Σελίδες

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Σε αχρηστία επί τρία χρόνια τα θεραπευτικά πρωτόκολλα στις εξετάσεις υψηλού κόστους



IATRONET. Με τις συνταγογραφικές οδηγίες ορίζεται το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο γιατρός μπορεί να ζητεί κάποια εξέταση από τον ασθενή, χωρίς να συνταγογραφεί ανεξέλεγκτα.
Δημοσίευση: 17 Δεκεμβρίου 2014

Στα συρτάρια του υπουργείου Υγείας παραμένουν επί σχεδόν τρία χρόνια οι θεραπευτικές οδηγίες για τις παθήσεις στις οποίες πρέπει να διενεργούνται εξετάσεις υψηλού κόστους, όπως αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες.

Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία παρέδωσε το 2012 τα “θεραπευτικά πρωτόκολλα” στην τότε πολιτική ηγεσία, χωρίς στο μεταξύ να έχει γίνει το παραμικρό.

Με τα πρωτόκολλα, ορίζεται το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο γιατρός μπορεί να ζητεί κάποια εξέταση από τον ασθενή, χωρίς να συνταγογραφεί ανεξέλεγκτα.

“Η πολιτεία δεν τα εφάρμοσε, επιλέγοντας τα διοικητικά μέτρα, όπως οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) και τον αυτόματο μηχανισμό επιστροφής υπερβάσεων (claw back)”, ανέφερε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, καθηγητής Κυριάκος Στριγγάρης (φωτό).

Με αφορμή το 19ο Ακτινολογικό συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται από την Παρασκευή έως την Κυριακή στην Αθήνα, ο καθηγητής τόνισε ότι τα πρωτόκολλα περιλαμβάνουν θεραπευτικές οδηγίες για 5.000 παθήσεις.

Ο κ. Στριγγάρης υπογράμμισε ότι το μέτρο θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο για τον έλεγχο της δαπάνης, αλλά και για τον εξορθολογισμό του αριθμού των μαγνητικών και αξονικών τομογραφιών, που διενεργούνται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Ακτινολογία είναι μία δυναμικά εξελισσόμενη ιατρική ειδικότητα, η οποία δεν είναι απλά απεικονιστική, αλλά και κλινική:

“Ο σύγχρονος ακτινολόγος μπορεί να προχωρήσει σε παροχέτευση υγρού από την κοιλιά, την ίδια ώρα που κάνει την εξέταση, να αντιμετωπίσει κάποιο ανεύρυσμα ή να πραγματοποιήσει εμβολισμό σε περίπτωση εγκεφαλικού”.
Στεφανιογραφία

Τα τελευταία χρόνια – είπε – οι ακτινολόγοι πραγματοποιούν και αξονική στεφανιογραφία σε καρδιοπαθείς.

Πρόκειται για μία αναίμακτη εξέταση, η οποία είναι πρώτη επιλογή σε περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε “μπαλονάκι” ή επέμβαση ανοικτής καρδιάς.

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου