Σελίδες

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Η επόμενη κυβέρνηση να μην χάσει στα συρτάρια τις προτάσεις για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση



Το πολιτικό διακύβευμα της χώρας μας στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές συσχετίζεται στενά με την έναρξη ή την επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων σε πολλούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η προώθηση μεταρρυθμίσεων, όπως αναφέρει ο κ. Σωτήριος Α. Κουπίδης, Ιατρός Εργασίας, ο οποίος διετέλεσε διοικητής σε τρία Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, υποψήφιος βουλευτής με "Το Ποτάμι" στην Ημαθία, μπορεί να δράσει καταλυτικά στην πολυαναμενόμενη ανάπτυξη και να θεραπεύσει χρόνιες παθογένειες και στρεβλώσεις.

Μια τέτοια περίπτωση που ξεκίνησε χρόνια πριν και οφείλει να ολοκληρωθεί, είναι η μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με τη μετάβαση σε ένα κοινοτικό δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής υγείας και την κατάργηση των εναπομεινάντων ψυχιατρικών νοσοκομείων.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια κάμψη στη μεταρρυθμιστική δυναμική στην ψυχική υγεία και αυτό οφείλεται κυρίως στους δημοσιονομικούς περιορισμούς που η κρίση επέβαλε. Η μεταρρυθμιστική κόπωση έδωσε την ευκαιρία σε ομάδες πίεσης και συμφερόντων που αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση να κυριαρχήσουν στο δημόσιο διάλογο, μιλώντας αδίκως για "ανθρωπιστική κρίση". Δεν πρέπει, ωστόσο, η σημερινή πολιτική και οικονομική ρευστότητα και αβεβαιότητα να διακόψει ή να σταματήσει την μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία.

Πρέπει να αξιοποιήσουμε τους πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και με αιχμή του δόρατος το στρατηγικό σχέδιο και τις άμεσες παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί σε Αθήνα από το ΨΝΑ Δαφνί και σε Θεσσαλονίκη από το ΨΝΘ και έχουν υποβληθεί στην πολιτική ηγεσία, να προχωρήσουμε στην υλοποίησή τους. Επιπρόσθετα, ο συνδυασμός με τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) θα επιφέρει την ενσωμάτωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην ΠΦΥ.

Πρωτίστως, όμως, πρέπει να πιστέψουν όλοι οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες θα βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες, αλλά και τη δική τους καθημερινότητα. Γι' αυτό είμαι πεπεισμένος, διότι το βεβαιώνουν οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας σε Κέρκυρα και Χανιά, όπου πριν από δέκα χρόνια ολοκληρώθηκε η κατάργηση των εκεί ψυχιατρείων.
Μπορούν όλα τα παραπάνω να γίνουν μέσα στην πολιτική αβεβαιότητα της περιόδου που διανύουμε;

Η απάντηση είναι ότι τουλάχιστον οφείλουμε να το επιχειρήσουμε. Αρκεί η επόμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να μην χάσει στα συρτάρια τις ολοκληρωμένες προτάσεις που έχουν υποβληθεί.

Το Ποτάμι, μέσα από το διάλογο και τη συναίνεση, θα προσπαθήσει να συμβάλει στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της μεταρρύθμισης στην ψυχική υγεία. Το χρωστάμε σε όσους έχασαν τις ζωές τους κατά τον ισόβιο εγκλεισμό τους στα αναχρονιστικά άσυλα. Το χρωστάμε όμως κυρίως στις επόμενες γενεές.

Ο Σωτήριος Α. Κουπίδης είναι Ιατρός Εργασίας, διετέλεσε διοικητής σε τρία Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και είναι υποψήφιος βουλευτής με "Το Ποτάμι" στην Ημαθία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου