Σελίδες

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

«Αχρηστες» ειδικότητες γιατρών αρρωσταίνουν το Σύστημα Υγείας

ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

Της Ελένης Πετροπούλου

Στο Άργος των 44.458 κατοίκων οι δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (μονάδες ΠΕΔΥ - πρώην ΕΟΠΥΥ και Κέντρα Υγείας) δεν διαθέτουν ούτε έναν γιατρό, καμίας ειδικότητας! Οι ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής εκτιμώνται σε περίπου 200.000, από τις οποίες οι 53.950 επισκέψεις αφορούν σε παθολόγους και γιατρούς. Σε έναν μικρότερο δήμο, στα Καλάβρυτα, οι 17.376 μόνιμοι κάτοικοι «εξυπηρετούνται» από 2 παθολόγους σε ΠΕΔΥ και ΚΥ, οι οποίοι καλύπτουν 11.520 επισκέψεις, όταν οι καταγεγραμμένες ανάγκες του πληθυσμού ανέρχονται σε 20.851 επισκέψεις.

Την ίδια στιγμή, σε ένα αστικό κέντρο, στα Ιωάννινα των 83.904 κατοίκων, μόνο ένας στους είκοσι πολίτες θα εξυπηρετηθούν από τις μονάδες ΠΕΔΥ ή τα ΚΥ της περιοχής. Για την ακρίβεια «εκκρεμούν» 94.935 επισκέψεις, οι οποίες ή δεν θα γίνουν, δηλαδή οι ασθενείς ή θα αυτοθεραπευτούν ή θα κατευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα υγείας.


Και ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας, οι γιατροί των δημόσιων δομών είναι... είδος προς εξαφάνιση, σε άλλες περιοχές «περισσεύουν». Ενδεικτικά, στον Δήμο Αγρινίου (106.053 κατοίκους), οι ανάγκες του πληθυσμού για παθολόγους και γενικούς γιατρούς ανέρχονται σε 127.264 επισκέψεις όταν οι γιατροί ΠΕΔΥ και ΚΥ καλύπτουν μόλις 17.280 επισκέψεις! Την ίδια στιγμή στην ίδια περιοχή, «περισσεύουν» 5.826 επισκέψεις σε γενικούς χειρουργούς. Αντίστοιχα, στην Χαλκιδική, υπάρχουν 99.587 «περιττές» επισκέψεις σε παθολόγους και 276.832 σε παιδίατρους.

Η ανεπαρκής στελέχωση, η έλλειψη βασικών ειδικοτήτων, η ανισοκατανομή γιατρών μέσα σε κάθε νομό και η μεγάλη δυσκολία πρόσβασης σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων σε πολλές περιοχές της χώρας, περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα μελέτης του ΕΟΠΥΥ για την καταγραφή των αναγκών σε ιατρικές επισκέψεις, που παρουσιάζει σήμερα η «Η».


Η μελέτη έγινε μετά από εντολή του προέδρου ΕΟΠΥΥ κ. Δ. Κοντού, προκειμένου οι αρμόδιες Υπηρεσίες να αξιολογήσουν τις ανάγκες σε ιατρικές επισκέψεις σε κλινικές ειδικότητες για τον σχεδιασμό ολοκληρωμένων Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Εκτός από την καταγραφή των αναγκών, στη μελέτη περιλαμβάνεται και «οδηγός» στελέχωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Πρώτοι οι παθολόγοι

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων, «πρωταθλητές» στις επισκέψεις είναι οι παθολόγοι, αφού απορροφούν ποσοστό 26,4% επί του συνόλου των επισκέψεων των ασφαλισμένων προς όλες τις ειδικότητες γιατρών. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι ορθοπεδικοί (ποσοστό 11,4% επί του συνόλου των επισκέψεων) και ακολουθούν με μικρή διαφορά οι καρδιολόγοι (ποσοστό 10,2%). Τις χειρότερες «επιδόσεις» εμφανίζουν οι αλλεργιολόγοι (ποσοστό 0,3%) και οι ρευματολόγοι (ποσοστό 1,7%).


Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο τέσσερις επισκέψεις ανά κάτοικο. Κάθε ιατρός του ΠΕΔΥ και των κέντρων υγείας εξυπηρετεί 5.760 επισκέψεις το έτος, ενώ πραγματοποιούνται από συμβεβλημένους γιατρούς από 1.800 ? 3.600 επισκέψεις το έτος.

Σε αρκετούς δήμους, μεταξύ των οποίων Παπάγου, Πεντέλης, Μεταμόρφωσης κ.ά., δεν υπάρχει ούτε για? δείγμα γιατρός σε δημόσια μονάδα πρωτοβάθμιας. Αντίθετα, στο Μαρούσι «περισσεύουν» 2.822 επισκέψεις σε δερματολόγους, 8.544 σε οφθαλμιάτρους και 4.157 σε παιδίατρους. Ωστόσο, οι δημότες έχουν δυσκολία πρόσβασης σε ειδικότητες όπως παθολόγοι και ορθοπεδικοί, ενώ δεν είναι διαθέσιμοι ΩΡΛ ή πνευμονολόγοι.

Αντίστοιχα στη Ν. Ιωνία 15.024 επισκέψεις σε ΩΡΛ, 21.200 σε οφθαλμίατρους, 10.066 σε γενικούς χειρουργούς επίσης περισσεύουν.

Στην Αιτωλοακαρνανία με νόμιμο πληθυσμό 31.594 κατοίκους δεν υπάρχει ούτε ένας ορθοπεδικός στο ΠΕΔΥ ή στα ΚΥ της περιοχής, όταν οι καταγεγραμμένες ανάγκες ανέρχονται σε 13.270 επισκέψεις. Επίσης, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι ο πληθυσμός έχει ανάγκη από νευρολόγο (5.055 επισκέψεις), η συγκεκριμένη ειδικότητα δεν καλύπτεται από τις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Στην ίδια περιοχή, ωστόσο, «περισσεύουν» 13.927 επισκέψεις παθολόγων και γενικών γιατρών, αφού οι ανάγκες ανέρχονται σε 37.913 και η κάλυψη φθάνει τις 51,840 επισκέψεις. Στον Δήμο Αγρινίου (106.053 κατοίκους), οι δημόσιες μονάδες δεν διαθέτουν βασικές ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, παιδίατροι, ενώ και οι ειδικότητες που υπάρχουν δεν μπορούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού. Για παράδειγμα, οι ανάγκες του πληθυσμού για παθολόγους και γενικούς γιατρούς ανέρχονται σε 127.264 επισκέψεις όταν οι γιατροί ΠΕΔΥ και ΚΥ καλύπτουν μόλις 17.280 επισκέψεις! Την ίδια στιγμή στην ίδια περιοχή, «περισσεύουν» 5.826 επισκέψεις σε γενικούς χειρουργούς.

Χαμένη κάλυψη

Στη Θήβα, οι ανάγκες του πληθυσμού σε επισκέψεις σε παθολόγους ή γενικούς γιατρούς ανέρχονται σε 41.282. Ωστόσο, η κάλυψη από τις δημόσιες δομές ανέρχεται σε μόλις 5.760 επισκέψεις. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν και ειδικότητες όπως ορθοπεδικοί, ενώ από την περιοχή απουσιάζουν παντελώς βασικές ειδικότητες.

Στη Λάρισα, η κάλυψη από τους γιατρούς των μονάδων ΠΕΔΥ ή των ΚΥ είναι μόλις 23.040 επισκέψεις, όταν οι καταγεγραμμένες ανάγκες ανέρχονται σε 155.440 επισκέψεις! Η περιοχή δεν διαθέτει γυναικολόγους και άλλες ειδικότητες στις δημόσιες δομές της.

Στον Βόλο, οι ανάγκες σε παθολόγους ανέρχονται σε 149.587 επισκέψεις και η κάλυψη είναι μόλις 11.520 επισκέψεις. Η περιοχή δεν διαθέτει ενδοκρινολόγο, νευρολόγο, ουρολόγο, οφθαλμίατρο και άλλες ειδικότητες.

Στα Τρίκαλα, δεν υπάρχουν καρδιολόγοι, παθολόγοι, παιδίατροι, ενώ στο Ηράκλειο Κρήτης απαιτούνται τουλάχιστον 44 παθολόγοι για να εξυπηρετήσουν τις 153.057 ανάγκες σε επισκέψεις που δεν μπορούν να καλύψουν οι γιατροί σε ΠΕΔΥ και ΚΥ.

Στον δήμο Αθηναίων, οι ανάγκες του πληθυσμού ανέρχονται σε 786.936 επισκέψεις, από τις οποίες μόλις 259.200 καλύπτονται από το υπάρχον προσωπικό των δημόσιων μονάδων.

Στην Καβάλα, καλύπτεται σχεδόν μία στις οκτώ επισκέψεις, με την περιοχή να εκτιμάται ότι χρειάζεται από 19 έως 233 νέους γιατρούς.

1 σχόλιο:

  1. Ούτε μελέτες ούτε χάραξη στρατηγικής για την υγεία ξέρουν να κάνουν , κ να μην περιμένουν γιατρούς με τέτοιες συνθηκες να εχουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή