Έξι παραμέτρους για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, περιλαμβάνει η πρόταση της ομάδας εργασίας που παραδόθηκε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
IATRONET
Σε διαβούλευση αναμένεται να τεθεί το επόμενο διάστημα η πρόταση της ομάδας εργασίας που συνέστησε το υπουργείο Υγείας, με αντικείμενο την υγειονομική κάλυψη των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών.
Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Αυγή”, οι κύριες προτάσεις των εμπειρογνωμόνων βασίζονται σε έξι σημεία.
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται ο καθορισμός εισοδηματικού κριτηρίου, κάτω από τις 6.000 ευρώ και η κατάργηση των τριμελών επιτροπών που λειτουργούν σήμερα στα νοσοκομεία για έγκριση κάλυψης ανασφάλιστων ασθενών.
Η πρόταση προβλέπει τα εξής:
Η παρούσα ρύθμιση έχει ως πυρήνα τη χορήγηση Βιβλιαρίου Υγείας Ανασφάλιστων από τις Υπηρεσίες Πρόνοιας των δήμων.
Οι δικαιούχοι του βιβλιαρίου θα δικαιούνται ισότιμης πρόσβασης σε υπηρεσίες Υγείας στον βαθμό που τις απολαμβάνουν και οι ασφαλισμένοι.
Διατηρείται το εισοδηματικό κριτήριο. Προϋπόθεση για την εισαγωγή στο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας στους ανασφάλιστους πολίτες είναι η ύπαρξη ΑΜΚΑ.
Παροχές
Οι παροχές Υγείας που θα δικαιούνται οι κάτοχοι του Βιβλιαρίου Υγείας Ανασφάλιστου περιλαμβάνουν το σύνολο των προβλεπόμενων από τα θεραπευτικά πρωτόκολλα πράξεων, των διαγνωστικών εξετάσεων, των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και της ενδεδειγμένης αποκατάστασης.
Οι συμμετοχές στις δαπάνες των ανωτέρω παροχών Υγείας εξισούνται με αυτές που καλούνται να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι, με την πρόβλεψη της μειωμένης συμμετοχής για όσους πολίτες παρουσιάζουν εισόδημα κάτω των 6.000 ευρώ.
Η διατήρηση του εισοδηματικού κριτηρίου πρέπει να συνοδευτεί από ουσιώδη αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου εισοδήματος, καθώς και μόνη η καταβολή του επιδόματος ανεργίας θα μπορούσε να οδηγήσει στην υπέρβαση του απαιτούμενου εισοδήματος.
Στο σημείο αυτό πρέπει να υπάρχει ρητή εξαίρεση για τη δικαστική διατροφή, τα επιδόματα αναδοχής, το επίδομα αναπηρίας και τις ρυθμίσεις του ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση (ρεύμα, επιδότηση ενοικίου).
Δικαιούχοι
Οι κατηγορίες δικαιούχων ανεξαρτήτως εισοδηματικού κριτηρίου πρέπει να συμπεριλάβουν τα ανήλικα παιδιά ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος, τους αιτούντες άσυλο, τους μετανάστες με καθεστώς εξάμηνης παράτασης, τους μετανάστες που διαθέτουν έγγραφα διαμονής, τους άστεγους, τους ανάπηρους με ποσοστό 67%, όλες τις κατηγορίες κρατουμένων, τους εικαστικούς, τους λογοτέχνες, τους μοναχούς, τα θύματα trafficking, τις εγκυμονούσες, τους πάσχοντες από δυσίατα, χρόνια ή ανίατα νοσήματα, τα άτομα που φιλοξενούνται σε θεραπευτικές κοινότητες για απεξάρτηση και άλλες κατηγορίες που αποτυπώνονται στο σχέδιο της προωθούμενης ρύθμισης.
Οι δημόσιες δομές Υγείας που οφείλουν να εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση είναι όλες οι δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, τα στρατιωτικά νοσοκομεία που δέχονται πολίτες κατά τη διάρκεια εφημερίας, οι δομές ψυχικής υγείας (ΝΠΔΔ και ΑμΚΕ), οι δομές απεξάρτησης και υποκατάστασης.
Πρέπει να εξεταστεί αν είναι εφικτό το Βιβλιάριο Υγείας Ανασφάλιστου να χορηγείται εξαρχής από τα ΚΕΠ σε συνεργασία με τα πληροφοριακά συστήματα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Αν δεν είναι εφικτό εξαρχής, να προωθηθεί η ρύθμιση που προβλέπει τη χορήγησή του από τους δήμους.
Πρέπει να καταργηθούν οι υφιστάμενες τριμελείς επιτροπές των νοσοκομείων μέσω της προωθούμενης ενοποίησης του θεσμικού πλαισίου.
Προβλήματα
Η ομάδα εργασίας διαπίστωσε τα εξής προβλήματα στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων:
Το πολυδιασπασμένο νομοθετικό πλαίσιο, και ιδιαίτερα οι δύο πιο πρόσφατες Υπουργικές Αποφάσεις δεν έχουν άρει τους θεσμικούς αποκλεισμούς των ανασφάλιστων πολιτών από τις υπηρεσίες Υγείας. Αντίθετα, έχουν επιτείνει τους γραφειοκρατικούς περιορισμούς που αποστερούν τους ανασφάλιστους από θεμελιώδεις υγειονομικές υπηρεσίες.
Μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα και μη δικαιούχοι βιβλιαρίων πρόνοιας (παλιννοστούντες) δεν έχουν πρόσβαση στη δωρεάν υγειονομική περίθαλψη, με σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους αλλά και στη δημόσια υγεία.
Οι αιτούντες άσυλο αντιμετωπίζουν συστηματικά προβλήματα πρόσβασης.
Στις παροχές που προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο δεν συμπεριλαμβάνονται οι διαγνωστικές εξετάσεις, η αποκατάσταση, ο προγεννητικός έλεγχος, μερικές κατηγορίες ιατρικών βοηθημάτων (κατόπιν γνώμης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας) και η προληπτική ιατρική.
Πολύ συχνά οι δικαιούχοι δεν μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακα που δικαιούνται.
Το ιδιαίτερα χαμηλό και ανελαστικό εισοδηματικό κριτήριο αποκλείει μεγάλες μερίδες του πληθυσμού, τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, αλλά και τα παιδιά ανασφάλιστων γονέων από την υγειονομική περίθαλψη.
Παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις στην εμβολιαστική κάλυψη.
Στις μέχρι τώρα ρυθμίσεις δεν συμπεριλαμβάνονται τα πανεπιστημιακά και τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
Ο Λογαριασμος σε ποιον θα ερθει... χμ,χμ, μαλλον σε ολους οσους εχουν λιγα χρηματα ακομα.στη συνεχεια,θα γινουν και αυτοι φτωχοι, και στην χωρα των ΕΛ θα υπαρχουν μονο ανεργοι και συνταξιουχοι που θα τους θρεφουν και πληρωνουν οι κατοικοι του πλανητη Αρη...γνησια αριστερος τροπος σκεψης...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΥΤΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ.ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙ ΨΗΦΙΣΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ,ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΟΥΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ,ΟΥΤΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΑΣ.ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ,ΚΑΙ ΑΣ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ.Ο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ,ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ.ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΒΓΗΚΕ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ,ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ,ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΟΥΜΕ ΜΑΛΛΟΝ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΑ,ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΕΠΣΧΕΣΗ,Ή ΔΙΑΚΟΠΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ.ΙΣΩΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΧΕΣΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΣΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕ ΛΜΑΤΙΕΣ.ΠΡΙΝ ΣΒΗΣΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΜΑΣ.ΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΣ ΜΑΧΗ,ΠΡΙΝ ΕΡΘΟΥΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ,ΠΡΑΓΜΑ ΣΙΓΟΥΡΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ.ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΑ.
Διαγραφή