Σελίδες

Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Η αλήθεια πίσω από τη φυγή των Ελλήνων γιατρών, τα πτυχία των Βαλκανίωνκαι το ΑΣΕΠ




Eίναι βέβαιο ότι πολλοί γιατροί μεταναστεύουν λόγω οικονομικής κρίσης αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε ότι η κρίση έφερε στην επιφάνεια μια μεγάλη αλήθεια: ότι η χώρα μας είχε (μέχρι σήμερα) την μεγαλύτερη αναλογία γιατρών ανά κάτοικο σε σχέση με άλλες χώρες. 
Με βάση επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η Ελλάδα κατέχει παγκοσμίως την δεύτερη θέση σε αναλογία γιατρών στον γενικό πληθυσμό (62 γιατροί ανά 10.000 κατοίκους), ενώ την πρωτιά κατέχει η Κούβα (67 γιατροί ανά 10.000 κατοίκους).
Ο πληθυσμός των Ελλήνων γιατρών είναι αναλογικά διπλάσιος από τον αντίστοιχο μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών, όπου αναλογούν περίπου 33 γιατροί ανά 10000 πληθυσμού. Ακόμη και στην Ιταλία, όπου μέχρι και τη δεκαετία του '80 υπήρχε μεγάλος αριθμός γιατρών, η αναλογία έχει σήμερα αποκατασταθεί σε επίπεδα παρόμοια της υπόλοιπης Ευρώπης (35 γιατροί ανά 10.000 κατοίκους). Για παράδειγμα, η Πορτογαλία με σχεδόν ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα έχει αναλογία περίπου 39 γιατρούς ανά 10.000 κατοίκους.

Γιατροί, οι σύγχρονοι προλετάριοι
Η χώρα μας, με βάση τα αριθμητικά δεδομένα που προαναφέρθηκαν, έχει τελικά «προλεταριοποιήσει» ένα πολύ σημαντικό επάγγελμα-λειτούργημα και αυτό οφείλεται κυρίως στο ανεξέλεγκτο μικροαστικό όνειρο της μεταπολεμικής Ελλάδας να κάνει όλα τα παιδιά της γιατρούς και δικηγόρους. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αντιληφθεί, εδώ και πολλές δεκαετίες, ότι η αύξηση της αναλογίας γιατρών ανά κάτοικο δεν αποτελεί πλεονέκτημα αλλά σημαντικό μειονέκτημα για πολλούς λόγους.
Οι δύο κυριότεροι λόγοι είναι πρώτον η πτώση της ποιότητας εκπαίδευσης των γιατρών και δεύτερον η τεχνητή ζήτηση υπηρεσιών υγείας. Η τεχνητή ζήτηση υπηρεσιών υγείας έχει συνδεθεί με κατασπατάληση πόρων, παραπομπή σε περιττές ιατρικές εξετάσεις, υπερβολική συνταγογράφηση, υπερβολική διάγνωση και θεραπεία με τελικό αποτέλεσμα ταλαιπωρία και χαμηλή συνολική ποιότητα υπηρεσιών υγείας.
Δυστυχώς, στη χώρα μας η αύξηση του αριθμού των γιατρών συνδέθηκε και με τον γενικότερο λαϊκισμό των πολιτικών ηγετών της δεκαετίας του '80 (διατυπώσεις του τύπου «θα σας φέρουμε περισσότερους γιατρούς για να σας σώσουμε»). Επίσης, αν και έχουμε ως χώρα ιατρικό πληθωρισμό, η κατανομή των γιατρών ευνοεί σημαντικά τα μεγάλα αστικά κέντρα, χωρίς να δοθούν ποτέ σοβαρά κίνητρα για προσέλκυση ειδικευμένων γιατρών στην περιφέρεια.
Ελλείψεις γιατρών σε βασικές ειδικότητες & τα πτυχία των Βαλκανίων
Μάλιστα, σε πολλά τμήματα της ελληνικής περιφέρειας καταγράφονται ελλείψεις γιατρών σε βασικές ιατρικές ειδικότητες. Διαδίδεται σε πρόσφατα δημοσιεύματα των ΜΜΕ ότι οι Έλληνες γιατροί είναι περιζήτητοι σήμερα στο εξωτερικό, αλλά δεν υπάρχει αντικειμενικά απόδειξη ότι η ποιότητα εκπαίδευσης των γιατρών στη χώρα μας είναι καλύτερη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, τα στοιχεία συνηγορούν σε μια αλήθεια που δεν είναι τόσο γνωστή στο ευρύ κοινό: ότι δηλαδή η πλειοψηφία των γιατρών της χώρας είτε ήρθε με μεταγραφή (εσωτερικού ή εξωτερικού) στο πανεπιστήμιο είτε έχει πτυχίο Ιατρικής από χώρα των Βαλκανίων ή της Ανατολικής Ευρώπης.
Οι γιατροί που έχουν πτυχίο ελληνικού πανεπιστημίου και έχουν εισαχθεί στο πανεπιστήμιο μέσω πανελλαδικών αποτελούν μειοψηφία. Οι ιατρικοί σύλλογοι όφειλαν βέβαια να δείξουν διάφορα (πέραν του γενικού αριθμού μεταναστών γιατρών) επιπλέον στατιστικά στοιχεία των γιατρών που μεταναστεύουν, όπως π.χ. ποιο πανεπιστήμιο τελείωσαν και ποια είναι τα ποσοστά αυτών που τελείωσαν στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα, επίσης ποιο είναι το ποσοστό όσων είχαν εισαχθεί με εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο, σε ποια νοσοκομεία εκπαιδεύτηκαν στην ειδικότητα, πόσοι έχουν μεταπτυχιακή εκπαίδευση και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών ή αντίστοιχη ερευνητική/ακαδημαϊκή δραστηριότητα.
Ιατρική ειδικότητα μέσω εξετάσεων & ΑΣΕΠ 
Το ζήτημα της επιλογής για έναρξη ιατρικής ειδικότητας μέσω εξετάσεων είναι κατά την άποψη μου σωστό προκειμένου να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο της λίστας αναμονής. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται πρόταση αξιολόγησης-επιλογής γιατρών για εξειδίκευση μέσω ΑΣΕΠ. Το ΑΣΕΠ, δημιούργημα κρατικής αντίληψης εποχής Πεπονή, προσλαμβάνει όμως «χαρτιά» και όχι πρόσωπα και με αυτό το σκεπτικό δεν είναι ίσως επαρκές να κρίνει τα ουσιαστικά προσόντα και τις δεξιότητες ενός νέου γιατρού. Μάλιστα, δεν προβλέπει συνέντευξη με τον υποψήφιο, γεγονός που σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο αποτελεί την κύρια διαδικασία επιλογής.
Είναι αδιανόητο να προσλάβεις έναν γιατρό χωρίς να τον έχεις δει και μιλήσει μαζί του σε ένα επάγγελμα όπου η επικοινωνιακή δεξιότητα είναι απαραίτητη. Υπάρχουν αρκετά επιτυχημένα διεθνή εξεταστικά μοντέλα αξιολόγησης γιατρών (πριν και μετά την ειδικότητα) και δεν καταλαβαίνω γιατί σε αυτή τη χώρα η εκάστοτε κυβέρνηση να προτείνει υβριδικά και ατεκμηρίωτα συστήματα αξιολόγησης. H εναλλακτική μελλοντική λύση στο ζήτημα επιλογής είναι κοινές ευρωπαϊκές εξετάσεις ανά ιατρική ειδικότητα και σύστημα πιστοποίησης που θα έχει ισχύ σε όλη την Ευρώπη. Επίσης, θα πρέπει να σκεφτεί το ελληνικό κράτος τι θα κάνει με όσους θα αποτυγχάνουν στις εξετάσεις αυτές, με δεδομένο ότι έχουν ήδη αρκετά χρόνια ιατρικών σπουδών στην πλάτη τους, θα τους στρέψει στο αντικείμενο της Γενικής Ιατρικής ή κάποια άλλη εναλλακτική λύση; 
Να αναβαθμιστούν τα νοσοκομεία
Ακόμη, πριν από τις εξετάσεις επιλογής θα πρέπει το υπουργείο υγείας να αναβαθμίσει όλα τα νοσοκομεία που θα εκπαιδεύσουν όσους επιλεγούν μετά τις εξετάσεις έτσι ώστε να υπάρχει ομοιογένεια στην εκπαίδευση. Στο πρόβλημα του ιατρικού πληθωρισμού φαίνεται να δίνει -αναγκαστική- λύση η μεγάλη οικονομική-κοινωνική κρίση που ωθεί πολλούς νέους Έλληνες γιατρούς στη μετανάστευση. Αυτό κατά την άποψη μου θα είναι πολύ καλό για όσους μεταναστεύουν σε χώρες όπου η ποιότητα της ιατρικής εκπαίδευσης αλλά και των παροχών υγείας είναι πολύ υψηλότερη από στην σημερινή Ελλάδα. Έτσι, αν κάποια στιγμή κάποιοι επιστρέψουν στο μέλλον (το βλέπω πολύ χλωμό για την πλειοψηφία των νεότερων), θα είναι εξαιρετικά αποδοτικοί και χρήσιμοι. Όσον αφορά την ωφέλιμη διαχείριση των νέων γιατρών εντός επικράτειας, θα χρειαστεί μακρά και σοβαρή διαβούλευση με τις ιατρικές επιστημονικές εταιρείες (τους πραγματικούς ειδήμονες της ιατρικής εκπαίδευσης) αλλά και τους ίδιους τους νέους γιατρούς.
Η σοβαρότητα στην επιλογή και στην αξιολόγηση των γιατρών θα δώσει πίσω στο ιατρικό λειτούργημα την χαμένη του αξιοπρέπεια και την κοινωνική εκτίμηση την οποία του στέρησε η προλεταριοποίηση των χρόνων της μεταπολίτευσης.
Θανάσης Δρίτσας, Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο
Dritsas


9 σχόλια:

  1. Μια ζωή διαβάζαμε για να καταφέρουμε να μπούμε στην ιατρική και τώρα αντί να έχουμε λύσει το βιοποριστικό μας πρόβλημα είμαστε περισσότεροι από όσους χρειάζεται η χώρα επειδή οι τελευταίοι των τελευταίων , οι μαθητές του 13 και του 14 πήγαν Ρουμανία και ανάμεσα σε μεθύσια και γκομενιλίκια πλήρωσαν και για ένα πτυχίο του κωλου. Αυτοί τώρα που στην πλειοψηφία τους είναι και δημόσιοι κίνδυνοι θεωρούνται ισότιμοι με εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άμα έγινες γιατρός για να λύσεις το βιοποριστικό σου πρόβλημα άντε γεια..

      Διαγραφή
  2. Γιατρός να 'ναι και απ' όπου να 'ναι. Όλοι το ίδιο είμαστε στη χώρα της δημοκρατίας. Και αν στα μισά σχόλια που δημοσιεύονται σε ιατρικού ενδιαφέροντος μπλογκ υπάρχουν και από δυο-τρία ορθογραφικά λάθη, ε, και τι έγινε, γιατροί είμαστε, όχι φιλόλογοι! Αλλά τι ψάχνω τώρα, εδώ έχουν λάθη οι ανακοινώσεις των προέδρων μας. Αλλά, είμαστε γιατροί, αυτό μετράει στην τελική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το παραμυθάκι σας συνάδελφοι μεγαλογιατροί ότι:''αυτό οφείλεται κυρίως στο ανεξέλεγκτο μικροαστικό όνειρο της μεταπολεμικής Ελλάδας να κάνει όλα τα παιδιά της γιατρούς και δικηγόρους'' πρέπει επιτέλους να σταματήσει !
    Όσο διαλυμένο και να είναι το μεταπολιτευτικό κρατίδιο, το οποίο υπηρετείτε με πάθος, τηρεί ορισμένες βασικές αρχές-κανόνες-θεσμούς όσον αφορά την εισαγωγή των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως στα ΑΕΙ.Εννοώ βεβαίως,όπως και εσείς ψελίσατε παραπάνω στο άρθρο σας, το σύστημα των Πανελληνίων-πανελλαδικών εξετάσεων.Αυτό λοιπόν το σύστημα εισαγωγής όσο αξιοκρατικό και να μην είναι, τουλάχιστον ο αριθμός των εισακτέων στις Ιατρικές Σχολές βασίζεται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας .
    Από 'κει και πέρα τις δημοκρατικές,ρεαλιστικές σας μεγαλοστομίες να τις απευθείνετε σε αυτούς που ''τα έπαιρναν'' για να αναγνωρίσουν τα πτυχία των γόνων των μεγαλοαστών ''συναδέλφων'' σας !!!!
    ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ 'ΠΩ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ !!!
    ΚΑΠΙΤΟ;
    MΑΣ ΜΠΑΦΙΑΣΑΤΕ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΩΡΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και τι ειναι τα ελληνικα πανεπιστημια .?
    Η εδρα της απολυτης γνωσης?
    Μετα το αναιρεις και κατα το δοκουν ερμηνευεις την καλυτερη ποιοτητα των αλλων χωρων στο θεμα της υγειας. Ποτε θα βγει ενας ελληνας και θα εκφρασει τις αποψεις του χωρις σκοπιμοτητες ? Ποτε ! Μας απογοητευτε
    καθε μερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μήπως ο αξιότιμος συγγραφέας του άρθρου μπορεί να μας πει ποσα χρήματα χρωστά το Ωνασειο απο τους κομματικά διορισμένους διοικητές και τους συνταξιούχους καθηγητές που τρωγοπινουν τα κρατικά χρήματα των ηλιθίων ελεύθερο επαγγελματιών ιατρών οι οποίοι πληρώνουν ένα σκαςμο φόρους στο κράτος. Το μαγαζί που λέγετε Ωναςειο φτιάχτηκε για ολίγους και εκλεκτούς οι οποίοι έχουν αρκετό χρόνο και χρήμα για να σχολιάζουν τα κακά της υγείας στη Ελλάδα, να ασχολούνται με τη μουσική, τη ζωγραφική, την πολιτική κλπ. Ξυπνήστε συνάδελφοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 62 ανά 10.000 κατοίκους και να τους ταίζει όλους ο ΕΟΠΥΥ γίνεται; Δεν γίνεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η πληθώρα των γιατρών είναι μεγάλο πρόβλημα.Επι πλέον είναι αλήθεια οτι έχει πέσει ο μέσος όρος
    ποιότητας.Από το 1970 ερχόντουσαν εκατοντάδες με μεταγραφές από Ιταλία και αργότερα από διάφορα άλλα κράτη.,καθώς και πτυχιούχοι αμφιβόλου σωστής κατάρτησης.
    Το κράτος αδιαφόρησε,αλλά και οι καθηγητές που θα έπρεπε σαν τεχνοκράτες της ιατρικής να έχουν άποψη σε θέματα εκπαίδευσης και λήψης ειδικότητας, απεδείχθησαν όλοι ανίκανοι και άβουλοι. Ποτέ δεν εκπόνησαν ένα σχέδιο σοβαρό και να το υποστηρίξουν για εξετάσεις για την έναρξη της ειδικότητας, για τα κέντρα που θα την έδιναν,αν οι κλινικές πληρούσαν τους όρους της
    UEMS, αν ο αριθμός των γιατρών για την κάθε ειδικότητα ήταν ο σωστός για το πληθυσμό της χώρας κλπ κλπ. Ετσι έκανε ο κάθε γιατρός οτι ήθελε και μετά δεν είχε απασχόληση.Αφού βέβαια
    είχε φθάσει 35 τουλάχιστον χρονών.
    Θα πρέπει αμέσως να καθιερωθούν σωστές εξετάσεις για την έναρξη της ειδικότητας, ώστε οι καλοί
    να μην χάνονται και να γίνει αξιολόγηση των κλινικών που θα τους εκπαιδεύουν. Για να μην αναφέρω τώρα και το ότι θα πρέπει να μπεί στη συζήτηση η κατάργηση της μονιμότητας πρωτίστως των καθηγητών στο Πανεπιστήμιο και δευτερευόντως στους γιατρούς του ΕΣΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΙ ΕΓΩ ΞΑΝΑΡΩΤΑΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ DRITSA ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ??????????? ΜΗΠΩΣ
    ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ Η ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΟ SAIT ?????????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή