Η παραοικονομία στον χώρο της υγείας, αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, ενώ το ΕΣΥ, καθίσταται δυσλειτουργικό, με αποτέλεσμα να κατακλύζεται από παράνομες πρόσθετες αμοιβές, το λεγόμενο φακελάκι.
Η διαπίστωση αυττή, δεν είναι καινούρια και πρωτόγνωρη, είναι μία πραγματικότητα γνωστή, που έχει ρίζες εδώ και χρόνια, από την οποία δεν μπορεί να απαλλαγεί ούτε το ίδιο το σύστημα, ούτε οι ασθενείς που ματώνουν πολλές φορές προκεειμένου να βρουν τα χρήματα για τον άνθρωπό τους.
Η διαπίστωση αυτή, έρχεται ακόμη μία φορά στην επιφάνεια και μάλιστα διατυπώθηκε πολύ γλαφυρά κατά ττην διάρκεια του 10ου συνεδρίου της ΕΣΔΥ την περασμένη εβδομάδα, σε έρευνα που κατέθεσε ο κ. Δημήτριος Αντώνογλου, οικονομολόγος Υγείας Δ. Αξιωματικός της ΕΛΑΣ στην Θεσσαλονίκη και η κυρίαΠαρασκευή Κουφοπούλου, πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Κυκλάδων M. Sc. Κράτος και Δημόσια Πολιτική B. Sc. Οι δύο ομιλητές, αναφέρθηκαν στην ανάγκη λήψη μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η κοινωνική ισορροπία και η οικονομική ανάπτυξη, μέσα από έναν πραγματικό έλεγχο της διαφθοράς.
Ειδικότερα, σε έρευνα που διεξήχθη σε 310 άτομα στην Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και σε άλλες επαρχιιακές πόλεις, προέκυψε ότι το 69,68% των ατόμων έδωσε φακελάκι σε δημόσια νοσκομεία, κυρίως για νοσηλεία (74,16%) και χειρουργική επέμβαση (51,65%) στην πλειοψηφία του σε παθολόγους (18,75%).
Ο βασικός λόγος για τον οποίο έδωσαν φακελάκι, όπως είπαν, είναι για να μειώσουν τον χρόνο αναμονής τους πριν από την παροχή υπηρεσιών, επειδή τους ζητήθηκε (79,55%).
Αξίζει να σημειωθεί, ότι μόλις το 40,65% έλαβε απόδειξη για όλο το ποσό που κατέβαλλε ενώ το 90,03% για το μισό αυτού.
Το φακελάκι το οποίο οδηγεί συστηματικά στην διαφθορά, οδηγεί σε ολέθρια αποτελέσματα, όπως τονίστηκε από τους ομιλητές και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, πρέπει να κινηθεί γρήγορα προς την κατεύθυνση πραγματικών μέτρων εξορθολογισμού της κατάστασης.
Να θυμίσουμε, ότι το νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς παρουσίασε ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης ττον περασμένο Νοέμβριο και όπως έχει ανακοινώσει, «Οι παραβάτες για παράδειγμα των 150.000 ευρώ σε υπερσυνταγογράφηση, εφόσον αυτό αποδειχθεί τελεσίδικα και είναι μία πράξη επαναλαμβανόμενη, θα βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με ισόβια ποινή».
Το νομοσχέδιο για την πάταξη της διαφθοράς βρίσκεται στα χέρια του Εθνικού Συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Ιωάννη Τέντε με τον οποίο είχε συναντηθεί στις 18 Νοεμβρίου ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου