ΕΘΝΟΣ-
Δικό τους... νόμο εφαρμόζουν περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να χάνονται νοσήλια από ξένους πολίτες, οι οποίοι νοσηλεύονται στη χώρα μας.
Αντί να υποβάλλουν κάθε μήνα τα σχετικά έγγραφα, οι υπηρεσίες τα υποβάλλουν στο τέλος του έτους ή τα υποβάλλουν με σοβαρές ελλείψεις. Ολιγωρία επιδεικνύεται και από υπηρεσίες νοσοκομείων ή Κέντρων Υγείας, οι οποίες δεν χρεώνουν καν τα νοσήλια ξένων πολιτών.
Τα νοσήλια αλλοδαπών ξεπερνούν κάθε χρόνο τα 60 εκατομμύρια ευρώ και 25 εκατομμύρια χάνονται λόγω της γραφειοκρατίας. Την ίδια ώρα, ο ΕΟΠΥΥ καλείται να πληρώσει άμεσα νοσήλια ασφαλισμένων του σε νοσηλευτικά ιδρύματα χωρών, όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Τσεχία, η Νορβηγία, η Αυστρία, ακόμη και η Βουλγαρία ή η Πολωνία.
Η διοίκηση του Οργανισμού επιχειρεί να «σφίξει τα λουριά», δεδομένης και της σοβαρής έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζει. Με εγκύκλιό του προς τις περιφερειακές υπηρεσίες, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Κοντός, ζητεί να τηρούνται δύο όροι:
Ο πρώτος είναι να υποβάλλονται κάθε μήνα τα δικαιολογητικά είσπραξης νοσηλίων από τα Ταμεία ξένων χωρών. Ο δεύτερος είναι να ελέγχουν λεπτομερώς τις αιτήσεις Ελλήνων που θέλουν να νοσηλευτούν στο εξωτερικό και να προβαίνουν σε προτιμολόγηση του κόστους νοσηλείας τους.
Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, αρκετές περιφερειακές διευθύνσεις δεν προέβησαν σε αποστολή δαπανών ανά μήνα, αλλά συγκεντρωτικά για ολόκληρο το έτος. Σε πολλές περιπτώσεις, δε, στους σχετικούς φακέλους δεν περιλαμβάνονταν τα απαραίτητα συνοδευτικά, με αποτέλεσμα να προκαλείται επιπλέον φόρτος εργασίας και επιστροφές φακέλων.
Κίνδυνος
Ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «...η προαναφερόμενη κατάσταση επιφέρει σοβαρό κίνδυνο καθυστέρησης της διαδικασίας αναζήτησης των δαπανών από τους ευρωπαϊκούς Οργανισμούς για υπηρεσίες που έχουν ήδη παρασχεθεί στους Ευρωπαίους ασφαλισμένους από τον ΕΟΠΥΥ και ως εκ τούτου την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση του Οργανισμού».
Για τους Ελληνες πολίτες, που υποβάλλουν αίτηση νοσηλείας στο εξωτερικό, ζητούνται τα εξής:
Σε περίπτωση που η νοσηλεία γίνεται με χρήση εντύπου Ε112/S2, απαιτείται έγγραφο του νοσοκομείου της χώρας μετάβασης, με ρητή αναφορά αποδοχής του εντύπου, γνωμάτευση γιατρού με περιγραφή ιατρικών πράξεων που πρόκειται να παρασχεθούν, εκτίμηση πιθανής δαπάνης και πιθανή διάρκεια νοσηλείας, με ακριβή ημερομηνία εισαγωγής.
Μεταξύ των εγγράφων πρέπει να υπάρχει προϋπολογισμός κόστους μετάβασης ασθενούς και συνοδού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου