Σελίδες

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Σύμβαση πρόκληση στα χέρια του Κουρουμπλή


Αυτή η χώρα δεν λέει να αλλάξει. Κάποιοι προωθούν στο υπουργείο Υγείας μία σύμβαση, η οποία αφορά την εγκατάσταση πληροφοριακών συστημάτων στα νοσοκομεία, αλλά υπάρχουν τόσο σοβαρά τεχνικά και νομικά προβλήματα, που για μια ακόμη φορά ετοιμαζόμαστε να «πετάξουμε» ένα κάρο χρήματα απλώς για να τα απορροφήσουμε...

Για το θέμα είχα ασχοληθεί ξανά στις 30 Ιανουαρίου: http://www.virus.com.gr/site/index.php/articles/health-and-pharma-news-editorial/item/5225-proeklogiko-doro-samara-stin-intrasoft. Λίγες ημέρες, πριν τις εκλογές η κρατική εταιρεία ΗΔΙΚΑ αποφάσισε να εγκρίνει τρεις συμβάσεις με την εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΟΜ ύψους περίπου 7 εκατ. ευρώ.

Είχα και τότε επισημάνει ότι για μια ακόμη φορά θα «πετούσαμε» κοινοτικά κονδύλια. Θέλαμε να δαπανήσουμε περίπου 17 εκατ. για την ανάπτυξη και εγκατάσταση ενιαίου πληροφοριακού συστήματος σε 40 νοσοκομεία όλης της χώρας.

Να πω την αλήθεια, τον Ιανουάριο δεν είχα μελετήσει σε βάθος το σχέδιο της σύμβασης, που εδώ και λίγες εβδομάδες, έχει φτάσει στα χέρια του Π. Κουρουμπλή. Μία προσεκτική ματιά, αποκαλύπτει πως πάλι το δημόσιο ετοιμάζεται να πέσει στη λούμπα.

Έχουμε και λέμε: Το ελληνικό δημόσιο καλείται να προ-αγοράσει άδειες χρήσης έτοιμου λογισμικού της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ για το σύνολο των Νοσοκομείων που προβλεπόταν από την διακήρυξη (7.500 κλίνες και περίπου 30 Νοσοκομεία) ενώ θα «παραδοθεί» μόνο σε δύο νοσοκομεία (Ευαγγελισμός και Λαϊκό). Όχι παίζουμε...

Επιπλέον, αποκαλύπτεται πλέον ότι δεν μιλάμε για ανάπτυξη λογισμικού, το οποίο εν συνεχεία θα ανήκει στην κυριότητα του κράτους, όπως αρχικώς ελέγετο και κάποιοι διέδιδαν στη νέα κυβέρνηση, προκειμένου να την πείσουν για να πέσουν οι υπογραφές.

Αυτό που ακούγεται λοιπόν ότι η ΗΔΙΚΑ θα αποκτήσει το «δικό της» νέο λογισμικό και το υπουργείο Υγείας θα έχει πλέον νέο Δημόσιο Λογισμικό στην υγεία είναι φανερό ότι δεν ισχύει. Άρα η ΗΔΙΚΑ σταματάει πλέον να αναπτύσσει λογισμικό και θα εξαρτιέται μονοπωλιακά από έναν ανάδοχο.

Ανέφερα κάτι νωρίτερα, στο οποίο πρέπει να μείνουμε λίγο περισσότερο. Το έργο υποτίθεται ότι αφορούσε 30 νοσοκομεία, αλλά η σύμβαση αφορά την εγκατάστασή του μόνο σε Ευαγγελισμό και Λαϊκό.

Και εύλογα τίθεται το ερώτημα: Γιατί λοιπόν το δημόσιο δεν αγοράζει μόνο τις άδειες χρήσης για αυτα τα δύο νοσοκομεία; Προφανώς, όσοι προωθούν το έργο, προσδοκούν να δεσμεύσουν το δημόσιο και το έργο να επεκταθεί με «γεφυρα» στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ).

Το αμείλικτο ερώτημα παραμένει: Γιατί υπάρχει αυτή η βιασύνη για την εκ των προτέρων πληρωμή του συνόλου των αδειών χρήσης, με την οποία το Δημόσιο δεσμεύεται σε ένα σύστημα που δεν είναι γνωστό αν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους του;

Υπάρχει και ένα πρακτικό θέμα. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του μειωμένου πλέον έργου εξακολουθεί να είναι υπερβολικά μικρό για δύο μεγάλα Νοσοκομεία όπως είναι ο Ευαγγελισμός και το Λαϊκό. Το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2015!

Στην πραγματικότητα το χρονοδιάγραμμα είναι απαγορευτικό για την επιτυχή υλοποίηση ενός τέτοιου συστήματος. Είναι βέβαιο, ότι το έργο, σε περίπτωση που συμβασιοποιηθεί, θα οδηγηθεί στο να μην υλοποιηθεί – παραληφθεί, οπότε και θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή στην αναγκαστική παραλαβή του ώστε να μην χαθούν οι πόροι...

Η νέα κυβέρνηση δείχνει ότι θέλει πράγματι να επενδύσει στην Πληροφορική Υγείας. Εξ ου και οι εξαγγελίες για σύστημα TAXIS στην υγεία. Γεννάται όμως το ουσιώδες ερώτημα: Έχουμε στρατηγικό σχέδιο για πού είμαστε, πού θέλουμε να πάμε και με ποια βήματα; Οι μέχρι στιγμής κινήσεις δείχνουν ότι για μια ακόμη φορά βαδίζουμε χωρίς πυξίδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου