Σελίδες

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Πόσο φροντίζει η Ελλάδα τους ψυχικά ασθενείς της;

Πόσο φροντίζει η Ελλάδα τους ψυχικά ασθενείς της;
Έλενα Κρητικού

Ο Δείκτης Ένταξης Ψυχικής Υγείας" είναι μια έρευνα που έγινε από τον Economist και εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται 30 χώρες τα άτομα με ψυχική νόσο. Η χώρα μας καταλαμβάνει μόλις την 28η θέση ενώ η Γερμανία βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε ο Economist σε συνεργασία με την φαρμακευτική εταιρία Janssen, με τίτλο "Ο Δείκτης Ένταξης Ψυχικής Υγείας", η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση αναφορικά με την ένταξη στην κοινωνία και την απασχόληση των ασθενών που πάσχουν από κάποια ψυχική ασθένεια. Η χώρα μας βρίσκεται μόλις δύο θέσεις πριν το τέλος, ενώ η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο καταλαμβάνουν τις δύο πρωταγωνιστικές θέσεις στον γενικό πίνακα της κατάταξης των χωρών που εξετάστηκαν.

Η έρευνα επικεντρώνεται στις προκλήσεις που προκύπτουν από την ένταξη στην κοινωνία και την απασχόληση των ασθενών με ψυχική νόσο, εντός των 28 Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Νορβηγίας και της Ελβετίας. Οι χώρες έχουν καταταγεί ανάλογα με το πώς υποστηρίζουν τους ασθενείς με ψυχικές ασθένειες. Από τα ευρήματα διαπιστώνεται πως, ενώ υπάρχουν πολλά παραδείγματα που φανερώνουν καλές πρακτικές σε ολόκληρη την Ευρώπη, η ήπειρος στο σύνολό της έχει πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να μπορέσουν οι ασθενείς με ψυχική νόσο να υποστηρίζονται επαρκώς με σκοπό την ουσιαστική τους ενσωμάτωση μέσα στην κοινότητά τους.Η μέριμνα για τα άτομα με ψυχική νόσο πόσο διαφέρει από χώρα σε χώρα;

"Περίπου 165 εκατομμύρια άνθρωποι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποφέρουν από μια ψυχική ασθένεια, κάποια στιγμή μέσα σε ένα έτος", τονίζει η απερχόμενη Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Εγκεφάλου, Mary Baker. Όπως προσθέτει η ίδια σε συνέχεια των δηλώσεων της, "Ωστόσο, περίπου μόνο το ένα τέταρτο αυτών των ανθρώπων λαμβάνουν κάποια θεραπεία και περίπου ένα 10% έτυχαν φροντίδας η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "θεωρητικά επαρκής". 

Όπως φαίνεται, η μεγαλύτερη ένδειξη ανεπάρκειας στη φροντίδα των ασθενών με κάποια ψυχική νόσο είναι το τεράστιο χάσμα που εντοπίζεται μεταξύ εκείνων που πάσχουν από μια ψυχική νόσο και εκείνων που λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα. Η έρευνα στηρίχθηκε σε μια σειρά από δείκτες, μεταξύ των οποίων είναι το περιβάλλον που ζουν οι ψυχικά ασθενείς, η πρόσβαση που έχουν σε ιατρική βοήθεια και υπηρεσίες, οι ευκαιρίες που τους δίνονται -ειδικά εκείνες που σχετίζονται με την εργασία- η διαχείριση όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και οι προσπάθειες για την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος.

Σε ένα γενικότερο επίπεδο, ο Δείκτης Ένταξης Ψυχικής Υγείας του Economist μετρά τον βαθμό στήριξης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σχετικά με την ένταξη των ασθενών με ψυχική νόσο στην κοινωνία. Εκείνο που έγινε στην πράξη, ήταν η σύγκριση των επιπέδων στήριξης ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, όπως προαναφέρθηκε τα 28 Κράτη Μέλη της ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Από τα πιο βασικά ευρήματα της έρευνας είναι ότι η Γερμανία βρίσκεται στην κορυφή του Δείκτη εξαιτίας του ισχυρού συστήματος υγείας και της εξαιρετικής κοινωνικής πρόνοιας, ενώ ακολουθούν με μικρή διαφορά το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Σκανδιναβικές χώρες. Η Ελλάδα βρίσκεται δυο θέσεις πριν το τέλος

"Αυτή η έρευνα αναδεικνύει τα άριστα παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών στην παροχή φροντίδας στην ψυχική υγεία, αλλά και τους τομείς ανεπάρκειας που πρέπει να αντιμετωπιστούν", δήλωσε χαρακτηριστικά η Jane Griffiths, πρόεδρος του Ομίλου Εταιρειών Janssen στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. "Ελπίζουμε ότι η έρευνα αυτή θα επιτρέψει την τεκμηριωμένη συζήτηση και τη στενότερη συνεργασία και δράση μεταξύ όλων των φορέων λήψης αποφάσεων όσον αφορά στην ενσωμάτωση των ασθενών με ψυχική ασθένεια η οποία ακολούθως θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς που ζουν με αυτές τις παθήσεις". 

Η Janssen, που εστιάζει στην αντιμετώπιση και την κάλυψη ορισμένων από τις πιο σημαντικές και συχνά ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες της εποχής μας, όπως είναι η νευροεπιστήμη που περικλείει την σχιζοφρένεια, η ανοσολογία, η ογκολογία, τα λοιμώδη νοσήματα και όσα σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα, στοχεύει στο να προσφέρει την καλύτερη ποιότητα στην φροντίδα των ασθενών με ψυχική νόσο, αναγνωρίζοντας ότι η ένταξή τους αποτελεί βασικό στοιχείο για την αποκατάστασή τους. 

Η ανάπτυξη και η μελέτη των δεικτών μέτρησης έγινε σε συνεργασία με μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων στην ψυχική υγεία, η οποία αποτελείτο από ειδικούς επαγγελματίες υγείας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ασθενείς, φροντιστές και οργανισμούς έρευνας. Η χώρα μας βρίσκεται στις πιο χαμηλές θέσεις στη γενική κατάταξη και αναμφίβολα, αυτά τα αποτελέσματα απαιτούν βαθύτερη σκέψη και περισυλλογή ώστε να επέλθουν ριζικές αλλαγές ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των ψυχικά ασθενών στην Ελλάδα. 

Δείκτης Ένταξης Ψυχικής Υγείας: Συνολική Βαθμολογία ΧωρώνΚατάταξη Χώρα Βαθμολογία
1 Γερμανία 85,6
2 Ην. Βασίλειο 84,1
3 Δανία 82
4 Νορβηγία 79,5
5 Λουξεμβούργο 76,6
6 Σουηδία 74,1
7 Ολλανδία 72,8
8 Εσθονία 71,4
9 Σλοβενία 71,1
10 Βέλγιο 70,7
11 Φινλανδία 70
12 Ισπανία 68,8
13 Γαλλία 68,4
14 Ιρλανδία 68
15 Πολωνία 65,4
16 Ιταλία 59,9
17 Μάλτα 59,7
18 Τσεχία 59,4
19 Αυστρία 57,9
20 Λιθουανία 53,5
21 Λετονία 51,9
22 Σλοβακία 46,8
23 Κύπρος 46,6
24 Ελβετία 45,7
25 Ουγγαρία 43,9
26 Κροατία 40,1
27 Πορτογαλία 38,1
28 Ελλάδα 38
29 Ρουμανία 34,7
30 Βουλγαρία 25

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου