Σελίδες

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Στροφή 180 μοιρών Λουράντου, άδειασμα Κουρουμπλή


Μπορεί ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής να διαβεβαίωνε- μέχρι και χθες ακόμη- πως δεν υπάρχει πιθανότητα η ελληνική πλευρά να δεχτεί πιθανό αίτημα των θεσμών για διάθεση φαρμάκων από τα καταστήματα λιανικής και για άνοιγμα της αγοράς φαρμάκου, η πρόταση όμως της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις που είδε το φως της δημοσιότητας περιλαμβάνει αυτό ακριβώς: όπως σημειώνεται στο κείμενο της πρότασης πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει άμεσα το άνοιγμα του δικτύου διανομής των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, δηλαδή των σκευασμάτων που δεν συνταγογραφούνται, ούτε αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία (όπως αντιγριπικά, αναλγητικά, κρέμες κτλ), και – κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις-, αυτά θα μπορούν να πωλούνται σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία από τα σούπερ- μάρκετ. Η πώληση πάντως θα γίνεται από “εξειδικευμένο προσωπικό”, όπως σημειώνεται στο κείμενο, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται η λέξη “φαρμακοποιός”. 


Σήμερα οι φαρμακοποιοί παραδέχονται ανοιχτά πως «παραμυθιάστηκαν». Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου του υπουργού Υγείας για τη φαρμακευτική πολιτική, οι φαρμακοποιοί είχαν λάβει ξανά τη διαβεβαίωση από τον Π. Κουρουμπλή ότι τα μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα θα πωλούνται μόνο από τα ράφια των φαρμακείων, με το επιχείρημα πως η χώρα διαθέτει αρκετά φαρμακεία που αποτελούν σημεία διάθεσης των φαρμάκων αυτών. Το κείμενο εντούτοις της ελληνικής πρότασης ήρθε να διαψεύσει τις παραπάνω διαβεβαιώσεις. 

Λίγες μόλις ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της ελληνικής πρότασης ήρθε και η οργισμένη απάντηση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστα Λουράντου, ο οποίος εξαπέλυσε βαρείς χαρακτηρισμούς και προσωπικές βολές κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, σε πολύ οξύ τόνο, τον κατηγόρησε για ανεντιμότητα, χαρακτηρίζοντάς τον ανεγκέφαλο, πως δεν έμαθε από τα λάθη των προηγούμενων και πως θα βρει τους φαρμακοποιούς απέναντί του. 

Παρόμοιες απειλές είχε εκτοξεύσει ο Κ. Λουράντος και πέρσι το Μάρτιο με αφορμή την ψήφιση πολυνομοσχεδίου που απελευθέρωνε το ωράριο των φαρμακείων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τα 11 χιλ. φαρμακεία θα είναι εκλογικά κέντρα- τάφος της κυβέρνησης Σαμαρά». 

Σε σαφώς ηπιότερο κλίμα η απάντηση των φαρμακοποιών που στηρίζουν το ελεύθερο ωράριο. «Είναι γεγονός ότι προκαλεί ανησυχία όταν από την μια πλευρά ο υπουργός Υγείας κ. Παν. Κουρουμπλής αναφέρει ότι “δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει ο χώρος πώλησης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.” κι από την άλλη μαθαίνουμε ότι υπάρχει γραπτή πρόταση περί ανοίγματος του δικτύου διανομής, πρόταση μάλιστα που προηγείται της δήλωσης του Υπουργού. Ο φυσικός χώρος πώλησης είναι τα φαρμακεία διότι έτσι προστατεύεται ο Έλληνας πολίτης. Δεν είναι τυχαίο ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάστηκαν φαινόμενα υπερκατανάλωσης σε ορισμένες κατηγορίες ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στο φαρμακείο» δήλωνε η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου Ελλάδος Μαίρη Λυβίζου. 

Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν πως η τιμή των φαρμάκων δεν πρόκειται να μειωθεί αν απελευθερωθεί η διάθεσή τους, όμως οι καταναλωτές αντιτείνουν πως όταν το βρεφικό γάλα ξεκίνησε να πωλείται από τις αλυσίδες λιανικής, η τιμή του έπεσε πάνω από 20%. Στο ίδιο κλίμα αναφέρουν ότι μέσω προσφορών που γίνονται από τα καταστήματα λιανικής, υπάρχουν σήμερα εκπτώσεις και στις βιταμίνες που διατίθενται από τα ράφια των σούπερ- μάρκετ. 

Ήδη οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής βρίσκονται για περισσότερο από ένα χρόνο στα σούπερ- μάρκετ μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση των πρώην υπουργών Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και Υγείας Α. Γεωργιάδη, ενώ η υπουργική απόφαση είχε δημοσιευτεί σε ΦΕΚ τον Νοέμβριο του 2013, προκαλώντας και τότε την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών, δεδομένου πως μετά τις βιταμίνες είχε ανοίξει η συζήτηση και για τη διάθεση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. 

Τα στατιστικά δείχνουν πως ο τζίρος των OTC υπολογίζεται σήμερα σε 368 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 157 εκατ. είναι μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα υπόλοιπα 210 εκατ. προϊόντα με ελεύθερη τιμή (όπως οι βιταμίνες), γεγονός που δικαιολογεί την προσπάθεια των φαρμακείων να μπει φρένο στο άνοιγμα της διάθεσης των φαρμάκων. 

Ψάχνουν «συμμάχους» στο Οικονομίας 

Οι φαρμακοποιοί μέχρι και τώρα δεν δέχονταν ούτε τη διάθεση των συμπληρωμάτων από τα καταστήματα λιανικής, ούτε φυσικά το άνοιγμα της αγοράς φαρμάκου. Σε χθεσινή επιστολή τους μάλιστα προς τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, με τον οποίο θέλουν άμεσα συνάντηση, οι φαρμακοποιοί ζητούσαν την κατάργηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, με βάση την οποία είχε αποφασιστεί το άνοιγμα της αγοράς των βιταμινών. 

Όπως επισημαίνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα καταστήματα λιανικής μετατρέπει τα φάρμακα σε καταναλωτικά προϊόντα. Ταυτόχρονα τονίζει πως όπου εφαρμόστηκαν τα μέτρα του ΟΟΣΑ, δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, αντιθέτως δημιούργησαν μονοπώλια συγκεκριμένων ομάδων, ενώ στις χώρες που ίσχυσε η απελευθέρωση, οι τιμές των φαρμάκων δεν μειώθηκαν. Στην επιστολή με το αίτημα συνάντησης προς τον υπουργό Οικονομίας, οι φαρμακοποιοί αναφέρουν ακόμη ότι η περίεργη εμμονή που επέδειξε ο κ. Χατζηδάκης για τη δήθεν απελευθέρωση των καναλιών διανομής στο θέμα των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων “στερείται σοβαρότητας”. 

Βίκυ Κουρλιμπίνη 
vicky.kourlibini@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου