Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015
Από 23 Ιουνίου το νέο σύστημα
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - health report.gr
Μπορεί να θέλουν να διορισθούν σε νοσοκομείο μιας πόλης, αλλά τελικά να βρεθούν σε ένα νησί χιλιόμετρα μακριά. Η τροπολογία που ψηφίστηκε το Μάιο και τίθεται σε ισχύ από τις 23 Ιουνίου φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή των επικουρικών γιατρών ή όσων θα ήθελαν να καλύψουν μια θέση σε δημόσια μονάδα υγείας μέχρι να διοριστούν μόνιμα.
Το νέο σύστημα κρίνεται από τους επικουρικούς γιατρούς άκρως αποτρεπτικό, καθώς ουδείς μπορεί τελικά να γνωρίζει που θα διορισθεί. Και αυτό επειδή πλέον οι αιτήσεις δεν υποβάλλονται στο νοσοκομείο αλλά στις υγειονομικές περιφέρειες οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν από ένα νοσοκομείο μέχρι ένα μικρό περιφερειακό ιατρείο αρκετά μακριά από την έδρα της Υγειονομικής περιφέρειας.
Ειδικότερα σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε για τους επικουρικούς γιατρούς, πλέον οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να εργασθούν δε δηλώνουν νοσοκομείο προτίμησης όπως έπρατταν στο παρελθόν.
Αντίθετα υποβάλουν την αίτηση τους στην Υγειονομική περιφέρεια χωρίς όμως να γνωρίζουν τελικά που θα διορισθούν. Και αυτό επειδή η Υγειονομική περιφέρεια ελέγχει από τα νοσοκομεία μέχρι τα Κέντρα Υγείας, το ΠΕΔΥ, τα πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία αλλά και τα απλά περιφερειακά ιατρεία.
Και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η 2η Υγειονομική Περιφέρεια (2η ΥΠΕ). Στη συγκεκριμένη περιφέρεια ανήκει ο Πειραιάς αλλά και όλο το Αιγαίο.
Έτσι ένας γιατρός μπορεί να κάνει αίτηση για επικουρικός και μπορεί να βρεθεί να εργάζεται από τον Πειραιά μέχρι τη Μυτιλήνη, το Καστελόριζο ή άλλο απομακρυσμένο σημείο της χώρας.
Ο Χάρης Στάμος ειδικός παθολογοανατόμος που εκπροσωπεί την ομάδα των επικουρικών γιατρών του νοσοκομείου της Ρόδου λέει στο HealthReport.gr :
«Παρότι εμείς οι επικουρικοί γιατροί μείναμε στο σύστημα για να το στηρίξουμε με τις ελάχιστες αμοιβές που παίρνουμε, δε φαίνεται να εκτιμάται. Και είναι χαρακτηριστικό ότι εργαζόμαστε με το ελάχιστο των αποδοχών που με τη βία μας επιτρέπει να ζούμε.
Και να σκεφτεί κανείς ότι ως επιστήμονες έχουμε ήδη κριθεί και αξιολογηθεί από το σύστημα αφού οι περισσότεροι εργαζόμαστε ήδη 3 και 4 χρόνια. Το νέο σύστημα πρόσληψης έρχεται όμως να λειτουργήσει απολύτως αποτρεπτικά για όλους τους επικουρικούς γιατρούς».
Να σημειωθεί ότι η τροπολογία για τους επικουρικούς γιατρούς δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ 47 τεύχος πρώτο 11 /05/2015 και αποτελεί πλέον νόμο του κράτους.
Πάντως εκπρόσωποι των επικουρικών γιατρών έχουν ζητήσει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό για να θέσουν το θέμα.
Κανείς δεν πρέπει να γραφτεί στη λίστα των επικουρικών. Εκτός κι αν πρόκειται για επιστράτευση...
ΑπάντησηΔιαγραφή