Το ίδιο καθεστώς τιμολόγησης για όλα τα γενόσημα και off - patent σκευάσματα, που κυκλοφόρησαν πριν και μετά το 2012, περιλαμβάνει η "βελτιωμένη" πρόταση των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση.
IATRONET.GR
Κατάργηση της προστασίας στην τιμή των γενοσήμων που πήραν άδεια κυκλοφορίας πριν από το 2012, προβλέπει η τελευταία πρόταση των θεσμών που φέρεται να έχει παραδοθεί στην ελληνική κυβέρνηση.
Στη σελίδα 2 του κειμένου, αναφέρεται – μεταξύ άλλων – ότι για τον τομέα της Υγείας πρέπει να καταργηθεί από την 1η Ιουλίου η ρήτρα των κεκτημένων δικαιωμάτων για τα φάρμακα, τα οποία βρίσκονταν στην αγορά το 2012.
Αυτό οδηγεί σε περικοπή των τιμών, καθώς – σύμφωνα με διαδοχικές αποφάσεις του 2014, τα εν λόγω σκευάσματα υπόκεινται στο τιμολογιακό καθεστώς το οποίο ίσχυε πριν από το 2012.
Είναι σαφώς πιο ευνοϊκό και αφορά πολλά από τα παραγόμενα στη χώρα μας σκευάσματα (βλέπε προηγούμενο ρεπορτάζ Iatronet).
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η ανώτατη τιμή παραγωγού ή εισαγωγέα (ex factory) των γενοσήμων ορίζεται στο 65% της τιμής των αντίστοιχων φαρμάκων αναφοράς (off patent).
Με βάση την πρόταση των θεσμών, η ποσόστωση αυτή δεν αλλάζει, αλλά εκτιμάται ότι θα υπάρξει μείωση της τιμής με την κατάργηση των εξαιρέσεων.
Με το ίδιο κείμενο, οι θεσμοί ζητούν συνταγογράφηση με δραστική ουσία για όλα τα σκευάσματα, αναθεώρηση των τιμών στις διαγνωστικές εξετάσεις, είσπραξη ολόκληρου του “claw back” σε ιδιωτικές κλινικές, τα διαγνωστικά κέντρα και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για το 2014 και επέκτασή του έως το 2016.
Ζητούν, επίσης, να υπάρξει μία μεταρρύθμιση του συστήματος Πρόνοιας, με την τεχνική βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Στόχος είναι να υπάρξει εξοικονόμηση της 0,5% του ΑΕΠ, με το οποίο μπορεί να χρηματοδοτηθεί χωρίς φορολογική επιβάρυνση η σταδιακή εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από τον Ιανουάριο του 2016.
Συνοδευτικό
Την πρόταση, η οποία παρατίθεται ολόκληρη πιο κάτω, δημοσιοποίησε το απόγευμα της Κυριακής η “Κομισιόν”, με το εξής συνοδευτικό κείμενο:
“Για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τις τελευταίες προτάσεις όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών της 8ης, 14ης, 22ας και 25ης Ιουνίου 2015, αλλά και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
Οι συζητήσεις επ' αυτών των προτάσεων συνεχιζόταν με τις ελληνικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής ενόψει του Eurogroup της 27ης Ιουνίου 2015.
Υπήρχε συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι η σύνοδος αυτή του Eurogroup θα επιτύγχανε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα είχε συμπεριλάβει τα μέτρα προς κοινή συμφωνία, αλλά θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες όπως και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Περιελάμβανε επίσης την υποστήριξη ενός πακέτου για μια νέα αρχή για την ανάπτυξη και την απασχόληση με τη πρωτοβουλία της Επιτροπής που θα υποστήριζε την ανασυγκρότηση και τις επενδύσεις στη πραγματική οικονομία, όπως είχε συζητηθεί και υιοθετηθεί στη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2015.
Παρόλα αυτά, δεν έγινε εφικτή η τυπική ολοκλήρωση και παρουσίαση στο Eurogroup της τελικής εκδοχής αυτού του εγγράφου, ούτε της περίληψης μιας συνολικής συμφωνίας, λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015”.
Δ.Κ.
Επιπλέον Πληροφορίες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου