευράς του ΕΟΠΥΥ, τη στιγμή που ήδη υπάρχει δεσμευμένο δάνειο 1,5 δις. ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, εκ των οποίων ο ΣΕΚ εκτιμά ότι τα 530 εκ. ευρώ περίπου, αφορούν τις ιδιωτικές κλινικές.

Ο κ. Μπαρδής, έκανε λόγο για σκόπιμη και συντονισμένη προσπάθεια αφανισμού του Ιδιωτικών Κλινικών στην Ελλάδα από τον ΕΟΠΥΥ, τη στιγμή που ο συγκεκριμένος τομέας συντηρεί άμεσα και έμμεσα περισσότερες από 55.000 θέσεις εργασίας, καλύπτοντας ταυτόχρονα το 39% των υπηρεσιών υγείας στη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΚ, ο ΕΟΠΥΥ, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του υπονομεύει τη διαδικασία του ελέγχου των χρεώσεων των Ιδιωτικών Κλινικών, προκειμένου να μην ολοκληρωθεί ποτέ και φυσικά να μην πληρώσει αυτά που οφείλει. Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Μπαρδής σημείωσε πως επιχειρείται παραπλάνηση της κοινής γνώμης. «Μια σειρά από προφάσεις, αθετήσεις δεσμεύσεων και τεχνητών εμποδίων στην ολοκλήρωση του ελέγχου, που θα φάνταζαν αστείες αν δεν διακυβευόταν το μέλλον χιλιάδων εργαζομένων, φέρνουν τον ΕΟΠΥΥ στη θέση του βασικού υπευθύνου για το σημερινό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι επιχειρήσεις του κλάδου», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΚ.

Και πρόσθεσε πως «ο ΣΕΚ πρώτος πρότεινε να ξεκινήσει ο έλεγχος, από ανεξάρτητες Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες, που πληρούν τα κριτήρια του ΕΟΠΥΥ, αναλαμβάνοντας μάλιστα να επωμιστούν πλήρως το κόστος οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις. Μετά από πολλές πιέσεις, που έφτασαν και σε επίπεδο Πρωθυπουργού, η πρόταση του ΣΕΚ έγινε αποδεκτή, ωστόσο μόνο για την εκκαθάριση των τιμολογίων που αφορούν το 2013.
Τονίζοντας ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας για την περίοδο 2007-2011, δεν έχουν εκκαθαριστεί ακόμα, αναφέρθηκε στο δανεισμό της χώρας μέσω των μνημονίων, σημειώνοντας πως υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την εξόφληση των δικαιούχων, όμως τα χρήματα παραμένουν δεσμευμένα από το κράτος και κινδυνεύουν να χαθούν. Και την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις σήμερα να υφίστανται claw back και rebate για χρήματα που δεν έχουν λάβει.

Σημείωσε ακόμη, πως εκτός από τη μη εκκαθάριση των οφειλών των ταμείων από το 2007-2011, έχουν πληρωθεί μέχρι στιγμής προκαταβολές για το 2012, για το 2013 μέχρι τον Αύγουστο και εκκρεμμεί η πληρωμή ολόκληρου του τελευταίου τετραμήνου, ενώ για το 2014 έχουν πληρωθεί προκαταβολές για το πρώτο τρίμηνο και τον Ιούλιο, αφήνοντας απλήρωτους τους ενδιάμεσους μήνες.

Αναφερόμενος στο προκαταρκτικό πόρισμα των ελεγκτικών εταιριών για τις υπερχρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών, χαρακτήρισε το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ο κλάδος, ως «προϊόν μεθόδευσης, η οποία ως στόχο έχει τον αφανισμό του ιδιωτικού τομέα Υγείας». Και τόνισε ότι δεν έχουν ενημερωθεί οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Το πόρισμα, φαίνεται να ζητά την έγκριση του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να εξειδικευθεί ο έλεγχος, όμως μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν έχει δοθεί αυτή η έγκριση ή αν αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία για να μην ολοκληρωθεί ποτέ η διαδικασία. Όσον αφορά τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας που διέταξε η Εισαγγελία με βάση το προαναφερθέν πόρισμα, ο κ. Μπαρδής, δήλωσε ότι «ο ΣΕΚ έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και έκανε σαφές ότι πρώτος ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου θα καταγγείλει αν και όσους αποδειχθεί ότι ζημίωσαν την κοινωνική ασφάλιση της χώρας. Ωστόσο, οι γενικόλογες κατηγορίες και οι αφορισμοί για έναν ολόκληρο κλάδο, δεν πλήττουν αυτούς που παρανομούν, αλλά την πλειοψηφία των επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργούν υπεύθυνα και με απόλυτη διαφάνεια».

ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΜΑΡΚΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου