Σελίδες

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Ανοίγει η ατζέντα του Ασφαλιστικού

ΕΘΝΟΣ - ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Τρία βασικά θέματα -τις πρόωρες συντάξεις, τις ενοποιήσεις Ταμείων, τη δημιουργία «κουμπαρά» για το σύστημα- περιλαμβάνει η ατζέντα του Ασφαλιστικού.
Κοινά σημεία σε συγκεκριμένους τομείς στο Ασφαλιστικό έχουν βρει κυβέρνηση και δανειστές

Η συζήτηση για το συνταξιοδοτικό είναι σε εξέλιξη, ωστόσο φαίνεται πως έχουν βρεθεί κοινά σημεία σε συγκεκριμένους τομείς.

Να σημειωθεί πως στη χθεσινή δήλωση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον Αλέξη Τσίπρα έγινε αναφορά στη σημασία των μεταρρυθμίσεων «για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας στην τρίτη ηλικία».

Αναλυτικά η ατζέντα των θεμάτων όπως διαμορφώνεται στο Ασφαλιστικό περιλαμβάνει τα εξής θέματα:

• Πρόωρες συντάξεις. Είναι ένα από τα βασικά θέματα της συζήτησης, καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν ζητήσει να κλείσουν οριστικά τα παράθυρα πρόωρης εξόδου. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, τονίζει πως «δεν πρόκειται να θιγούν ώριμα και θεμελιωμένα δικαιώματα».

Να σημειωθεί πως 120.000 ασφαλισμένοι έχουν πιάσει τόσο τα έτη ασφάλισης όσο και το όριο ηλικίας και επομένως μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι δεν απειλούνται από αλλαγές στα θεμελιωμένα δικαιώματά τους.

Περίπου 100.000 άτομα έχουν τα έτη ασφάλισης και περιμένουν να συμπληρώσουν το όριο ηλικίας. Ειδικοί στο Ασφαλιστικό εκτιμούν πως περίπου 80.000 έχουν «ώριμα δικαιώματα», δηλαδή μπορούν να αποχωρήσουν μέσα στην επόμενη τετραετία.

Η ελληνική πλευρά εστιάζει το ενδιαφέρον της στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και συγκεκριμένα στον περιορισμό των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου (εξέλιξη που αφορά περίπου 8.000 άτομα).

• Ενοποιήσεις. Είναι ένα από τα σημεία που έχουν βρεθεί σημεία επαφής. Στόχος είναι να υπάρξει διοικητική ενοποίηση, προκειμένου να δημιουργηθούν τρία Ταμεία για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

• Δημιουργία «κουμπαρά» για τα Ταμεία. Η ελληνική πλευρά φαίνεται πως έχει καταφέρει να πείσει για την ανάγκη δημιουργίας «Ταμείου Εθνικού Πλούτου για το Ασφαλιστικό Σύστημα». Στο Ταμείο θα κατευθύνονται έσοδα από τουλάχιστον δέκα διαφορετικές πηγές (π.χ. αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας), με στόχο να στηριχτεί οικονομικά το ασφαλιστικό σύστημα και να αποφευχθούν νέες μειώσεις.

Στο «μέτωπο» των συντάξεων η κυβέρνηση δεν θέλει να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, καθώς αυτό θα οδηγούσε σε μειώσεις κάθε φορά που καταγράφεται οικονομικό κενό. Ωστόσο, το «πάγωμα» της διάταξης είχε προκαλέσει την αντίδραση των δανειστών.

Στοιχεία
Για να τεκμηριώσει τις θέσεις του το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης παρουσίασε στοιχεία στους δανειστές για το ύψος των καταβαλλόμενων. Συγκεκριμένα η μέση κύρια σύνταξη ανέρχεται σε 664,69 ευρώ, ενώ η μέση επικουρική σύνταξη φτάνει τα 168,40 ευρώ.

Οσον αφορά στα σενάρια για παρεμβάσεις στις υψηλές επικουρικές συντάξεις, από τα στοιχεία φαίνεται πως τα περιθώρια είναι περιορισμένα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο ΕΤΕΑ (που είναι το μεγαλύτερο επικουρικό) πάνω από 300 ευρώ επικουρική σύνταξη παίρνουν 26.156 ασφαλισμένοι.

Στα ανοιχτά θέματα είναι ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για όσους αποχωρούν από το 2015 και μετά από την αγορά εργασίας (μέτρο που δεν αφορά τους ήδη συνταξιούχους). Προς το παρόν έχει παγώσει η εφαρμογή του νόμου του 2010 που προέβλεπε την εφαρμογή ενός μεικτού συστήματος από τη φετινή χρονιά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου