Σελίδες

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Η έλλειψη ρευστότητας, η αγωνία των παρόχων υγείας και το μαρτύριο του ΕΟΠΥΥ



Σε αντίθεση με την ανησυχία των παρόχων υγείας και την αγορά γενικότερα αναφορικά με την έλλειψη ρευστότητας, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός εμφανίζεται εξαιρετικά ψύχραιμος στο ONMED, σημειώνοντας ότι τα 43 εκατ. ευρώ από την τακτική μηνιαία χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας θα τα λάβει ο Οργανισμός μέσα στις προσεχείς ημέρες.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Το ποσό αυτό, καθώς και μIα σειρά από τονωτικές ενέσεις από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αναμένεται να αποτελέσουν το αναγκαίο «καύσιμο» προκειμένου να πληρωθούν όλοι οι πάροχοι υγείας. Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τον κ. Κοντό, χθες κάποια ασφαλιστικά ταμεία κατέθεσαν στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ 15 εκατ. ευρώ, ωστόσο σίγουρα το ποσό αυτό δεν επαρκεί. Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ εμφανίζεται πάντως αισιόδοξος, λέγοντας ότι μέσα στις προσεχείς ημέρες και άλλα ταμεία θα ενισχύσουν με ρευστό τον Οργανισμό, ώστε αντίστοιχα και αυτός να φανεί συνεπής με τις πληρωμές του.

Είναι πασιφανές, ότι ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να μπορέσουν να πληρώσουν τις συντάξεις, ενώ είναι λιγότερο γνωστό ότι υπάρχει ένας σιωπηρός εσωτερικός δανεισμός μεταξύ Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και Ασφαλιστικών Ταμείων.

Έτσι, αυτή τη στιγμή, για τον μήνα Ιανουάριο, έχουν πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ τα Κέντρα Αποκατάστασης με 4 εκατ. ευρώ και οι φαρμακοποιοί με το ποσό των 170 εκατ. ευρώ. Απομένουν φυσικά αρκετοί πάροχοι υγείας να πληρωθούν, όπως Κλινικές, διαγνωστικά εργαστήρια, μονάδες αιμοκάθαρσης, φυσικοθεραπευτές και εργαστηριακοί γιατροί.

Το ότι ο Οργανισμός είναι έκθετος πάντως και σε μεγάλη οικονομική ένδεια, το επεσήμανε για ακόμη μία φορά ο πρόεδρός του πριν από δύο περίπου εβδομάδες, στο Φαρμακευτικό Συνέδριο Hellas Pharm, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, ότι η πολιτεία δεν στήριξε ποτέ τον ΕΟΠΥΥ και αντί σήμερα, εν έτει 2015 να χρηματοδοτηθεί με ένα δις ευρώ, διαθέτει στα ταμεία του μόλις 525 εκατ. ευρώ και φυσικά πολύ πιο κάτω από το 0,6% του ΑΕΠ (0,3%) που δικαιούται να λάβει.

Μετά από όλα τα παραπάνω, δεν μπορούμε να μην θυμηθούμε μία φράση του Δημοσθένη, «Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου