Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται πλέον όλος ο τομέας της Υγείας αναφορικά με το θέμα της έλλειψης ρευστότητας της χώρας, κάτι που αποτυπώθηκε με τον πιο εύγλωττο τρόπο και με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που πέρασε η κυβέρνηση, ζητώντας να κατατεθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα όποια ταμειακά διαθέσιμα από Οργανισμούς και φορείς, μεταξύ των οποίων και ο τομέας της Υγείας.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Και όσο κι αν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιμένει ότι ίσως τα νοσοκομεία να μην χρειαστεί να καταθέσουν τα χρήματα αυτά στον κρατικό κορβανά και ότι τελικά οι πάροχοι υγείας θα εξοφληθούν από τον ΕΟΠΥΥ, όλοι γνωρίζουν πολύ καλά τι ακριβώς σημαίνει ένας εσωτερικός δανεισμός και ποια είναι η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο ΕΟΠΥΥ εξαιτίας των δραματικών οικονομικών του.
Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο υπουργός Υγείας κ. Παν. Κουρουμπλής προέβη σε δήλωση για το ζήτημα, περισσότερο όμως ως απάντηση στην Ν. Δημοκρατία, η οποία την ίδια ημέρα ζήτησε την παραίτησή του.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «Η κυβέρνηση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου διασφαλίζει την αναγκαία ρευστότητα για τη χώρα και ταυτόχρονα την κάλυψη των ταμειακών αναγκών του επόμενου 15νθήμερου. Το Υπουργείο Υγείας εγγυάται σε κάθε περίπτωση την απαραίτητη χρηματοδότηση και ομαλή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων», αναφέρει ακόμη στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Υγείας.
Το καμπανάκι για το πρόβλημα ρευστότητας έκρουσαν και πριν δύο ημέρες όλοι οι φορείς του φαρμάκου σε συνάντηση στα γραφεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, διατρανώνοντας την κοινή τους θέση στο ζήτημα αυτό. Μάλιστα οι φορείς (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, ΠΦΣ, ΠΣΦ, ΟΣΦΕ, ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ) ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα μέχρι την Παρασκευή προκειμένου να λυθεί το ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας, το οποίο απειλεί με κατάρρευση και με ελλείψεις σε όλον τον χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου.
Το onΜed μίλησε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρο Τρύφων, ο οποίος τονίζει ότι στο ενιαίο αυτό μέτωπο όλο οι φορείς είμαστε μαζί μία γροθιά, προκειμένου να βρούμε μια λύση με την οποία θα ομαλοποιηθεί η αγορά. Και φυσικά, συνεχίζει ο πρόεδρος της ΠΕΦ, όταν λέμε θέλουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, εννοείται ότι αυτό θα γίνει παρουσία του υπουργού Υγείας κ.Παναγιώτη Κουρουμπλή αλλά και του επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού.
Να θυμίσουμε ότι οι εκπρόσωποι των φορέων εκφράζουν την αγωνία τους για την περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορέσει να προχωρήσει σε εξόφληση των παρόχων μέχρι τα τέλη του Απρίλιου.
Το αποτέλεσμα -όπως υπογράμμισαν στη συνάντηση της Τρίτης- θα είναι τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες θα πλήξουν κυρίως τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, εκτεταμένες πτωχεύσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα διανομής με πρώτα θύματα τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες. Το πρόβλημα θα ενταθεί ακόμη περισσότερο γιατί οι φαρμακευτικές εταιρείες, λόγω έλλειψης ρευστότητας, δεν θα μπορούν να τηρήσουν τα αποθέματα ασφαλείας για την ελληνική αγορά.
Οι φήμες που πυροδότησαν την εκρηκτική αυτή κατάσταση αφορούν στην μη καταβολή του κονδυλίου των 43 εκατ. ευρώ του υπουργείου Υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ για δύο μήνες καθώς και στην καθυστέρηση από τη πλευρά του ΙΚΑ στην καταβολή πληρωμών προς τα φαρμακεία. Να σημειωθεί ότι το ΙΚΑ αιμοδοτεί κάθε μήνα τον ΕΟΠΥΥ με το ποσό περίπου των 400 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, χθες Τετάρτη, το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του σημείωσε ότι ο ένας μήνας τακτοποιήθηκε αναφορικά με την έκτακτη εισφορά προς τον ΕΟΠΥΥ.
Σε μια οριακή κατάσταση όπως είναι αυτή με την έλλειψη ρευστότητας που βιώνει όλος ο χώρος της Υγείας, οι φορείς αναρωτιούνται τι μπορεί να γίνει άμεσα και πότε θα τελειώσει αυτό το μαρτύριο.
Πληροφορίες από παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι υπάρχουν κάποιες λύσεις τις οποίες θα μπορούσε να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση προκειμένου να ομαλοποιηθεί το κρίσιμο αυτό ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας.
Μεταξύ αυτών είναι:
- Να πληρώσουν τα φαρμακεία ένα μέρος των επιταγών στις φαρμακαποθήκες, οι οποίες με τη σειρά τους θα πληρώσουν και αυτές ένα μέρος προς τις βιομηχανίες
- Το Δημόσιο να μπει ως εγγυητής στις πληρωμές του φαρμάκου και, τέλος,
- Να τροποποιηθεί εκτάκτως το Δίκαιο αναφορικά με την πίστωση στις τιμές του φαρμάκου.
Όποια και να είναι η λύση που θα επιλέξει η κυβέρνηση, αυτό που έχει αξία είναι η ηρεμία και η ομαλοποίηση της αγοράς, η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και η προστασία των πολιτών και βεβαίως μακάρι ο εσωτερικός δανεισμός να αφορά μόνο αυτόν τον μήνα και να τελειώσει εδώ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου