Σελίδες

Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Τέλος στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου - Ποιοι τη γλιτώνουν από τις απαιτήσεις των δανειστών

News post



Στο νέο ενιαίο μισθολόγιο που πρόκειται να ισχύσει από τις αρχές του 2016 και στο οποίο υπάγονται σήμερα οι υπάλληλοι όλων των υπουργείων και των φορέων του Δημοσίου, σκοπεύει να εντάξει η κυβέρνηση, μετά από απαίτηση των δανειστών, και τους 250.000 υπαλλήλους των ειδικών μισθολογίων με εξαίρεση ίσως μόνον τους υπηρετούντες στο Στράτευμα, σύμφωνα με την εφημερίδα Αγορά.

Η ένταξη των υπαλλήλων που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια θα συνοδευτεί με κατάργηση και ενσωμάτωση στο βασικό τους μισθό των επιπλέον "έξτρα" επιδομάτων που λαμβάνουν σήμερα, διατηρώντας όπως και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι μόνον τα τέσσερα βασικά επιδόματα,δηλαδή το επίδομα θέσης ευθύνης, το επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, την οικογενειακή παροχή τέκνων και το κίνητρο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων(αφορά τους υπηρετούντες στο υπουργείο Οικονομικών).

Η ενσωμάτωση των "έξτρα" επιδομάτων στο βασικό μισθό θα συνοδευτεί με αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών προκειμένου να κλείσει η "ψαλίδα" των μισθολογικών τους διαφορών με τους υπόλοιπους υπαλλήλους του Δημοσίου. Η αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών θα οδηγήσει αυτόματα σε μείωση των βασικών τους αποδοχών κατά 3%-6% μηνιαίως.

Στην κατηγορία των ειδικών μισθολογίων υπάγονται σήμερα οι δικαστές, οι ιατροδικαστές, τα μέλη ΔΕΠ, οι καθηγητές ΤΕΙ, το προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ερευνητές,οι ένστολοι (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό Σώμα, Ενοπλες Δυνάμεις), οι γιατροί του ΕΣΥ, οι αρχιερείς, ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες κλπ.


Είναι χαρακτηριστικό ότι διευθυντής του ΕΣΥ που σήμερα λαμβάνει μισθό 1800 ευρώ απο αυτά τα 1.100 ευρώ είναι ο βασικός του μισθός και τα υπόλοιπα 700 ευρώ αποτελούν τα βασικά και "έξτρα" επιδόματα (Νοσοκομειακής απασχόλησης και πάγια αποζημίωση). Στην περίπτωσή του διευθυντή του ΕΣΥ τα δύο "έξτρα" επιδόματα θα ενσωματωθούν στις βασικές του αποδοχές οι οποίες θα ανέβουν από τα 1.100 ευρώ στα 1.400 ευρώ ,ενώ θα διατηρήσει μόνον τα τέσσερα βασικά επιδόματα που ισχύουν για όλο το Δημόσιο.

Στην κατηγορία των ειδικών μισθολογίων ο ένστολοι λαμβάνουν τα εξής "έξτρα" επιδόματα:

α) εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών

β) ειδικής απασχόλησης γ)αυξημένης ευθύνης για τους βαθμοφόρους

δ) ευθύνης διοίκησης

ε) αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας

ζ) έξοδα παράστασης η)ειδικών συνθηκών.

Οι δικαστές λαμβάνουν "έξτρα" επιδόματα

α) ταχύτερης διεκπεραίωσης

β) επίδομα βιβλιοθήκης

γ) πάγια αποζημίωση.

Οι διπλωμάτες λαμβάνουν ως ειδικά επιδόματα

α) το κίνητρο απόδοσης

β) ξενίας παράστασης και

γ) πάγια αποζημίωση.

Ως "έξτρα" επιδόματα για τους καθηγητές Πανεπιστημίων χορηγούνται τα εξής

α) διδακτικής προετοιμασίας

β) δημιουργίας βιβλιοθήκης

γ) έρευνας

δ) έξοδα παράστασης..

"Αγκάθι" αποτελεί για την κυβέρνηση και το ζήτημα της "προσωπικής διαφοράς" που απολαμβάνουν σήμερα περίπου 66.000 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών (Εφοριακοί, Τελωνειακοί, Γενικό Χημείο του Κράτους, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), του υπουργείου Υποδομών (μηχανικοί) και του υπουργείου Δικαιοσύνης σε σχέση με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.

Η "προσωπική διαφορά" που μεταφράζεται σε επιπλέον 70-500 ευρώ αποδοχές το μήνα μελετάται να καταργηθεί μέσω του συμψηφισμού με τις μισθολογικές ωριμάνσεις οι οποίες για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους θα παγώσουν για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Ανάλογες παρεμβάσεις συζητείται να ισχύσουν και για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους με πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων εως το 2020 και αποδέσμευση του βαθμού από την αύξηση του μισθού έως το 2019 ώστε να μειωθεί όπως συμφωνήθηκε με τους δανειστές, η μισθολογική δαπάνη του δημοσίου. Για τους υπαλλήλους (προϊσταμένους, τμηματάρχες, διευθυντές, γενικούς διευθυντές) το επίδομα θέσης ευθύνης που σήμερα λαμβάνουν κατ' αποκοπή (απο 250-700 ευρώ μηνιαίως) θα συνδεθεί με ποσοστό (10%) επί του βασικού τους μισθού.

Τέλος το "κουαρτέτο" των δανειστών επανέρχεται με την απαίτηση να δοθεί τέλος στη ασυλία των επίορκων υπαλλήλων (με την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου την μη επαναφορά στο δημόσιο όσων υπαλλήλων καταδικάστηκαν για υπεξαίρεση,"φακελάκι", απιστία στην υπηρεσία κλπ) και την επαναφορά της αξιολόγησης στην εκπαίδευση σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή για την αξιολόγηση των υπολοίπων υπαλλήλων του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου