Σελίδες

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Η Ελλάδα διαθέτει τη χαμηλότερη φαρμακευτική δαπάνη στον κόσμο



Η Ελλάδα διαθέτει τα φθηνότερα φάρμακα σε όλο σχεδόν τον κόσμο και τη χαμηλότερη πλέον φαρμακευτική δαπάνη, η οποία πλέον αγγίζει τα όρια ανθρωπιστικής κρίσης. Η χώρα μας διαθέτει την χαμηλότερη δαπάνη τόσο σε συνάρτηση με το ΑΕΠ αλλά και ως κατά κεφαλή ποσό.

Το γεγονός αυτό σχολιάζει η επίσημη ιστοσελίδα των φαρμακοποιών αναφορικά με την φαρμακευτική δαπάνη, η οποία αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, όχι όμως στη χώρα μας και μάλιστα εδώ βαίνει διαρκώς μειούμενη.

Τα 2 δισ. ευρώ, όπως έχουν τονίσει πολλές φορές πάροχοι υγείας, εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, φαρμακοποιοί, αλλά και Σύλλογοι Ασθενών, αποτελούν ποσό δραματτικά μειωμένο. Εάν δε υπολογίσει κάποιος ότι στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται τα εμβόλια και οι ανασφάλιστοι, τότε τα πράγματα είναι δραματικά για τη δημόσια υγεία. Επιπλέον, σε περίπτωση που αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στα φάρμακα (όπως έχει ακουστεί αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη), τότε η φαρμακευτική δαπάνη θα πέσει κάτω από 2 δισ. ευρώ το 2015.

Την ίδια ώρα, στον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με το δημοσίευμα των φαρμακοποιών, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη βαίνει αυξανόμενη, ενώ σε αυξητικούς ρυθμούς θα κυμανθεί και τα επόμενα χρόνια (μάλιστα εκτιμάται ότι σε κάποιες χώρες του ΟΟΣΑ το 2018 η δαπάνη θα σκαρφαλώσει στο 1,295 δισ. δολάρια), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat αλλά και με στοιχεία της IMS Health.

Να περάσουμε όμως και στο κατά κεφαλή ποσό της φαρμακευτικής δαπάνης. Και εκεί κατέχουμε ως χώρα το ρεκόρ. Βρισκόμαστε ανάμεσα στις τελευταίες, με πολύ χαμηλό ποσό (189 ευρώ ή αλλιώς 230 δολάρια κατά κεφαλή το χρόνο, ποσό που αναμένεται να μειωθεί κι άλλο το 2015).

Ας ρίξουμε μια ματιά και στις υπόλοιπες χώρες. Tα πρωτεία κατέχουν οι ΗΠΑ, μια απόλυτα φιλελεύθερη χώρα στο χώρο των φαρμάκων με 1.010$ κατά κεφαλή δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.

Η αλήθεια είναι μία και δεν επιδέχεται αμφισβητήσεων, αναφέρουν οι φαρμακοποιοί στην ιστοσελίδα τους, προσθέτοντας ακόμη: «Έχουμε τα φθηνότερα φάρμακα, έχουμε πολύ χαμηλή πλέον φαρμακευτική δαπάνη και σε συνάρτηση με το ΑΕΠ αλλά και ως κατά κεφαλή ποσό, έχουμε ένα άρτια οργανωμένο δίκτυο φαρμακείων ανά την Ελλάδα, με 11.000 σημεία πώλησης διασκορπισμένα σε όλη την έκταση της χώρας μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό. Κάποιοι δεν το επιθυμούν αυτό, ήδη πολλά φαρμακεία έχουν κλείσει, ήδη ακριτικά νησιά και απομακρυσμένα χωριά βλέπουν τα φαρμακεία τους να κλείνουν και όλα αυτά γιατί τα συμφέροντα επιτάσσουν τη συγκέντρωση των κεφαλαίων στα μεγάλα αστικά κέντρα στο βωμό του δήθεν ανταγωνισμού και της δήθεν ανάπτυξης...».

Εμείς θα ρωτούσαμε απλά τι άλλες δυσκολίες αναμένουν τον πολίτη στα χρόνια που έρχονται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου