Από Νίνα Κομνηνού - YGEIA360.GR
Συγκλονίζει το πανελλήνιο η μεγάλη υπόθεση δωροδοκίας 800 Ελλήνων γιατρών που αποκάλυψε η Εισαγγελία διαφθοράς μετά από έρευνα των εισαγγελέων Αγγελική Τριανταφύλλου και Ιωάννη Σέβη.
Η δωροδοκία έγινε στο διάστημα 2005 - 2008 και ως δράστες εμφανίζονται τέσσερα στελέχη της φαρμακευτικής εταιρείας Bayer Hellas οι οποίοι υποκινούσαν τους γιατρούς να συνταγογραφούν τα φαρμακευτικά σκευάσματα της εταιρείας, ακόμα και σε περιπτώσεις που μπορούσαν να επιλεγούν άλλα σκευάσματα καλύτερης απόδοσης.
Το ποσό των δωροδοκιών ανέρχεται σε 1,8 εκατ. ευρώ και οι διώξεις που ασκήθηκαν από τους εισαγγελείς διαφθοράς είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορούν τα εγκλήματα της ενεργητικής δωροδοκίας κατ' εξακολούθηση και της άμεσης συνέργειας κατ εξακολούθηση σε ενεργητική δωροδοκία κατά συναυτουργία και κατ εξακολούθηση.
Ολες οι κατηγορίες έχουν τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος.
Στην υπόθεση εμπλέκονται 800 Έλληνες γιατροί και η ταρίφα ξεκινούσε από 1.000 ευρώ και έφτανε μέχρι και τις 20.000 ευρώ. Η εταιρεία έδινε τα χρήματα αυτά γαι κατευθυνόμενη συνταγογράφηση φαρμάκων ή για την παραγγελία φαρμάκων της εταιρείας από τα νοσοκομεία.
Στην Αττική εντοπίστηκαν 43 γιατροί. Ωστόσο, επειδή τα χρηματικά ποσά ήταν μικρά τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.
Η μέθοδος της δωροδοκίας
Τα στοιχεία για τη δωροδοκία των γιατρών σε όλη τη χώρα έφτασαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς από την αντίστοιχη εισαγγελία της Κολωνίας μετά από αίτημα δικαστικής συνδρομής των ελληνικών αρχών.
Τα στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα έρχονταν σε επαφή με τους Έλληνες γιατρούς, τους έπειθαν να υποστηρίζουν τα προϊόντα τους και κατέθεταν σε προσωπικούς λογαριασμούς τα χρηματικά ποσά που είχαν συμφωνήσει.
Για να καλύπτουν την κυκλοφορία του μαύρου χρήματος χρησιμοποιούσαν δύο εταιρείες οι οποίες εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια. Η μία από αυτές είναι διαφημιστική και ως δικαιολογία της πληρωμής χρησιμοποιούσε την προβολή διαφημιστικών υπηρεσιών.
Σε μία περίπτωση φαρμάκου οι δωροδοκούμενοι γιατροί συνταγογραφούσαν φάρμακα σε ενέσιμη μορφή αν και υπήρχαν σκευάσματα νεώτερης γενιάς, τα οποία μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών και ήταν σε μορφή χαπιών.
Έρευνα έγινε και από το ΣΔΟΕ με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και έλεγχο στα γραφεία της εταιρείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου