Σελίδες

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Medisyn: Εξώδικη διαμαρτυρία για τους ελέγχους και τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ

Ο Συνεταιρισμός εργαστηριακών γιατρών Medisyn, έστειλε εξώδικη επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό, για τις περικοπές πληρωμών του ΕΟΠΥΥ και για τη διαδικασία που τηρείται κατά τους ελέγχους από τις ελεγκτικές εταιρίες.


IATRONET

Εξώδικη επιστολή διαμαρτυρίας για τις περικοπές πληρωμών του ΕΟΠΥΥ, αλλά κυρίως για τη διαδικασία που τηρείται κατά τους ελέγχους από τις ελεγκτικές εταιρίες, έστειλε ο Συνεταιρισμός εργαστηριακών γιατρών Medisyn στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό. Την επιστολή αυτή, κοινοποίησε επίσης και στον υπουργό Υγείας Παν. Κουρουμπλή, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Αν. Ξανθό και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ελεγκτικής εταιρίας Accurate, Σωτήρη Παπασπυρόπουλο.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Medisyn Γιώργος Βιδάκης και ο γενικός γραμματέας Παναγιώτης Μακρίδης, τονίζοντας στην επιστολή τους ότι οι εργαστηριακοί γιατροί δεν μπορούν να αρνηθούν εξέταση σε ασφαλισμένο, τη στιγμή που ήδη έχει συνταγογραφηθεί η εξέταση από άλλης ειδικότητας γιατρό, και με δεδομένο αυτό, ζητούν να ενημερωθούν για τις οδηγίες που δόθηκαν στις ελεγκτικές εταιρίες, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος.

Στην επιστολή σημειώνεται πως ο Medisyn, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους Οργανισμούς ΠΦΥ και τον μοναδικό Ιατρικό Συνεταιρισμό με 520 και πλέον μέλη σε όλη την Ελλάδα και περισσότερους από 600 συνεργαζόμενους Εργαστηριακούς Ιατρούς.
Έτσι, εκ μέρους του Διοικητικού του Συμβουλίου, των Μελών του και των εκατοντάδων ιατρών (πλέον των 600) που εκπροσωπήθηκαν μέσω κεντρικής σύμβασης με Ιδιωτική Ελεγκτική Εταιρία, ζητούν να τους αποσταλούν άμεσα οι οδηγίες βάσει των οποίων διενεργήθηκε ο έλεγχος, όπως δίνεται η δυνατότητα αυτή, με την από 27/05/2015 ανακοίνωση του ΕΟΠΠΥ.

Και δηλώνουν ότι καταθέτουν δημοσίως την πρόθεση του Συνεταιρισμού να προσφύγει άμεσα με οποιοδήποτε νόμιμο μέσο κατά παντός υπευθύνου αναφορικά με τη Διαδικασία Ελέγχου που ο ΕΟΠΥΥ μέσω των ελεγκτικών εταιρειών εφάρμοσε. Δεδομένου ότι άλλη οδηγία – εγκύκλιο εξέδωσε προς τους συμβεβλημένους γιατρούς επιβάλλοντας με ποινή διακοπής σύμβασης την πλήρη εκτέλεση όλων των παραπεμπτικών που εκδίδει και άλλες οδηγίες εξέδωσε στις ΙΕΕ.

Με αφορμή τη διαδικασία και τα πρόσφατα αποτελέσματα του ελέγχου για την εκκαθάριση λογαριασμών των Παρόχων Υγείας για το έτος 2013 από τις Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρίες, παραθέτουν αποσπάσματα από την εγκύκλιο και την οδηγία, σύμφωνα με τις οποίες:
Κατ’ εφαρμογή του άρθρου 100, παρ.6 του Ν.4172/2013 και υπ’ αριθ. Υ9οικ.85507 /13/09/2013 κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ ενέκρινε με την υπ’ αριθμόν 634/Συν134/10/09.2013 απόφαση του ΔΣ του το πλαίσιο λειτουργίας των ΙΕΕ, προκειμένου να εφαρμοστεί ο Νόμος και να διενεργηθεί ο Έλεγχος των Λογαριασμών συμβεβλημένων Παρόχων Υγείας για το 2013.
Κατά γραπτή δήλωση του ΕΟΠΥΥ, οι εξουσιοδοτημένες ΙΕΕ έλαβαν από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ την ισχύουσα νομοθεσία όπως αυτή αποτυπώνεται σε ΦΕΚ, Γενικά Έγγραφα κλπ, καθώς και όλες τις απαραίτητες οδηγίες, διαδικασίες, και τα κριτήρια ελέγχου ανά κατηγορία παρόδου τα οποία φέρουν την έγκριση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ.
Όπως προκύπτει από την εν’ ισχύ σύμβαση μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των Ιδιωτικών Διαγνωστικών Εργαστηρίων (ΙΔΕ), δεν μπορεί να λάβει χώρα άρνηση παροχής υπηρεσιών σε ασφαλισμένο πάρα μόνο σε περίπτωση που οι εξετάσεις και τα λοιπά στοιχεία (ασφαλισμένου, ιατρού κ.λπ.) δεν έχουν καταχωρηθεί σε σχετικό ηλεκτρονικό ή έντυπο παραπεμπτικό, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας και σε σχετικές εγκυκλίους του ταμείου, το παραπεμπτικό δεν έχει θεωρηθεί από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Ταμείου και τέλος εάν έχουν παρέλθει τριάντα (30) ημέρες από την έκδοση του παραπεμπτικού.

Με δεδομένα τα παραπάνω, θέτουν τα παρακάτω ερωτήματα:
Πώς είναι δυνατόν να υπόκεινται σε άρνηση αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ, εξετάσεις των οποίων ο Εργαστηριακός Ιατρός δεν φέρει την ευθύνη συνταγογράφησης και επίσης δεν έχει το δικαίωμα άρνησης της εκτέλεσή τους.
Πώς είναι δυνατόν να ελέγχονται παραπεμπτικά εκτελεσμένα και κατατεθειμένα το 2013, με κριτήρια που αποδεδειγμένα θεσπίστηκαν αργότερα και δεν κοινοποιήθηκαν στους παρόχους;
Εάν, μετά την κοινοποίηση των κριτηρίων ελέγχου, έχει ο Εργαστηριακός Ιατρός το δικαίωμα άρνησης εκτέλεσης εξετάσεων που πληρούν τα κριτήρια μη αποζημίωσης.
Γιατί το κόστος του ελέγχου που διενεργείται εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ, παραπεμπτικών που συνταγογραφήθηκαν από Κλινικό Ιατρό, βαρύνει τον Εργαστηριακό Ιατρό.
Εάν ο Έλεγχος με τις ίδιες αμφισβητούμενες διαδικασίες πρόκειται να εφαρμοστεί και για το 2014.

‘’Με σεβασμό προς την καθημερινό αγώνα και την αγωνία εκατοντάδων εργαστηριακών ιατρών, μελών και συνεργατών του Συνεταιρισμού Medisyn παρακαλούμε για την άμεση απόκρισή σας αναφορικά με την άμεση αποστολή των οδηγιών που δοθήκανε στις Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρίες όσο και για τα ερωτήματα που έχουν τεθεί παραπάνω.’’

1 σχόλιο:

  1. ΠΟΣΥΠΙ - ΠΕΕΒΙ - ΠΑΣΙΔΙΚ τι κανανε γιαυτό το θέμα? Το γνωστό τίποτα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή