Δεν είναι μυστικό ότι οι πάροχοι που εμπλέκονται με την διακίνηση του φαρμάκου – φαρμακοποιοί, φαρμακαποθήκες και φαρμακοβιομηχανίες- βρίσκονται κυριολεκτικά στα τάρταρα, όσον αφορά το πρόβλημα ρευστότητας που χτυπά την αγορά με αφορμή την καθυστέρηση των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Όπως περιγράφουν την κατάσταση παράγοντες του κλάδου, είναι κάτι παραπάνω από οριακή, θα λέγαμε μάλλον ασφυκτική με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος σε λίγο να έχουμε σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων και γενικότερα σοβαρότατο πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Οι φαρμακοποιοί δεν έχουν πληρωθεί για τον μήνα Ιανουάριο, ποσό, που αντιστοιχεί σε 160 εκατ. ευρώ, ενώ όταν ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός, πρότεινε στους φαρμακοποιούς να καταβάλλει το μισό χρηματικό ποσό, οι εκπρόσωποι του κλάδου δεν συμφώνησαν, με τον ΠΦΣ να δηλώνει, ότι οι υποχρεώσεις όλων των παρόχων είναι συγκεκριμένες και όχι τμηματικές.
Σε πολύ δυσμενή θέση βρίσκεται και η φαρμακοβιομηχανία, η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρό της ΠΕΦ κ. Θεόδωρο Τρύφων, τόσο τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ όσο και τα νοσοκομεία, δεν έχουν πληρώσει τις επιχειρήσεις εδώ και ένα χρόνο. Την ίδια ώρα όμως, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες όπως τονίζει στο onMed ο πρόεδρος της ΠΕΦ ό,τι πράττουν το πράττουν με τις δικές τους δυνάμεις, δηλαδή χωρίς στήριξη από μητρικές και ξένα κεφάλαια και με πολύ υψηλό δανεισμό. Επομένως, είναι πασιφανές ότι η ρευστότητα των επιχειρήσεων βρίσκεται στο ναδίρ. Ο κ. Τρύφων αναφέρει ότι εάν κάτι πρέπει να γίνει αναφορικά με το ζήτημα των πληρωμών, αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Μαίου, καθώς τα όρια στενεύουν.
Σε ερώτηση εάν εξακολουθούν να στοχεύουν σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του, ο κ. Τρύφων απαντά, ότι φυσικά και το επιθυμούμε, ωστόσο πριν από αυτήν, έχει σημασία να συναντηθούμε με την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και να μας πει τι μέλλει γενέσθαι με τις πληρωμές.
Αλλά και οι φαρμακαποθήκες, βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, ενώ αξίζει να πούμε, ότι περίπου 13 με 14 από αυτές, έχουν βάλει λουκέτο στα χρόνια του Μνημονίου σε ένα σύνολο 180 φαρμακαποθηκών στην χώρα. Ο κλάδος τα τελευταία πέντε χρόνια έχασε συνολικά κεφάλαια ύψους 1,5 δισ ευρώ.
Τα θέματα αυτά, θα συζητηθούν ενδελεχώς αύριο Τετάρτη στα γραφεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου όπου παρόντες θα είναι και τα δύο θεσμικά όργανα της βιομηχανίας, ο ΣΦΕΕ και η ΠΕΦ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου