Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Σε άμεσες αλλαγές στη λειτουργία του ΙΦΕΤ αναμένεται να προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Ο ΙΦΕΤ όπως είναι γνωστό το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, αναμένεται να λάβει έναν πιο ισχυρό ρόλο στην αγορά του φαρμάκου καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να τον ανασχηματίσει και να τον ενισχύσει το επόμενο διάστημα.
Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει περάσει από το μικροσκόπιο τον φορέα όπως άλλωστε έπραξε και με τον ΕΟΦ, δεδομένου πως σήμερα οι δύο οργανισμοί παρουσιάζουν σοβαρές δυσλειτουργίες κυρίως σε ότι αφορά στις εγκρίσεις αλλά και τους ελέγχους.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής το επόμενο διάστημα θα γνωστοποιήσει το σχέδιο αναβάθμισης του ΙΦΕΤ μαζί με τον ΕΟΦ σχέδιο που θα περιλαμβάνει την ενίσχυση των υπηρεσιών με προσωπικό αλλά και τον διαφορετικό τρόπο λειρουργίας. Κάτι που άλλωστε είχε δηλώσει και από την αρχή ο υπουργός Υγείας με δηλώσεις του στο HealthReport.gr (Πατήστε ΚΛΙΚ ΕΔΩ).
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναμένεται να δώσει όλα εκείνα τα μέσα στον ΙΦΕΤ ώστε να μπορεί σε συνεργασία με τον Δημόκριτο να παράξει κάποια φάρμακα υπό την κρατική επίβλεψη ώστε ν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες.
Ο ΙΦΕΤ θα εστιάσει όχι στα σκευάσματα που σήμερα εισάγονται από πολυεθνικές εταιρείες ή παράγονται από ελληνικές, αλλά θα δραστηριοποιηθεί σε κάποια σκευάσματα που σήμερα εισάγονται και μάλιστα μονοπωλιακά και θα μπορούσαν να παραχθούν στη χώρα μας.
Τι κάνει σήμερα ο ΙΦΕΤ
Από το 1992 έως και σήμερα, ο ΙΦΕΤ δραστηριοποιείται κυρίως στην εισαγωγή και διακίνηση φαρμακευτικών προϊόντων ορφανών, μοναδικών και αναντικατάστατων, κυρίως προς τα νοσοκομεία (2/3 του ετήσιου κύκλου εργασιών).
Η εισαγωγή και διακίνηση των όλων των φαρμακευτικών προϊόντων γίνεται με εντολή του ΕΟΦ, ο οποίος καθορίζει τις ποσότητες και την τιμή διάθεσης τους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο ΙΦΕΤ εισάγει κάθε χρόνο κοντά στα 650 διαφορετικά φαρμακευτικά προϊόντα, που θεωρούνται απαραίτητα για τη δημόσια υγεία, τα οποία δε διακινούνται από τις φαρμακευτικές εταιρείες είτε επειδή είναι σε εξέλιξη η τιμολόγησή τους είτε επειδή δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στη λίστα με τα αποζημιούμενα.
Επίσης ο ΙΦΕΤ παρέχει πρόσβαση στους ασθενείς σε νέας γενιάς φαρμακοθεραπείες, εισάγει φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στη χώρα μας για μεμονωμένους ασθενείς (ατομικές παραγγελίες), εισάγει φάρμακα για σπάνιες ασθένειες (ορφανά). Το 60% των ορφανών φαρμάκων που κυκλοφορούν στη χώρα μας εισάγεται μέσω ΙΦΕΤ. Παράλληλα καλύπτει τις ανάγκες του υπουργείου Υγείας σε ανθελονοσιακά φάρμακα, καθώς και σε ναρκωτικά (μορφίνη, πεθιδίνη)
Τέλος ο ΙΦΕΤ μεταξύ άλλων καλύπτει τις ανάγκες για φάρμακα απαραίτητα για τη δημόσια υγεία σε έκτακτες καταστάσεις ελλείψεων και σε μεμονωμένα επείγοντα περιστατικά (π.χ. αντίδοτα).
Τα φάρμακα που εισάγει το ΙΦΕΤ διατίθενται σε νοσοκομεία (~ 70% σε αξίες) και σε φαρμακαποθήκες-φαρμακεία (~30% σε αξίες)
Η προμήθεια αυτών των προϊόντων γίνεται -μετά από ενδελεχή έρευνα αγοράς- από τους παραγωγούς/αντιπροσώπους (~70% σε αξίες) ή από φαρμακαποθήκες του εξωτερικού.
Το κόστος των φαρμακευτικών προϊόντων που εισάγει το ΙΦΕΤ αντιπροσωπεύει ~0.5% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου