Σε νέα ταλαιπωρία μπήκαν για άλλη μια φορά γιατροί και ασθενείς σε όλη τη χώρα μετά τη νέα πτώση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - IATROPEDIA
Χωρίς φάρμακα έμειναν για ώρες τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου χιλιάδες ασθενείς σε όλη τη χώρα καθώς το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης βγήκε εκτός λειτουργίας.
Είναι ενδεικτικό πως ασφαλισμένοι ειδικά από απομακρυσμένα χωριά της περιφέρειας κατέβηκαν στις πόλεις για να πάρουν την πολυπόθητη συνταγή για τα φάρμακά τους αλλά μάταια καθώς οι γιατροί σχεδόν όλο το πρωινό δεν μπορούσαν να καταχωρήσουν συνταγή ούτε για ...δείγμα.
Επίσημη δικαιολογία της υπεύθυνης εταιρείας ΗΔΙΚΑ ήταν πως δημιουργήθηκε πρόβλημα “στη λειτουργία της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τα οποία αποδίδονται σε διαπιστωμένη ατέλεια της τελευταίας έκδοσης του φυλλομετρητή του firefox με αποτέλεσμα την αδυναμία αποθήκευσης των δεδομένων τοπικά, γεγονός το οποίο οδηγεί σε διπλασιασμό του όγκου συνταγογράφησης ανά δευτερόλεπτο”.
Γι αυτό και η ΗΔΙΚΑ κάλεσε τους γιατρούς να προχωρήσουν “στη χρήση άλλων φυλλομετρητών (chrome, explorer, κτλ) είτε στη ρύθμιση της τελευταίας έκδοσης φυλλομετρητή (firefoxέκδοση 33).”
Από την άλλη πάλι ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός υποστήριξε ενώπιον του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη πως η ...πτώση οφείλεται στο γεγονός πως είναι αρχές του μήνα και όλοι οι γιατροί σπεύδουν να συνταγογραφήσουν για τους ασθενείς τους πριν κλείσει το πλαφόν των επισκέψεών τους, με συνέπεια το σύστημα να μην αντέχει. Δικαιολογία που ακούγεται μήνες τώρα από επίσημα χείλη.
Άλλωστε το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν “πέφτει” για πρώτη φορά. Σχεδόν σταθερά από πέρυσι η πολυδιαφημισμένη πλατφόρμα βρίσκεται εκτός λειτουργίας προκαλώντας πονοκεφάλους στους γιατρούς και απόγνωση στους ασθενείς.
Γι αυτό και από τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας επισημαίνεται: “Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ).
«Παρά τις επανειλημμένες ανακοινώσεις και διαμαρτυρίες μας ότι το σύστημα συνταγογράφησης παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα δυσλειτουργίας, ιδίως τις πρώτες εργάσιμες μέρες του μήνα που υπάρχει μεγάλος φόρτος συνταγογράφησης, τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν».
Ο υπουργός Υγείας πάντως Μάκης Βορίδης ακούστηκε πάντως να λέει στην οδό Αριστοτέλους χθες πως «το πρόβλημα πρέπει να λυθεί μία κι έξω με μια μεγάλη αναβάθμιση». Άγνωστο βέβαια εάν μπορεί να γίνει.
Στο μεταξύ όμως αυτό που προβληματίζει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν είναι πια η υπέρβαση στη φαρμακευτική δαπάνη καθώς αυτή μειώθηκε δραστικά τους τελευταίους δύο μήνες. Αυτό που αποτελεί νέο πονοκέφαλο για το επιτελείο της οδού Αριστοτέλους είναι ο μεγάλος αριθμός των συνταγών που εκδίδονται ακόμη.
Ωστόσο η υπέρβαση στη φαρμακευτική δαπάνη έχει καθηλωθεί δραστικά το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο καθώς περιορίστηκε στα 6 εκατ. ευρώ όταν όλους τους προηγούμενους μήνες ο μέσος όρος της υπέρβασης ήταν τα 21 εκατ. ευρώ το μήνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου