Capital.gr
Το ερώτημα για το Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, όπως προκύπτει από τη χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής, όπου σήμερα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και ονομαστική ψηφοφορία για τη λήψη της σχετικής απόφασης.
Όπως αναφέρεται:
"Σύμφωνα με την σχετική απόφαση και πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς τη Βουλή, κατόπιν εισήγησης του Πρωθυπουργού, κατά την διαδικασία του προτεινόμενου δημοψηφίσματος, ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/6/2015 και αποτελείται από 2 έγγραφα, τα οποία συγκροτούν την πρόταση επί της οποίας προτείνεται το δημοψήφισμα: το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται "Reforms for the completion of the Current Program and Beyond" (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο "Preliminary Debt sustainability analysis" (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους)", σημειώνεται στην ανάρτηση.
"Όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ. Όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ", αναφέρεται ακόμη για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.
Η διαδικασία της συζήτησης
Από το βήμα της Ολομέλειας της βουλής στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα εξηγήσει στον ελληνικό λαό τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση του αποφάσισε την αναγκαιότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος.
Σύμφωνα με τα άρθρα του κανονισμού 96-100 που αφορούν τη διαδικασία συζήτησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον λόγο παίρνουν οι εισηγητές των κομμάτων,ωστόσο έχουν τη δυνατότητα αν το ζητήσουν να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί.
Πρωθυπουργός και αρχηγοί κομμάτων έχουν δικαίωμα δευτερολογίας,ενώ όσοι βουλευτές το επιθυμούν μπορούν να εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών.
Παρέμβαση έχουν δυνατότητα να κάνουν στη συζήτηση οι υπουργοί της κυβέρνησης και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δικαίωμα να προβάλουν ένσταση αντισυνταγματικότητας.
Για να εγκριθεί η πρόταση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα απαιτείται η υπερψήφιση της από 151 βουλευτές.
Σημειώνεται ότι η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων της συμπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αριθμεί συνολικά στους 162 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 149 βουλευτές και οι ΑΝΕΛ 13.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Απεσύρθησαν οι προτάσεις των θεσμών. Επί ποίων προτάσεων θα γίνει δημοψήφισμα; Μήπως να θέσει τη δική της πρόταση η κυβέρνηση και επ' αυτής να ψηφίσουμε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το δημοψήφισμα είναι μιά φούσκα με τοξικό αέριο.Αποφασίστηκε για να εκβιάσει τους θεσμούς, αλλά τελικά εκβιάζει τούς πολίτες.Τι ρωτάει;;; Θέλετε την πρόταση των θεσμών η το ΧΑΟΣ;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνέντιμη πολιτική. Ελπίζω οτι δεν θα το υπογράψει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σε κάθε δημοψήφισμα τίθενται κανονικά δύο ζητήματα προς επιλογή. Πχ θέλεις την Κική η την Κοκό
Εδώ τώρα η ερώτηση είναι ανάρμοστη για δημοψήφισμα. Ρωτάει, θέλεις ή δεν θέλεις την Κοκό;;;;;
Αντε και να ευχόμαστε μην σκάσει η φούσκα και μας πνίξει το τοξικό αέριο.
Το ερώτημα την Κυριακή θα είναι: Ναι στο ευρώ και στην Ευρώπη ή όχι; Αυτό καταλαβαίνει ο κάθε έλληνας, ανεξάρτητα πως διατυπώνει το ερώτημα η κυβέρνηση. Επ΄ αυτού θα πάμε να ψηφίσουμε και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Αν ψηφίσουμε να φύγουμε από το ευρώ μετά να μην παραπονιόμαστε για ότι μας βρει. Κάθε φορά, που θα διαμαρτυρόμαστε για κάτι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μας τρίβει στη μούρη την απόφαση του δημοψηφίσματος.
ΑπάντησηΔιαγραφή