Σελίδες

Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Βαρέλι δίχως πάτο τα χρέη του ΕΟΠΥΥ

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη - CAPITAL

Με «κραχ» στη ρευστότητα απειλείται πλέον ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος βλέπει τα ταμειακά του αποθέματα να εξαντλούνται επικίνδυνα. Από τη μια η συνεχής υστέρηση των εισφορών υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και από την άλλη οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες παρόχους (οι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ έφταναν μέχρι και τα τέλη του Φεβρουαρίου τα 1,299 δισ. ευρώ, από 1,194 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΛΚ) τινάζουν στον αέρα τη βιωσιμότητα του Οργανισμού. 

Την ίδια ώρα, «ασφυξία» έχει προκληθεί από την πρωτοφανή καθυστέρηση απόδοσης της τακτικής κρατικής επιχορήγησης για τον μήνα Μάρτιο, ενώ εκκρεμεί και η καταβολή της επιχορήγησης για τον Απρίλιο, συνολικού ύψους 87 εκατ. ευρώ, γεγονός που επιτείνει το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η ομαλή λειτουργία του φορέα. Η τακτική επιχορήγηση δίνεται στον ΕΟΠΥΥ στις αρχές ή, το αργότερο, μέχρι τα μέσα κάθε μήνα, εντούτοις αυτήν τη φορά τα χρήματα δεν έχουν φτάσει ακόμη στα ταμεία, με συνέπεια ο Οργανισμός να έχει κυριολεκτικά «στεγνώσει» από ρευστό και την αγωνία για την επόμενη ημέρα του φορέα να μεγαλώνει όλο και περισσότερο. 


Αν και η διοίκηση του Οργανισμού επισημαίνει πως πρόκειται για τεχνικό πρόβλημα, λόγω μη έγκαιρης υποβολής του σχετικού αιτήματος στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για εκταμίευση της επιχορήγησης, πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για αδυναμία στην πληρωμή του ΕΟΠΥΥ. Το πρόβλημα των εσόδων παραμένει, όμως, έτσι κι αλλιώς, δεδομένου πως φέτος η κρατική επιχορήγηση είναι μειωμένη κατά 107 εκατ. ευρώ και ανέρχεται σε 526 εκατ. ευρώ, έναντι 633 εκατ. Το 2014. 

«Καίνε» οι δαπάνες 

Τρία και πλέον χρόνια μετά την ίδρυσή του, ο Οργανισμός εξακολουθεί να αδυνατεί να ελέγξει τις δαπάνες υγείας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον προϋπολογισμό του φαρμάκου, ο οποίος για ακόμα μία φορά έχει ξεφύγει. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τον προηγούμενο μήνα ο προϋπολογισμός για το φάρμακο παρουσίασε υπέρβαση 15 εκατ. ευρώ, από τα 165 ευρώ περίπου που αντιστοιχούν αναλογικά σε κάθε μήνα, ενώ τον Φεβρουάριο η «τρύπα» στη φαρμακευτική δαπάνη άγγιξε τα 13 εκατ. ευρώ και τον Ιανουάριο τα 17 εκατ. ευρώ. Σε ανάλογη τροχιά βρίσκονται, όπως λένε οι πληροφορίες, και οι δαπάνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες «τρέχουν» με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο από τον αρχικό προϋπολογισμό. 

Δυσφορία στον χώρο των επιχειρήσεων της υγείας προκαλεί, ακόμα, το ότι τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει υπάρξει καμία παρέμβαση, ούτε για τον ΕΟΠΥΥ, αλλά ούτε για τη συγκράτηση και τον εξορθολογισμό των δαπανών, παρά μόνο σκέψεις και σχέδια. Ουσιαστικά, η μόνη νομοθετική παρέμβαση μέχρι στιγμής από το υπουργείο Υγείας αφορούσε την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία. 

Σχέδια επί χάρτου 

Στο πλάνο του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται τρία μέτρα. Το πρώτο αφορά την εντονότερη παρακολούθηση της συνταγογράφησης φαρμάκων. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής οι «κλειστοί» προϋπολογισμοί αφορούν συνολικά τη δαπάνη του φαρμάκου (η οποία για φέτος έχει οριστεί στα 2 δισ. ευρώ), εξετάζεται, όμως, το ενδεχόμενο να τεθεί πλαφόν ανά ομάδες σκευασμάτων (π.χ., για καρδιαγγειακές παθήσεις). Ήδη υπάρχει δυσαρέσκεια αναφορικά με το κονδύλι των ακριβών σκευασμάτων, που την τελευταία τετραετία αυξήθηκε από τα 400 εκατ. στα 700 εκατ. ευρώ. 

Το δεύτερο μέτρο που αναμένεται να εφαρμοστεί είναι η ανακοστολόγηση –προς τα κάτω όμως– των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων με τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τα νοσήλια και τις διαγνωστικές εξετάσεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει κατατεθεί στο υπουργείο Υγείας το προσχέδιο του νέου κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ, η εφαρμογή του οποίου, όμως, αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους. 

Τέλος, θα υπάρξει Επιτροπή Διαπραγμάτευσης από τον ΕΟΠΥΥ, με σκοπό να μειώσει το κόστος των προμηθειών, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ανάγκες των δομών του ΠΕΔΥ και των δημόσιων νοσοκομείων. Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης θα αποτελείται από τέσσερις υποεπιτροπές: φαρμάκου, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης και δευτεροβάθμιας περίθαλψης. 

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου