Σελίδες

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Έχασε η μάνα το ΠΕΔΥ και το ΠΕΔΥ τη μάνα (Καλαμάτα)


Τεράστιο πρόβλημα η έλλειψη ιατρικού προσωπικού 
Υπάρχουν μηχανήματα, αλλά όχι άτομα για να τα δουλέψουν 

Την υγειονομική μονάδα του ΠΕΔΥ στην οδό Πλάτωνος επισκέφθηκε χθες το πρωί ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Καλαμάτας και πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας, Μανώλης Μάκαρης, μαζί με τα μέλη του Ανοιχτού Δήμου, Δημήτρη Φαββατά, Παναγιώτη Αλούπη, Νίκο Μπιτσάνη, Μαρίνα Γεώργα, Στέλιο Ηλία και Τασία Κανελλοπούλου. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να γνωρίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υγεία στο συγκεκριμένο χώρο.

Στην αρχή έγινε δεκτός από το διευθυντή του ΠΕΔΥ στην Καλαμάτα, Δημήτρη Καραγλάνη, μια συνάντηση που έγινε σε προσωπικό επίπεδο χωρίς παρουσία δημοσιογράφων.
Μόλις ολοκληρώθηκε η συζήτηση ο κ. Μάκαρης αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη μονάδα, ενώ πιο αναλυτικά μίλησε για τη διαφορά που αντίκρισε ανάμεσα στο ΠΕΔΥ και το ΙΚΑ. Όπως είπε, δεν έχουν καμία σχέση, αφού πλέον στη νέα μονάδα υπηρετούν 50% λιγότεροι γιατροί. Συγκεκριμένα, «υπάρχουν 19 γιατροί αντί των 46 πριν. Δεν εκτελούνται ακτινολογικές εξετάσεις -ενώ πριν υπήρχαν 2 ακτινολόγοι και γίνονταν μια σειρά εξετάσεων: κλασικές ακτινογραφίες, υπέρηχοι οργάνων, triplex αγγείων, μέτρηση οστικής πυκνότητας, πανοραμική-, καθώς δεν υπάρχουν ακτινολόγοι. Δεν πραγματοποιείται καμία εξέταση ενώ υπάρχει ο αντίστοιχος εξοπλισμός.
Επίσης, δεν υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο, ενώ πριν υπήρχαν 3 μικροβιολόγοι και 2 βιοχημικοί, και πλέον δεν εκτελούνται αιματολογικές, βιοχημικές, ανοσολογικές και ορμονολογικές, μολονότι υπάρχει ο αντίστοιχος εξοπλισμός.

Νευρολόγοι υπήρχαν 2 τώρα κανένας, οφθαλμίατροι 3 ενώ τώρα κανένας, γαστρεντερολόγοι 2 σήμερα επίσης κανένας, αιματολόγος 1 τώρα κανένας, ενδοκρινολόγος 1 και πλέον κανένας (στην ειδικότητα αυτή δεν υπάρχει ούτε συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτης ιατρός), ωτορινολαρυγγολόγοι 2 τώρα κανένας, κυτταρολόγοι 2 τώρα κανένας, ορθοπαιδικοί 3 τώρα 2 και, τέλος, καρδιολόγοι 3 μόνιμοι και 2 συμβασιούχοι ενώ τώρα 2 (και δεν έχουν τη δυνατότητα για υπέρηχο καρδιάς τρίπλεξ)».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο δωρεάν τηλεφωνικό ραντεβού, που πλέον έχει καταργηθεί και για να κλείσει ένας ασφαλισμένος ραντεβού, πρέπει να χρεωθεί.
Τα παραπάνω τον οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει υποβάθμιση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας. Ως συνδυασμός πιστεύουν ότι «η υγεία σε αυτό το στάδιο παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των ασθενειών και πρέπει να ενισχυθεί, γι’ αυτό έχουν κάνει πρόταση και στο Δήμο Καλαμάτας να ενισχύσει το ρόλο του, έτσι ώστε να δημιουργηθούν τα Κέντρα Πρόληψης Υγείας, κάτι που έχει ήδη γίνει σε άλλους Δήμους. Τα συγκεκριμένα Κέντρα εντάσσονται σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, μέσω του οποίου μπορούν να γίνονται δωρεάν εξετάσεις στους ασφαλισμένους».
Στην ερώτηση για την επιλογή που τέθηκε στους γιατρούς, ΠΕΔΥ ή ιδιωτικό ιατρείο, ο κ. Μάκαρης απάντησε ότι «με 1.200 ευρώ ένας γιατρός 50 και 55 χρόνων θα προτιμήσει το ιδιωτικό του ιατρείο. Αν θέλουμε υγεία σωστή, πρέπει να δίνουμε και τις αντίστοιχες απολαβές στους γιατρούς και στο προσωπικό».
Σε άλλη ερώτηση, για τις εξετάσεις που δεν πραγματοποιούνται στο ΠΕΔΥ, απάντησε ότι ενώ υπάρχουν τα μηχανήματα και, μάλιστα, μηχανήματα που δεν υπάρχουν ούτε στο νοσοκομείο (για λήψη πανοραμικής), δε γίνονται οι εξετάσεις. Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι καρδιολόγοι κάνουν διάγνωση μόνο με το καρδιογράφημα, αφού είναι αδύνατο να κάνουν εκεί υπέρηχο καρδιάς. Έτσι, είναι υποχρεωμένοι οι γιατροί να στέλνουν τον κόσμο σε εξωτερικά εργαστήρια, κάτι που έχει αντίκτυπο και στο νοσοκομείο, όπου τα ραντεβού έχουν αυξηθεί. Ο δε κόσμος θέλει να εξυπηρετηθεί από το νοσοκομείο και αυτό προκαλεί μεγάλο όγκο, ενώ σε κάποιες ειδικότητες, όπως του ενδοκρινολόγου, δεν υπάρχει αντίστοιχος γιατρός ούτε στο νοσοκομείο.
Στη συνέχεια ο κ. Μάκαρης μίλησε με εργαζομένους στο ΠΕΔΥ και επισκέφθηκε τα εργαστήρια του κτηρίου, που είναι εφοδιασμένα αλλά δε λειτουργούν.

Από την πλευρά των υγειονομικών εργαζομένων, η πρόεδρος Δήμητρα Κολινιάτη δήλωσε ότι η συνάντηση με τον κ. Μάκαρη είχε ως στόχο να γίνουν γνωστά τα προβλήματα που υπάρχουν στη Μονάδα, με βασικότερο αυτό της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, «πρόβλημα που εμποδίζει τη λειτουργία όλης της Μονάδας. Είναι κλειστά τα εργαστήρια, όπως το Μικροβιολογικό, το Ακτινολογικό, το Κυτταρολογικό κ.λπ., αφού δεν υπάρχουν αντίστοιχοι γιατροί για να τα δουλέψουν».
Σε ερώτηση για την προσέλευση του κόσμου πριν και μετά, απάντησε ότι ως ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούσαν καθημερινά στο Μικροβιολογικό μέχρι και 150 άτομα, στο Ακτινολογικό 50 άτομα, στο Κυτταρολογικό 20 γίνονταν τεστ την ημέρα, ενώ πλέον τα άτομα είναι ελάχιστα. Σε κάποιες, δε, ειδικότητες το νούμερο είναι μηδενικό, αφού δεν υπάρχει λειτουργία.
Όλο αυτό έχει ως συνέπεια την απίστευτη ταλαιπωρία την ασφαλισμένων, αφού είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στο νοσοκομείο για μια ακτινογραφία και μετά να γυρνούν πίσω για να τη δει ο γιατρός.
Αυτό αυξάνει και το κόστος, όπως επισήμανε και ο Ευάγγελος Χαχής, αφού αυτή η μετακίνηση επιβαρύνει τον ασφαλισμένο, ενώ επιβαρύνει και το νοσοκομείο, αφού πρέπει να εξυπηρετήσει όλα αυτά τα περιστατικά, τα οποία θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν στο ΠΕΔΥ, αν δεν υπήρχαν οι ελλείψεις.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου