Σελίδες

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

«Πόλεμος» για τις παραιτήσεις των διοικητών του ΕΣΥ

Στα δικαστήρια το επόμενο επεισόδιο του σίριαλ

Παναγιώτα Καρλατήρα - http://www.protothema.gr/

Η προκλητική τροπολογία η οποία προβλέπει ότι ο υπουργός θα μπορεί να απομακρύνει αζημίως για το δημόσιο, αλλά και αναιτιολογήτως τους διοικητές και τους αναπληρωτές καθώς και να ορίσει σε χρόνο - εξπρές νέες διοικήσεις, έχει συσπειρώσει μεγάλο αριθμό στελεχών του ΕΣΥ ενάντια στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας Στα δικαστήρια θα συνεχιστεί το επόμενο επεισόδιο του σίριαλ της απομάκρυνσης των διοικητών του ΕΣΥ, εάν ψηφιστεί η τροπολογία του υπουργείου Υγείας που θέτει εκτός των μονάδων υγείας τους επικεφαλής με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς αξιόλογηση.

Η προκλητική τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον Κώδικα Ιθαγένειας, και η οποία προβλέπει ότι ο υπουργός θα μπορεί να απομακρύνει αζημίως για το δημόσιο, αλλά και αναιτιολογήτως τους διοικητές και τους αναπληρωτές καθώς και να ορίσει σε χρόνο - εξπρές νέες διοικήσεις, έχει συσπειρώσει μεγάλο αριθμό στελεχών του ΕΣΥ ενάντια στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας που ετοιμάζονται να ακολουθήσουν τη νομική οδό.

Μάλιστα, όπως διαβεβαιώνουν μεγάλα νομικά γραφεία τους διοικητές δεδομένου ότι βάσει του ισχύοντος νόμου η θητεία τους λήγει το 2016, η κίνηση του υπουργείου ισοδυναμεί με μονομερή διακοπή της σύμβασής τους και συνεπάγεται αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο. Με άλλα λόγια, οι διοικητές και οι αναπληρωτές θα αξιώνουν αποζημίωση για το χρονικό διάστημα από την απομάκρυνσή τους μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016. Σημειώνεται ότι ο μηνιαίος μισθός ενός διοικητη ανέρχεται στις 2.700 ευρώ και του αναπληρωτή στα 1.800 ευρώ.

Οι βαριές εκφράσεις που εντοπίστηκαν στην αιτιολογική έκθεση, ότι δηλαδή επιβάλλεται η άμεση και μαζική απομάκρυνσή τους, λόγω της «δυσλειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων» αλλά και «λόγω της αδυναμίας άσκησης εκ μέρους των Διοικητών των καθηκόντων τους» χαρακτηρίζεται από τους επικεφαλής των νοσοκομείων ως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι έπειτα από πέντε μήνες παλινωδιών στο συγκεκριμένο ζήτημα. 

Εν αρχή ην η αξιολόγηση, μετά η...«αναγκαστική παραίτηση»

Ο κ. Κουρουμπλής αμέσως μετά την ορκωμοσία του τον περασμένο Ιανουάριο είχε ζητήσει -και λάβει- έκθεση πεπραγμένων απο όλους τους διοικητές, διαμηνύοντας ότι θα αξιολογηθούν για το έργο τους. Στον ίδιο τόνο, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός συμπλήρωνε ότι «το τελευταίο που επιθυμούμε είναι η δημιουργία κομματικού στρατού στα νοσοκομεία» θέλοντας να δείξει ότι ως νεα και δη αριστερή κυβέρνηση θα ενισχύσουν την αξιοκρατία. 

Έναν μήνα αργότερα ο κ. Κουρουμπλής άλλαξε άρδην γραμμή επισήμως τουλάχιστον - διότι μπορεί έξωθεν να έλεγε ότι θα διοικούν οι άξιοι, ωστόσο ανεπίσημα πίεζε τους διοικητές να παραιτηθούν. Μετά τις προφορικές πιέσεις, οι οποίες δεν απέδιδαν, ο υπουργός απέστειλε εγγράφως το... αίτημά του, ζητώντας τις παραιτήσεις των διοικητών και αναπληρωτών κι ευχαριστώντας τους εκ των προτέρων «για τη συνεργασία και την ευγενική ανταπόκριση». 

Κάποιοι λίγοι διοικητες υπέβαλαν παραίτηση, ωστόσο στο παρασκήνιο άρχισε να εκτυλίσσεται μια άλλη συναλλαγή μεταξύ κάποιων διοικητών και υπουργείου. Όσοι διέθεταν πασοκικές καταβολές βρήκαν εύκολα κώδικα επικοινωνίας με τον κ. Κουρουμπλή, επίσης κραταιό στελεχος μέχρι πρότινος του ΠΑΣΟΚ. Έτσι, έλαβαν διαβεβαιώσεις από την Αριστοτέλους ότι θα ξαναμπούν σε επιτελικές θέσεις στο ΕΣΥ εάν «συνεργαστούν» και υποβάλουν την παραίτηση τους. Δεν είναι τυχαίο δε ότι οι πράσινων αποχρώσεων διοικητές δηλώνουν όχι μόνο ότι δεν πρόκειται να προςφυγουν στη δικαιοσύνη για τη διακοπή της συμβαςής τους, αλλά και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την τροπολογία του κ. Κουρουμπλη, διότι ως υπουργός έχει δικαίωμα να ορίζει ως διοικητές ή άλλους επικεφαλής πρόσωπα της επιλογής του. 

Η απομάκρυνση Θεοδωράκη από το Δαφνί έδωσε το στίγμα

Από τον περασμένο Απρίλιο το θέμα των διοικητών είχε «παγώσει». «Ξεπάγωσε» αίφνης με την απομάκρυνση του διοικητή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) κ. Παύλου Θεοδωράκη, κατόπιν επιτακτικού αιτήματος των συνδικαλιστών του νοσοκομείου, δείχνοντας όμως με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις προθέσεις και τις κινήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. 

Διότι είναι προφανές πως το τι έκανε ή δεν έκανε κάθε διοικητής ελάχιστα απασχολούσε τον κ. Κουρουμπλή και τον κ. Ξανθό. Εάν η ηγεσία ήθελε πραγματικά να απομακρύνει τους ανίκανους και τους ανάξιους διοικητές, μπορούσε να το κάνει αξιολογώντας τους. Μάλιστα, θα τους απομάκρυνε και αζημίως κρίνοντας τους ως ακατάλληλους, αφού αυτό ορίζεται και στη σύμβαση που έχουν υπογράψει. Βέβαια στην περίπτωση αυτή ο υπουργός θα είχε δεμένα και πάλι τα χέρια του, καθώς θα έπρεπε να τους αντικαταστήσει από τη δεξαμενή των επιλαχόντων που έχει επιλέξει η Επιτροπή Αξιολόγησης Διοικητών ΕΣΥ. Όμως αυτό δεν το θέλει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Αυτό που φαίνεται πως θέλει είναι να τοποθετήσει τους «δικούς» της διοικητές και αναπληρωτές και όχι να αξιολογήσει, να κρίνει, να επιλέξει τους άξιους. Γί αυτο το λόγο άλλωστε στην τροπολογία αναφέρεται πως ο υπουργός θα τοποθετήσει ο ίδιος τους νέους διοικητές που θα μείνουν για δύο χρόνια, διάστημα κατά το οποίο θα καταρτίσει όπως λέει έναν νεο, αξιοκρατικό τρόπο επιλογής διοικητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου