Σελίδες

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Γενικό Συμβούλιο ΟΕΝΓΕ: Τι θα ζητήσουν σήμερα οι γιατροί από τον Ανδρέα Ξανθό



Τη βαριά ατζέντα που απασχολεί τον ιατρικό κλάδο, όπως δαπάνες υγείας, προϋπολογισμοί στο ΕΣΥ και στο ΠΕΔΥ, προσλήψεις, ανθρωπιστική κρίση αλλά και αναγέννηση του ιατρικού επαγγέλματος, θα θέσουν ενώπιον του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εκπρόσωποι των Ενώσεων των Γιατρών όλης της χώρας, κατά τη διάρκεια του Γενικού τους Συμβουλίου στα γραφεία της Ομοσπονδίας. 

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Φυσικά, οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ, με πρώτο και καλύτερο τον πρόεδρό τους κ. Δημήτρη Βαρνάβα, γνωρίζουν καλά πως το μεγάλο στοίχημα της υγείας θα κερδηθεί πρωτίστως από την πορεία της διαπραγμάτευσης και τα δημοσιονομικά της χώρας, τα οποία αντικειμενικά και ρεαλιστικά είναι δραματικά. Άλλωστε ο κλάδος είχε την ευκαιρία να το διαπιστώσει αυτό και στην πρώτη συζήτηση που πραγματοποίησε πριν δύο περίπου εβδομάδες, όπου φάνηκε ανάγλυφα ότι τα μείζονα ζητήματα της υγείας θα πορευθούν χέρι-χέρι με τη διαπραγμάτευση.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν εδώ και καιρό δύο βασικά και κρίσιμα ζητήματα να αποκατασταθούν: να γίνουν προσλήψεις και να υπάρξει τόνωση των οικονομικών των νοσοκομείων, τα οποία βρίσκονται στα όρια της λειτουργικής τους κατάρρευσης. Την ίδια ώρα, το θέμα των εφημεριών αλλά και των αξιοπρεπών πληρωμών των γιατρών, θα βρεθεί επίσης στην ατζέντα των συζητήσεων της Παρασκευής.

Αναφορικά με τις προσλήψεις, ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός γνωρίζει σε βάθος τα κενά και τα τεράστια προβλήματα και για το λόγο αυτό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κινηθεί τίμια (αυτό τουλάχιστον επιθυμεί διακαώς). Τα κενά τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι τεράστια όμως το ίδιο τεράστιες είναι και οι δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας. Προς ώρας πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ανακοινώσει για το προσεχές διάστημα τις προσλήψεις 700 περίπου επικουρικών, 1.000 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και 50 περίπου φαρμακοποιών για τα νοσοκομεία. Αξιοσημείωτο της δραματικής κατάστασης που υπάρχει στο χώρο του ΕΣΥ αναφορικά με τις ελλείψεις είναι ότι για 186 θέσεις στο ΕΚΑΒ υποβλήθηκαν στο ΑΣΕΠ συνολικά 1.686 αιτήσεις.

Η ανάγκη για τόνωση της αξιοπρέπειας του ιατρικού επαγγέλματος, η οποία τα προηγούμενα χρόνια καταβαραθρώθηκε, θα τεθεί επίσης στο τραπέζι της σημερινής συνάντησης.

Τέλος, αλλά φυσικά όχι ήσσονος σημασίας, αποτελεί το θέμα των δαπανών για την υγεία, ζήτημα που επίσης αντιμετωπίζει με ασφυξία ο κλάδος. Οι δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν δραματικά στα χρόνια του Μνημονίου, με αποτέλεσμα όχι μόνο οι ασθενείς αλλά και όλοι οι επαγγελματίες υγείας να ζήσουν στο πετσί τους την κατάσταση αυτή. Οι δαπάνες από 6% του ΑΕΠ που ήταν (νούμερο που βρίσκεται στα όρια του επικίνδυνου) μειώθηκαν στο 4%, γεγονός που καθιστά την κατάσταση σφόδρα σοβαρή.

Όμως στη σημερινή συνάντηση είναι πολύ πιθανό οι επικεφαλής της ΟΕΝΓΕ και των Ενώσεων των Γιατρών να αναφέρουν στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας τις παραινέσεις του ΟΟΣΑ προς την Βρετανία: «Λιτότητα ναι, όχι όμως μείωση δαπανών σε Υγεία και Παιδεία γιατί οδηγούν σε ανθρωπιστική κρίση». Αυτό έκρινε πως είναι σωστό ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τη Βρετανία. Σημειωτέον, την πρόταση αυτή στηρίζουν και τα βασικά κόμματα εν όψει των βρετανικών εκλογών του Μαΐου.

Φανταστείτε λοιπόν τι τράβηξε η χώρα μας, η οποία βίωσε με τον πιο απάνθρωπο τρόπο και τη μείωση των δαπανών στην υγεία και τη λιτότητα, ένα εκρηκτικό μείγμα δηλαδή που διέλυσε την ελληνική κοινωνία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου