Σελίδες

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Η Ελλάδα «φουντώνει» το τσιγάρο

Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - virus.com.gr

Κοινωνία που συνεχίζει να στηρίζει τις καπνιστικές συνήθειες, παρά τις αποδεδειγμένες επιβλαβείς επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία, αποδεικνύεται η ελληνική. Αδύναμη να εφαρμόσει την αντικαπνιστική νομοθεσία είναι η πολιτεία, απέναντι στη διαστρεβλωμένη αυτή υποστήριξη των πολιτών. Δείτε τα αποτελέσματα έρευνας.

«Βυθισμένη σε καπνούς τσιγάρων» παραμένει η χώρα, που παρά τη νομοθέτηση αντικαπνιστικών μέτρων, τις αποδείξεις αλλά και τη συνεχή ενημέρωση από φορείς και επιστήμονες για τις επιπτώσεις του καπνίσματος, συνεχίζει να αποδέχεται χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση το κάπνισμα στους δημόσιους και κλειστούς χώρους.

Το τσιγάρο ευθύνεται για σοβαρές θανατηφόρες ασθένειες με πρώτες τον καρκίνο των πνευμόνων, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και τις καρδιακές παθήσεις.

Το κάπνισμα ενοχοποιείται και για την εμφάνιση άλλων καρκίνων όπως του λάρυγγα (87%), του στόματος (74%), του οισοφάγου (53%), της ουροδόχου κύστης (50%), του νεφρού (39%), του παγκρέατος (38%), του τραχήλου της μήτρας (6% ).

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου) αποτελεί ακόμη μια αφορμή για να ηχήσουν πολλαπλοί κώδωνες κινδύνου. Αλλά, όπως δείχνει έρευνα που διεξήγαγε η ΑΚΟΣ τον περασμένο Οκτώβριο, είναι η ανεκτική στάση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στο κάπνισμα, το κύριο εμπόδιο στην αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά καιρούς. Συγκεκριμένα, το 58% των πρώην καπνιστών και το 41,8% όσων δεν καπνίζουν εμφανίζουν ανεκτική στάση απέναντι στους καπνιστές! 

Επομένως, για να μειωθεί ο αριθμός των καπνιστών πρέπει η κοινωνία να αλλάξει στάση και να οικοδομηθούν νέα πρότυπα, που δεν θα συνδέουν το κάπνισμα με θετικές εικόνες.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα κατασταλτικά μέτρα της Πολιτείας, δεν επηρέασαν το 70% των συμμετεχόντων, με την πλειονότητα των καπνιστών να προβάλουν το τσιγάρο σαν «σωσίβιο» κατά του άγχους τους, επιχείρημα που ο δημόσιος διάλογος και η σωστή ενημέρωση μπορούν να καταρρίψουν.

«Το τσιγάρο είναι ο καλύτερος φίλος του καρκίνου των πνευμόνων, που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας», τονίζει η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ η Δρ. Κατσώχη.

Το 57% και το 28,6% των γυναικών δηλώνουν πως άρχισαν να καπνίζουν παρασυρόμενοι από το φιλικό τους περιβάλλον. «Αν σε αυτό το ποσοστό συνυπολογίσουμε και όσους από τους ερωτηθέντες (άνδρες 17% και γυναίκες 16,1%) απάντησαν ότι άρχισαν να καπνίζουν λόγω μόδας αντιλαμβανόμαστε τον καθοριστικό παράγοντα της κοινωνικής συνθήκης που όχι μόνο νομιμοποιεί αλλά και ενθαρρύνει την καταστροφική συνήθεια του καπνίσματος», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΑΚΟΣ.

Η ευχαρίστηση είναι ο λόγος που το 36,5% των ανδρών και 34,3% των γυναικών συνεχίζει να καπνίζει. Πιο συνειδητοποιημένοι εμφανίζονται οι άνδρες αφού σε ποσοστό 25%, σε αντίθεση με το 12% των γυναικών, αναγνωρίζουν ότι καπνίζουν λόγω εξάρτησης.

Ψυχολογική ανάγκη προτάσσει το 16,6% των γυναικών, σε αντίθεση με ένα ποσοστό 6,5% των ανδρών. Σημαντικό ποσοστό γυναικών (20,7%) αλλά και ανδρών(16%) το αποδίδει στη συνήθεια.

Τσιγάρο τέλος;

Η διακοπή του καπνίσματος είναι εσωτερική απόφαση για πάνω από τις μισές γυναίκες (50,4%), ενώ μόλις για έναν στους 4 άνδρες (25,5%). Την ασθένεια προτάσσουν, αντίθετα, οι καπνιστές (35,5%), με το ποσοστό των καπνιστριών που την επιλέγουν να είναι σαφώς μικρότερο (27,5%). Ιατρική συμβουλή προτάσσει το 27% των ανδρών και το 13,9% των γυναικών.

Οι πρώην καπνιστές δηλώνουν κυρίως την ιατρική συμβουλή ως το λόγο που τους έκαναν να σβήσουν οριστικά το τσιγάρο, σε ποσοστό 45,7%. Μόνο το 11,4% το διέκοψε ως αποτέλεσμα «εσωτερικής απόφασης».

Όσοι «δεν το άναψαν ποτέ, εμφανίζουν ως βασικό λόγο την υγεία τους (40%), την απωθητική μυρωδιά (35,2%) , τις συμβουλές σχολείου και γονέων (16%) και την ενασχόληση με τον αθλητισμό (10%). 

«Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας 1/3 των καπνιστών δεν έκανε ποτέ προσπάθεια διακοπής, 4 στους 10 έκαναν μία έως δύο προσπάθειες ενώ πάνω από 3 προσπάθειες έκανε το 15,5% των γυναικών της έρευνας και το 19,5% των ανδρών». 

Κύρια πηγή ενημέρωσης για πάνω από τους μισούς είναι το διαδίκτυο, ιδίως στις νεότερες ηλικίες, ενώ η τηλεόραση εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό παράγοντα ενημέρωσης (30%).

Ταυτότητα της έρευνας:

«Από τα 1618 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, που διενεργήθηκε διαδικτυακά με αστάθμητο τυχαίο δείγμα και τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου, το 40,11% ήταν καπνιστές, το 38,26% μη καπνιστές και το 21,63% πρώην καπνιστές. Και στις τρεις κατηγορίες το ποσοστό των ανδρών κυμαίνεται από 30% έως 36% και των γυναικών από 53 έως 59%. Υπάρχει ένα ποσοστό που δεν δηλώνει φύλο ενώ το 12% δεν δηλώνει ηλικία. Το ερωτηματολόγιο συμπλήρωσαν άτομα ηλικίας 25 έως 65 ετών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου