Συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα μέχρι την Παρασκευή, ζητούν όλοι οι εμπλεκόμενοι- με το φάρμακο - φορείς, οι οποίοι συναντήθηκαν την Τρίτη, προκειμένου να εξετάσουν το σοβαρότατο ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας του ΕΟΠΥΥ, με κίνδυνο να μην πληρωθεί κανένας πάροχος τον Απρίλιο.
«Στην κρίσιμη αυτή περίοδο, ενδεχόμενη κατάρρευση του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης, θα αποτελέσει το καίριο πλήγμα στην υγειονομική κρίση που μαστίζει την χώρα, αναφέρει η ανακοίνωση που συνυπογράφουν οι φορείς ΣΦΕΕ ΠΕΦ ΠΦΣ ΠΣΦ ΟΣΦΕ ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, προσθέτοντας, ότι «Το Φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και η Υγεία αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την ελληνική κοινωνία».
Οι εκπρόσωποι των φορέων, αποφάσισαν ότι βρίσκονται σε ένα ενιαίο μέτωπο, ζητώντας λύσεις, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος ελλείψεων και πρόβλημα στην δημόσια υγεία, ενώ τόνισαν ότι στηρίζουν απόλυτα την κυβέρνηση.
Επιπλέον, η μεγάλη ανησυχία που έχει δημιουργηθεί, αφορά στην φημολογία του τελευταίου διαστήματος περί έλλειψης ρευστότητας στον ΕΟΠΥΥ, λόγω και της καθυστέρησης στην καταβολή του μηνιαίου έκτακτου κονδυλίου των 43 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Υγείας. Να σημειωθεί, ότι μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταβληθεί δύο μήνες. Στο κλίμα αυτό, συνέτεινε επίσης, η καθυστέρηση από τη πλευρά του ΙΚΑ, στην καταβολή πληρωμών προς τα φαρμακεία. Το ΙΚΑ αιμοδοτεί κάθε μήνα τον ΕΟΠΥΥ με το ποσό περίπου των 400 εκατ. ευρώ.
Στην ευρεία σύσκεψη στα γραφεία του ΠΦΣ συμμετείχαν ειδικότερα, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην διακίνηση του φαρμάκου και συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αττικής.
Οι εκπρόσωποι των φορέων εκφράζουν την αγωνία τους για την περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορέσει να προχωρήσει σε εξόφληση των παρόχων μέχρι τα τέλη του Απρίλιου. Το αποτέλεσμα θα είναι τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων - που θα πλήξουν κυρίως τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, εκτεταμένες πτωχεύσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα διανομής με πρώτα θύματα τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες. Το πρόβλημα θα ενταθεί ακόμη περισσότερο γιατί οι φαρμακευτικές εταιρείες λόγω έλλειψης ρευστότητας δεν θα μπορούν να τηρήσουν τα αποθέματα ασφαλείας για την ελληνική αγορά.
Οι φορείς ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού αλλά και άμεση συνάντηση μαζί του ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο μη εξόφλησης των παρόχων , που θα έχει απροσδιόριστες και δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ελληνικού λαού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου