Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - VIRUS.COM.GR
Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας αναμένεται να έχουν σήμερα οι επικεφαλής των εγχώριων και των θυγατρικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Κοινή διαπίστωση αποτελεί, όπως φαίνεται, η ανάγκη για αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική. Από εκεί και πέρα, όμως, η κατάσταση μοιάζει να περιπλέκεται...
Οι δηλώσεις του Παναγιώτη Κουρουμπλή γύρω από το Φάρμακο, ιδιαίτερα αυτές των τελευταίων ημερών, μοιάζουν να σχηματίζουν ένα πλαίσιο πολιτικής αρκετά διαφορετικό, από τα όσα ισχύουν. Το τόνισε, άλλωστε, και ο ίδιος:
«Η φαρμακευτική πολιτική θα αλλάξει ριζικά», γενική αρχή με την οποία συμφώνησε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).
Αν και Υπουργός Υγείας απέρριψε κάθε επιθετική διάθεση εναντίον των εταιριών, οι προθέσεις του για το μέλλον της Φαρμακευτικής Δαπάνης, όπως τις έχει περιγράψει δημόσια, ελάχιστα αποπνέουν άρωμα συνεργασίας και συμβιβασμού.
Οι προτάσεις για αποδέσμευση του κόστους της έρευνας ανάπτυξηw μιας θεραπείας από την τελική της τιμή, αλλά και για μικρότερης χρονικής διάρκειας πατέντες αποτελούν, μάλλον, αντικίνητρα για τις Φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν και προωθούν καινοτόμα φάρμακα. Από τη μείωση της διάρκειας ισχύος των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, πιθανόν ευνοούνται μόνο οι φαρμακευτικές εταιρίες γενοσήμων. Άλλωστε και ο κ. Κουρουμπλής έχει επανειλημμένως δηλώσει υπέρ της υιοθέτησης στρατηγικών που θα ενισχύουν την ανάπτυξη αξιόπιστων γενοσήμων.
Αντίστοιχα, η πρόταση για κοινή διαπραγμάτευση σε επίπεδο Ε.Ε. με τη φαρμακοβιομηχανία για τις τιμές των καινοτόμων φαρμάκων αντιμετωπίζεται από παράγοντες της αγοράς, μάλλον, με δυσπιστία. Πολλοί διερωτώνται πως είναι δυνατόν να ισχύσει για τη χώρα μας ότι ισχύει και για τη Γερμανία, όπως πρότεινε χθες ο κ. Κουρουμπλής, όταν αναφερόμαστε σε τόσο διαφορετικές αγορές;
Όσο για την «πρόσκληση» παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα από πολυεθνικές εταιρίες δεν έπεισε, αρχικά, παρά ελάχιστους. Βέβαια, η νεότερη, διευκρινιστική, τοποθέτηση του Υπουργού για παραγωγική διαδικασία, είτε αυτόνομη είτε σε συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις, έδειξε πως η Αριστοτέλους επεξεργάστηκε την ιδέα και αναζήτησε μια πιο βιώσιμη εκδοχή της, που και πάλι, όμως, έχει πολύ δρόμο για να γίνει πραγματικότητα.
Μετά και παράλληλα με όλα αυτά, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει ζητήσει από τις εταιρίες μείωση των τιμών για τα επόμενα 3 χρόνια στις θεραπείες κατά του καρκίνου και στα αντιρετροϊκά φάρμακα, ενώ έχει προαναγγείλει κλειστό και πιο «προσιτό» προϋπολογισμό για τα καινοτόμα σκευάσματα (της λίστας του ν.3816).
Από το βήμα συνεδρίου, χθες, ο Π. Αποστολίδης υπενθύμισε πως το Φάρμακο είναι εθνική πολιτική και κατ’ επέκταση χρειάζεται όλες οι πλευρές να δουλέψουν σκληρά για να θέσουν σε εφαρμογή μια βιώσιμη πολιτική.
Με τα ισχύοντα δεδομένα και τη φαρμακευτική δαπάνη στα 2 δισ. ευρώ "τα κουκιά είναι, μάλλον, μετρημένα" και βγαίνουν λειψά.
Παρόλα αυτά, οι φαρμακευτικές εταιρίες εμφανίζονται διατεθειμένες να στηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και με πίστη στην ανάγκη για συνολική αλλαγή του πλαισίου της φαρμακευτικής πολιτικής. Σε αυτή την κατεύθυνση, δηλώνουν έτοιμες να καλύψουν το 50% της δαπάνης φαρμάκων για τους ανασφάλιστους, αν το υπόλοιπο 50% καλυφθεί από την κυβέρνηση. Επιπρόσθετη και απαραίτητη προϋπόθεση, να μην ενταχθεί η δαπάνη αυτή στη συνολική Φαρμακευτική Δαπάνη.
ΣΦΕΕ και Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) αναγνωρίζουν την ανάγκη για σύμπλευση, αφού τα προβλήματα, ιδιαίτερα στο κομμάτι των καθυστερήσεων στις πληρωμές, από ΕΟΠΥΥ και Δημόσια Νοσοκομεία, αλλά και τα υψηλά clawback και rebate, ταλανίζουν κάθε επιχείρηση. «Θα πρέπει να σταματήσουμε να επιλέγουμε τις εύκολες λύσεις και ανά έτος να στρεφόμαστε στις τιμές. Στόχος θα πρέπει να είναι τα διαρθρωτικά μέτρα, οι δύσκολες λύσεις», σημείωναν πρόσφατα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων για τη στάση της πολιτείας απέναντι στις εταιρίες, ελληνικές και θυγατρικές.
«Χρειάζεται εθνική στρατηγική για το φάρμακο. Δεν είναι δυνατό να εισάγουμε φάρμακα που μπορούμε να παράγουμε στην χώρα», ανέφερε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΦ. Θ. Κωλέτης.
Σύμφωνα με τον Π. Κουρουμπλή στο σημερινό ραντεβού με τους επικεφαλής ΠΕΦ και ΣΦΕΕ πρόκειται να αναζητηθούν μέθοδοι και χρήματα για τη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα, με ενίσχυση, κυρίως, της χρήσης γενοσήμων.
Οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν δηλώσει πως συμμετέχουν στο διάλογο και τις όποιες διαπραγματεύσεις με την Αριστοτέλους. Αλλά η αίσθηση που μεταδίδεται είναι πως όχι μόνο ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά και πως η τελική μορφή αυτής της νέας φαρμακευτικής πολιτικής παραμένει, εν πολλοίς, μυστήριο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου