Σελίδες

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Τα Ταμεία έχασαν ασφαλιστικές εισφορές 900 εκατ. ευρώ μέσα ένα εξάμηνο



Του Δημήτρη Κατσαγάνη
http://www.capital.gr/

Οι ίδιοι οι αυτασφαλισμένοι αλλά και εκείνοι που ασφαλίζουν μισθωτούς και ταυτόχρονα παρουσιάζονται με "μεγάλα εισοδήματα" -και όχι μόνο οι συνταξιούχοι- θα κληθούν να πληρώσουν την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά σχεδόν 900 εκατ. ευρώ που σημειώθηκε τους πρώτους έξι μήνες του 2016 σε σχέση με πέρσι.

Πολύ περισσότερο που σύμφωνα με σύμφωνα με τις προβολές που έχουν κάνει υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπ. Εργασίας, στο τέλος του έτους τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές θα είναι έως και κατά 2 δις. ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρσι.

Και αυτό κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ, τον ΕΤΑΑ και τον ΟΓΑ, αναφέρουν από το ΓΛΚ.

Έτσι, ενώ –σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπ. Εργασίας- επανέρχεται με … φόρα το ενδεχόμενο περικοπών στις συντάξεις ακόμα και πριν την 1η Ιανουαρίου του 2016, η συμπληρωματική λύση που προκρίνει τουλάχιστον ο ένας εκ των δύο βασικών διεκδικητών της κυβερνητικής εξουσίας στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη, ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις προεκλογικές θέσεις του, είναι το "κυνήγι" περισσότερων ασφαλιστικών εισφορών.

Εξάλλου το θέμα αυτό βρίσκεται ψηλά –ψηλά στην ατζέντα της 12μελούς "Επιτροφών Σοφών" που συνέστησε ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος λίγο πριν παραδώσει τη θέση του στον υπηρεσιακό Υπουργό Εργασίας, κ. Δημήτρη Μουστάκα. Στο πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο σαββατοκύριακο, οι ασφαλιστικές εισφορές "χρησιμοποιούνται" τέσσερις φορές σαν το … πασπαρτού για την αντιμετώπιση της κρίσης ρευστότητας του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται πως:

1. "Η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (…) μπορεί να αντικατασταθεί με ισοδύναμα μέτρα που θα εξοικονομήσουν ανάλογους πόρους για το ασφαλιστικό σύστημα. Τέτοια μέτρα είναι η σταδιακή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ανάλογα με την πορεία της οικονομίας…".

Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει αντί της περικοπής κατά 14% των συντάξεων του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου, δηλαδή κατά το ποσοστό του ελλείμματος επί των δαπανών, την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

2. "Η εφαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ) μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση εισφορών για τις χαμηλότερες κατηγορίες αυτασφαλισμένων και αύξηση εισφορών για τα υψηλά εισοδήματα".

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρει ποια είναι τα λεγόμενα υψηλά εισοδήματα, ιδίως σε συνθήκες που η ελληνική οικονομία έχει ήδη μπει σε ύφεση, η οποία δεν αναμένεται –σύμφωνα με το Μνημόνιο- να τελειώσει πριν τα τέλη του 2016 ή τις αρχές του 2017.

Ούτε επίσης αναφέρεται τι βάρος θα επωμιστούν αυτά τα εισοδήματα δεδομένου πως το νέο Μνημόνιο προβλέπει (αν και αυτό δεν προβλέπεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ) πως εντός τριών ετών θα πρέπει να εξαλειφθούν οι εξαιρέσεις στην κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, "φωτογραφίζοντας" κυρίως τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ.

3. Θα υπάρξει "στόχευση του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) σε μεγαλοφειλέτες μέσα από την αξιοποίηση της λίστας των μεγαλοφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων για την αύξηση των εσόδων τους".

Επίσης στο Μνημόνιο αναφέρεται πως από αυτό το μήνα κιόλας θα υπάρξει πρόσβαση του ΚΕΑΟ στο έμμεσο τραπεζικό μητρώο των οφειλετών, στο οποίο απεικονίζονται οι κινήσεις στους λογαριασμούς τους.

4. Προβλέπεται, επίσης, "δυνατότητα συμψηφισμού απαιτήσεων μεταξύ ασφαλισμένων και Δημοσίου ώστε να διευκολύνεται η εκπλήρωση των κοινωνικόασφαλιστικών τους υποχρεώσεων". Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος αυτασφαλισμένος ή εργοδότης ο οποίος ασφαλίζει το προσωπικό του κάνει να λάβει από το Δημόσιο ένα ορισμένο ποσό (πχ γιατί είναι προμηθευτής του ή γιατί δικαιούται κάποια επιδότηση) θα μπορεί να συμψηφίζει τις αναμενόμενες αυτές απολαβές του από το Δημόσιο με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του σε ασφαλιστικές εισφορές προς τα Ταμεία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου