Σελίδες

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Τι θα κάνουμε στην Υγεία!



31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014 | 


Γράφει ο Γιάννης Μπασκόζος, υπεύθυνος Τομέα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου 

Στις συνθήκες της ανθρωπιστικής τραγωδίας και της ανεξέλεγκτης διαλυτικής εικόνας του δημόσιου συστήματος υγείας στην Ελλάδα, οι πολίτες βιώνουν τραυματικά την καθημερινή τους επαφή με ότι απέμεινε ως Εθνικό Σύστημα Υγείας και ως Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας. Ταυτόχρονα αναγκάζονται σε τρομακτικές δαπάνες από τις άδειες τσέπες τους για φάρμακα, χαράτσια, φακελάκια…

Αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ πρωταρχικό καθήκον Η ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ολοκληρωμένου Δημόσιου Συστήματος πρόληψης, πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περίθαλψης, αποκατάστασης, που θα παρέχει δωρεάν ΣΕ ΟΛΟΥΣ την ελεύθερη – έγκαιρη – ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές και αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες.

-Υπερασπίζουμε έμπρακτα την υγεία ως θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα και δημόσιο αγαθό. Θα προχωρήσουμε στη μεθοδική σταδιακή κατάργηση της εμπορευματοποίησης της υγείας.

-Η προστασία και η ορθή, κοινωνικά αποδοτική, αξιοποίηση των δημόσιων πόρων αποτελεί όρο για την επιτυχία του σχεδίου μας. Οι δημόσιοι πόροι θα κατευθύνονται κατά προτεραιότητα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Θεωρούμε απολύτως ατελέσφορη τη λογική του «ισότιμου ανταγωνισμού» ανάμεσα στα δημόσια νοσοκομεία και τις μεγάλες ιδιωτικές νοσοκομειακές μονάδες.

Το δημόσιο νοσοκομείο οφείλει να λειτουργεί με κριτήριο την κάλυψη όλων των αναγκών, να καλύπτει την ανάγκη 24ωρης ασφαλούς εφημέρευσης, να διασφαλίζει τη δωρεάν πρόσβαση όλων στο σύστημα, να διατηρεί σταθερές και αξιοπρεπείς σχέσεις εργασίας για το προσωπικό, να διασφαλίζει την αξιοπρέπεια των ασθενών την ώρα της ανάγκης.

Θεωρούμε καταστροφική την προοπτική «απόσυρσης» του κράτους από την εγγυημένη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων και τη μισθοδοσία του προσωπικού.

-Για εμάς η πρόληψη, η πρώιμη διάγνωση αλλά και η παρέμβαση στους κοινωνικούς και περιβαντολογικούς βλαπτικούς παράγοντες και υπό προϋποθέσεις η φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να εξοικονομούν πόρους για το σύστημα υγείας.

-Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα αξιοποιούνται συμπληρωματικά για όσο διάστημα χρειάζεται, δεν θα ανταγωνίζονται όμως το δημόσιο σύστημα διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο των δημόσιων πόρων, δηλαδή δεν θα ενισχύσουμε ιδιωτικό κερδοσκοπικό σύστημα με την εγγύηση του κράτους.

-Η κοινωνική ανταποδοτικότητα και όχι η διασφάλιση εμπορικού κέρδους θα είναι η λογική στο χώρο της υγείας.

Το άμεσο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία ξεκινά από την υλοποίηση των δεσμεύσεων στη ΔΕΘ(ΣΕΠ 2014)

Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει δωρεάν πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στις δημόσιες δομές υγείας και διασφάλιση της πρόσβασης για όλους στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή με δραστικό περιορισμό – έως μηδενισμό για ειδικές κατηγορίες – της επιβάρυνσης στη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη. (υπολογιζόμενο αρχικό κόστος 350 εκ ευρώ)

Βασικές προϋποθέσεις υλοποίησης των παραπάνω δεσμεύσεων, εκτός από το αρχικά υπολογιζόμενο κονδύλι, είναι

•η χορήγηση ηλεκτρονικής κάρτας υγείας προς όλους τους κατοίκους της χώρας.
•Η σωτηρία, στήριξη και αναβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων. Η κάλυψη των αναγκών των Νοσοκομείων, των ΜΕΘ, των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων, η οργάνωση Αστικών Μονάδων Υγείας Στοχευμένες προσλήψεις με προγραμματισμό διετίας(5 χιλιάδες νοσηλευτικό προσωπικό, 2 χιλιάδες ιατρικό προσωπικό) με βάση τις άμεσες και τεκμηριωμένες ανάγκες του συστήματος.

Δεσμευόμαστε για αξιοπρεπές σύστημα αμοιβών στους δημόσιους λειτουργούς της υγείας , για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για την πάταξη της συναλλαγής – της μίζας – της σπατάλης. Η διαφθορά στην υγεία αποτελεί κοινωνικό έγκλημα.
Στήριξη της ΠΑΑ των νοσοκομειακών γιατρών με θεσμικά και μισθολογικά μέτρα.

•Άμεση στελέχωση των δομών ΠΦΥ στην προοπτική ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος. Επαναλειτουργία, αναβάθμιση εργαστηρίων, αξιοποίηση υποδομών. ( στελέχωση των μονάδων υγείας με νέο ιατρικό προσωπικό ΠΑΑ και άρση της αδικίας κατά των πρώην γιατρών του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ με επαναπρόσληψη όσων επιθυμούν)

•Συμβάσεις με αυτοαπασχολούμενους για αξιοποίηση των εργαστηριακών υποδομών τους και με κλινικούς ειδικοτήτων για κάλυψη της ανάγκης άμεσα να έχουν πρόσβαση όλοι οι άνθρωποι στην ΠΦΥ. Συμβάσεις με βάση τις κοινωνικές ανάγκες, με δεσμεύσεις και έλεγχο της ποιότητας υπηρεσιών προς τους πολίτες και διασφάλιση αξιοπρεπούς επιβίωσης για τους αυτοαπασχολούμενους, χωρίς δυνατότητες πλουτισμού σε βάρος του δημόσιου χρήματος.

•Γνωρίζουμε καλά πως η πραγματικά απρόσκοπτη, δωρεάν πρόσβαση για όλους δεν συμβιβάζεται με «φακελάκια», χαράτσια και παραπληρωμές από τον ασθενή την ώρα της ανάγκης. Κατάργηση των χαρατσιών για τις υπηρεσίες υγείας, αυστηρός έλεγχος και νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» με τους λειτουργούς της υγείας για αντιμετώπιση της διαφθοράς και της συναλλαγής.

•Η χρηματοδότηση του συστήματος , σε πρώτη φάση των νοσοκομείων, θα περάσει αποκλειστικά στον κρατικό προϋπολογισμό με την κατάργηση ανωνύμων εταιρειών όπως η ΕΣΑΝ ΑΕ.

Οι ασφαλιστικές εισφορές υγείας θα διατηρηθούν για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο, θα συλλέγονται από έναν αναδιοργανωμένο ΕΟΠΥΥ(ΕΟΠΦΥ;) και μαζί με την αναγκαία ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό η και από άλλους πόρους, θα διατίθενται στην αποκατάσταση και αναβάθμιση ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Σταδιακή αλλά άμεσης έναρξης, εγγυημένη αύξηση των δημόσιων δαπανών υγείας με προοπτική τον μ.ο των αναπτυγμένων χωρών της ΕΕ, σε βάθος 3ετίας και με βάση την πορεία των διαπραγματεύσεων για το χρέος. Μνημονιακές πολιτικές λιτότητας και αναβαθμισμένη υγεία δεν συμβιβάζονται.

•Άμεση αλλαγή του διοικητικού μοντέλου και της νοοτροπίας διοίκησης των δημόσιων νοσοκομείων και των δημόσιων δομών υγείας. Προτεραιότητες η αποτελεσματική, διαφανής διαχείριση, το άνοιγμα στον κοινωνικό έλεγχο, η κοινωνική αποδοτικότητα του συστήματος με προστασία των δημόσιων πόρων, με εμφύσηση πνεύματος προσφοράς, συνεργασίας, ανιδιοτέλειας και αξιοπρέπειας.

•Άμεση εκπόνηση και υλοποίηση σχεδίου κάλυψης δυσπρόσιτων και νησιωτικών περιοχών, με αξιοποίηση επιστημονικών και οικονομικών κινήτρων.

•Άμεσες παρεμβάσεις στον τομέα προστασίας της δημόσιας υγείας με προτεραιότητα την καθολική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και την αναχαίτιση της επανεμφάνισης και αναζωπύρωσης λοιμωδών νοσημάτων(ανθεκτική φυματίωση, ελονοσία κλπ).

• Επανεξέταση των προτεραιοτήτων ολοκληρωμένης μηχανοργάνωσης των δημόσιων νοσοκομείων, με αξιοποίηση της διαλειτουργικότητας των υπαρχόντων συστημάτων μακριά από φαραωνικές μονοπωλιακές αναθέσεις εξ αρχής μηχανογράφησης.

Αναβάθμιση και βελτίωση της λειτουργικότητας του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με χρήση τεκμηριωμένων θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων.

•Άμεση αναβάθμιση ΕΟΦ-ΙΦΕΤ. Προώθηση αξιοποίησης εγχώρια παραγομένων ποιοτικά ελεγχόμενων γενοσήμων φαρμάκων με στήριξη της εγχώριας παραγωγής. Ορθολογικοποίηση φαρμακευτικής δαπάνης (όχι απαραίτητα περαιτέρω μείωση) σε συνεργασία με το ιατρικό σώμα, με βασικό στόχο την πλήρη κάλυψη όλων στην αναγκαία επιστημονικά τεκμηριωμένη φαρμακευτική αγωγή, με μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών και όχι μετακύλιση της δημόσιας δαπάνης στις τσέπες τους. Προστασία και αξιοποίηση των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών για διασφάλιση πανελλαδικού δικτύου διάθεσης φαρμάκων.

•Η φαρμακευτική βιομηχανία και η έρευνα αποτελούν σημαντική παράμετρο στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης. Θα υπάρξει αποφασιστική δημόσια παρέμβαση για την δυνατότητα όλων στην πρόσβαση στο απαραίτητο φάρμακο.

Η διαφανής ορθή τιμολόγηση θα αποτελέσει προτεραιότητα. Η αναβάθμιση ΕΟΦ-ΙΦΕΤ θα αποτελέσει βασικό βραχίονα της φαρμακευτικής πολιτικής. Η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας στο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης με όρους εργασιακής νομιμότητας, περιβαλλοντικής προστασίας, αύξησης της απασχόλησης,κάλυψης των εγχώριων αναγκών αλλά και κλίμα εμπιστοσύνης.

Δεν αποδεχόμαστε τη μνημονιακή κατάρρευση της κατά κεφαλή φαρμακευτικής δαπάνης αλλά δεν θα ανεχτούμε και συνέχιση φαινομένων διαφθοράς και συναλλαγής.

•Η ιατρική και φαρμακευτική έρευνα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει προνομιακό πεδίο ανάπτυξης και απασχόλησης εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού. Η τόνωση της δραστηριότητας των πανεπιστημίων και των δημόσιων ερευνητικών ιδρυμάτων αποτελεί στόχο.

Η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας θα μελετηθεί με προσοχή και πνεύμα συνεργασίας, είμαστε όμως αντίθετοι στον ασφυκτικό έλεγχο της ιατρικής εκπαίδευσης και της έρευνας από την φαρμακοβιομηχανία.

•Παρέμβαση στη δημιουργία και λειτουργία αποτελεσματικού, άμεμπτου συστήματος προμηθειών, σύμφωνα και με τις προτάσεις των φορέων των υγειονομικών.

16 σχόλια:

  1. Επαναπρόσληψη των γιατρών του πρώην ΙΚΑ, όσων επιθυμούν, ως ΠΑΑ; Διευκρινίστε το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σοβαροτατατη παρατηρηση του συναδελφου..Πραγματικα θα θελαμε να γνωριζουμε αναλυτικοτερα το σκεπτικο του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτο το θεμα.Περιμενουμε αν ειναι δυνατο καποια ενημερωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΩ ΠΩ ΠΩ !!!! ΕΥΧΟΛΟΓΙΟ ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
    ΟΤΑΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΖΕΣΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΕΣΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΣΦΑΛΩΣ. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΑΦΕΙΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ. ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΛΟΓΙΑ ΣΤΑΡΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Περιμένετε διευκρινίσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ? Θα περιμένετε πάρα πολύ...... Ίσως μετεκλογικά να καταλάβετε την υπόσχεση η οποία ταιριάζει στο "θα φάμε με χρυσά κουτάλια".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΧΑΧΑΧΑ! ΠΟΔΈΜΟΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ...ΔΕΝ ΥΟΣΧΕΤΑΙ, ΛΕΕΙ:"ΜΠΟΡΟΥΜΕ...". ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ, ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ

      Διαγραφή
  6. Σαμαρα -Αδωνη και Βενιζελο τους ειδαμε.Ας ακουσουμε τουλαχιστον τι εχουν να πουν και αυτοι.
    .Προταση΄..
    Επαναπροσληψη ολων των ιατρων και οδοντιατρων οι οποιοι θα παρεχουν τις υπηρεσιες τους στα ιδιωτικα τους ιατρεια με τον μισθο και την ασφαλιση που ειχαν πριν την απολυση τους.
    Ετσι θα κλεισουν οι μοναδες που ειναι σε μισθωμενα κτηρια ,το κρατος θα κερδισει απο τα ενοικια,το ρευμα τα τηλεφωνα ,γενικα τα εξοδα λειτουργιας.
    Οι μοναδες σε ιδιοκτητα κτηρια παραμενουν,εαν χρειαζονται.
    Τα ραντεβου κλεινονται σε καθορισμενο ωραριο μεσω των γνωστων τηλεφωνων και φτανουν στον αριθμο που ηταν και πριν την απολυση δηλαδη 25 για γιατρους και 11 για τους οδοντιατρους.
    Ετσι με λιγοτερα χρηματα θα εξυπηρετουνται περισσοτεροι ασθενεις.
    Με τις σημερινες συμβασεις ενας γιατρος στοιχιζει 2000 Ε και βλεπει 200 ασθενεις τον μηνα,με αυτη την προταση θα στοιχιζει 1750 Ε και θα βλεπει 600 ασθενεις τον μηνα..
    Ταυτοχρονα το διοικητικο και νοσηλευτικο προσωπικο των μοναδων απελευθερωνεται και θα χρησιμοποιηθει στα κεντρα υγειας και στις μοναδες που θα παραμεινουν .
    Ολες οι νεες συμβασεις να ειναι αυτου του τυπου και ετσι δεν θα υπαρχουν καθυστερησεις πληρωμης και κοψιμο χρηματων.
    Ο ασθενης θα εξυπηρετηται σε ομορφο περιβαλον και ο γιατρος θα ειναι στο ιατρειο του και οχι σε τριτοκοσμικες συνθηκες.
    ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω θα προτεινα κατι καλυτερο. Να μην πληρωνουν 1750 ευρω με 600 ασθενεις τον μηνα αλλα να επιταξουν τα ιδιωτικα ιατρεια, να βλεπουν ελευθερο αριθμο ασθενων μεσα στο ωραριο τους με μισθο πρωην ΟΑΕΕ (650 ευρω) και ισως ενα 10 λεπτο διαλειμμα στο 8ωρο εργασιας. Ετσι λοιπον ο ΕΟΠΥΥ γλιτωνει ενοικια απο τα νοικιασμενα ιατρεια του, υπαρχει απεριοριστη δωρεαν περιθαλψη, οι ασθενεις ολοι ικανοποιημενοι - και οι ανασφαλιστοι θα προτεινα - και φυσικα τα πρωην ιδιοκτητα ιατρεια (νυν επιταγμενα) να γινουν ερειπια και να τα συντηρουν οι ιατροι απο τον μισθο τους. Ο υπαρκτος σοσιαλοκομουνισμος στο μεγαλειο του. Να δειτε τελικα οτι θα λεμε "τι ωραια που ζουν εκει στην πανεμορφη Κουβα". (Δεν θελω να πω πανεμορφη Βενεζουελα που πρεσβευουν οι συντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ για να μην θεωρηθω εγκαθετος!!). Ας σοβαρευτουμε λιγακι.....

      Διαγραφή
    2. Mε 600 ατομα το μηνα ΣΩΣΤΗ ιατρικη ΔΕΝ γινετε,και το ιδιωτικο ιατρειο γινετε καθημερινα ενα τρελαδικο.Ενα λογικο μηνιαιο μισθο για καθε γιατρο να ζει αξιοπρεπως και να δουλευουν ΟΛΟΙ οι γιατροι ισοτιμα.ΤΕΛΟΣ

      Διαγραφή
    3. Και ποιος ειναι ενας λογικος μηνιαιος μισθος που θα παρουν οι συμβεβλημενοι στα ιδιωτικα τους ιατρεια και δεν παιρνουν ολοι οι αλλοι ιατροι του Δημοσιου? και μην μου πειτε παλι 1750 ευρω διοτι θα γελασει και το παρδαλο κατσικι! Θα γυρισουν οι συναδελφοι μας του ΕΣΥ και θα μας μουτζωνουν. Ας σοβαρευτουμε λιγακι. Ουτε ειμαστε αλλα ουτε γινομαστε Ελβετια.

      Διαγραφή
    4. Μην ξεχνατε οτι το ιδιωτικο ιατρειο εχει αρκετα μηνιαια εξοδα που δεν εχουν οι νοσοκομιακοι ,αρα δεν μπορουμε να κανομε συγκρισεις μισθων.και ετσι οπως μας εκαναν κανεις πλεον δεν ζηταει να γινομε Ελβετια.

      Διαγραφή
  7. Ακροτελευτειο αρθρο΄΄ Θα πιασουμε τον παπα απο τα α....δια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μην ξεχνας ''συντροφε'' οτι πολλοι συναδελφοι ηταν με τετοιες συμβασεις στα ιατρεια τους και δουλευαν καλα για πολλα χρονια.Τελος καποια στιγμη ας αφησουμε στην ακρη τις κομματικες μας ταυτοτητες και ας δουμε καταματα την πραγματικοτητα και το συμφερον ολων μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Συντροφε" και συναδελφε συμφωνω οτι αρκετοι συναδελφοι δουλευαν με συμβασεις ΟΑΕΕ στα ιατρεια τους και πηγαιναν πολυ καλα, αν και ακουγα ιστοριες για απαιτησεις ασφαλισμενων, για καταστροφες στα ιατρεια, για μη τηρηση και σεβασμο του ωραριου απο ασφαλισμενους κλπ κλπ. Τοτε ομως μπορει να επαιρναν μισθο 650 ευρω αλλα για 800.000 ασφαλισμενους πανελλαδικα και ολους τους αλλους ειτε ιδιωτικα ειτε σε αλλα ταμεια κατα πραξη και περιπτωση! Τωρα μιλαμε για 7.000.000+ ασφαλισμενους του ΕΟΠΥΥ, με πιθανο μισθο να πουμε (ευχομαστε) 2000 ευρω. Ακουγεται το ιδιο? Αν τοτε ειχες "χρεωμενους" ασθενεις στο ιατρειο σου 1000-8000 τωρα ποσους μπορει να σε φορτωσουν? Ας το σκεφτομαστε λοιπον πιο λογικα...

      Διαγραφή
  9. Συναδελφε δεν μιλαω για συμβασεις ΟΑΕΕ αλλα για συμβασεις αοριστου χρονου που εκανε το ΙΚΑ και οι γιατροι δεχονταν ασφαλισμενους του ΙΚΑ στο ιδιωτικο τους ιατρειο αντι για τις μοναδες υγειας του ΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμβασεις, συμβασεις, συμβασεις........δεν βαρεθηκατε να ειστε κρατικοδιαιτοι και ειδικα τωρα που ολοι βριζετε το καρτος και τον κακοπληρωτη ΕΟΠΥΥ! Εννοιες ασυμβατες μεταξυ τους. Μου θυμιζει το " γλειφω εκει που κ......ω".

      Διαγραφή