Σελίδες

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Συνέχεια πολιτικής στην Αριστοτέλους;


Σε μια «τελετή» παράδοσης-παραλαβής «κεκλεισμένων των θυρών», καθώς πραγματοποιήθηκε, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, μακριά από τηλεοπτικές κάμερες και δημοσιογράφους, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Ανδρέας Ξανθός παρέδωσαν το χαρτοφυλάκιο της Υγείας στον Υπηρεσιακό Υπουργό, Αθ. Δημόπουλο.

Οι δηλώσεις έκαναν λόγο για εμπιστοσύνη και σεβασμό, αλλά και για συνεργασία και… τακτοποίηση εκκρεμοτήτων. Ειδικά το τελευταίο φαίνεται πως είναι η κατεύθυνση που έχει υιοθετηθεί από την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης ξεκαθάρισε πως ό,τι έχει νομοθετηθεί θα προχωρήσει κανονικά.

Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν στο Virus πως αντίστοιχη κατεύθυνση θα ακολουθήσει και ο υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας (εδώ). Οι δηλώσεις των δύο ανδρών, ιδιαιτέρως του υπηρεσιακού Υπουργού, μοιάζουν να τις επιβεβαιώνουν.

Ο Π. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στο «κλίμα ειλικρινούς και απόλυτης εμπιστοσύνης, αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας» που καλλιεργήθηκε μεταξύ του ίδιου και του Πρύτανη του ΕΚΠΑ και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το επόμενο 20ημερο οι εξελίξεις θα δικαιώσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Υγείας.

«Προσπάθεια η οποία αφορά ένα δημόσιο σύστημα Υγείας προσβάσιμο από όλους χωρίς διακρίσεις, με οργανωμένη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο επίκεντρο της οποίας θα είναι η στρατηγική που έχει να κάνει με την πρόληψη, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να χτίσουμε ένα νέο σύστημα υγείας που θα εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας του λαού μας», ανέφερε και εκτίμησε ότι ο ελληνικός λαός θα εξακολουθήσει να εμπιστεύεται τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα και μετά τις εκλογές.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Ξανθός εκτίμησε πως τη μεταβατική αυτή περίοδο ο κ. Δημόπουλος θα συνδράμει στην επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης στην Υγεία, που δεν πρόλαβαν να υλοποιηθούν αυτούς τους 7 μήνες.

«Η πολιτική μας στο χώρο της υγείας κινήθηκε σε τρεις άξονες. Ο πρώτος ήταν η ανακούφιση των πολιτών και η βελτίωση της καθημερινής επιβάρυνσης των πολιτών στα θέματα της υγείας, ο δεύτερος ήταν η διασφάλιση της επιβίωσης των δημόσιων δομών και ο τρίτος η αναδιοργάνωση και η θεσμική ανασυγκρότηση του συστήματος. Έγιναν προσπάθειες και στα τρία επίπεδα, προφανώς όμως λόγω του περιορισμένου χρόνου αλλά κυρίως λόγω των κεντρικών εκκρεμοτήτων της χώρας με την διαπραγμάτευση δεν είχαμε το περιθώριο σε αυτό το διάστημα να προχωρήσουμε όλο το σχεδιασμό του υπουργείου και να υπάρξουν οι κρίσιμες αλλαγές και βελτιώσεις που έχει ανάγκη το Δημόσιο Σύστημα Υγείας», σημείωσε.

Η κατεύθυνση, πέραν όλων των άλλων, είναι όπως, διαφάνηκε και από τις επίσημες δηλώσεις του κ. Δημόπουλου είναι και η διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων.

Όπως κατέστη σαφές δια στόματος του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας είναι πως αυτές οι εκκρεμότητες αφορούν για παράδειγμα τη διασφάλιση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που είναι σε εξέλιξη (διαβάστε το σημερινό editorial), αλλά και στην εφαρμογή των προϋποθέσεων «που έχει αναλάβει η Βουλή σε πρόσφατες ψηφοφορίες». «Η πολιτική της Υγείας πρέπει να είναι διαχρονική, πρέπει στο μέλλον να προχωρήσουμε σε μια στρατηγική η οποία δεν θα μεταβάλλεται πολύ εύκολα», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus, αυτές οι κοινοβουλευτικές εκκρεμότητες περιλαμβάνουν μια σειρά υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων που πρέπει να δρομολογηθούν για να προχωρήσουν οι θεσμοθετημένες, πλέον, υποχρεώσεις της Αριστοτέλους, βάσει του Μνημονίου ΙΙΙ.

Μεταξύ αυτών και οι δύο ΥΑ για τα rebate και τις αλλαγές στην τιμολόγηση των Φαρμάκων, που επιβάλλουν οι νέες μνημονιακές μας υποχρεώσεις και οποίες «κόλλησαν» στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, η οποία δεν πρόλαβε να τις αναρτήσει σε ΦΕΚ πριν τις παραιτήσεις της Κυβέρνησης (εδώ)

Τώρα γιατί δεν ανέμεναν στη Γενική Γραμματεία λίγη ώρα ακόμα μέχρι να αναρτήσουν σε ΦΕΚ τις παραιτήσεις των Υπουργών είναι ένα βασικό ερώτημα. Ήταν, άραγε, στρατηγική (ή όπως όλα δείχνουν) παράβλεψη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου