Σελίδες

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Διαγνωστικές εξετάσεις με το…δελτίο στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ! Πόση αποζημιώση αντιστοιχεί στον καθένα

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Πρόληψη αλλά χωρίς…δωρεάν εξετάσεις φαίνεται πως οραματίζονται οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας.
Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι είναι σε εφαρμογή ένα απολύτως αυστηρόπλαφόν στη συνταγογράφηση διαγνωστικών και εργαστηριακών εξετάσεων από τους γιατρούς που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ.

Κάθε γιατρός έχει το δικαίωμα να δίνει παραπεμπτικά για συγκεκριμένο αριθμό εξετάσεων ανά ασθενή με βάση την ειδικότητά του.

Και το θέμα είναι πως οι γιατροί είναι με δεμένα τα χέρια καθώς εάν ξεπεράσουν το πλαφόν που έχει ορισθεί από τον ΕΟΠΥΥ, το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (ΗΔΙΚΑ), θα χτυπήσει «κόκκινο» και θα απειλούνται με αυστηρές ποινές.

Μέσα σε αυτόν τον λαβύρινθο των κουρεμάτων στις διαγνωστικές εξετάσεις, διαπιστώνει κανείς ότι για κάθε ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ δεν αντιστοιχούν ούτε 30-32 ευρώ ετησίως, όσα χρήματα επαρκούν δηλαδή για να κάνει κανείς μία αξονική. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι έκτακτο και χρειαστούν πολλές επιπλέον εξετάσεις αυτές προφανώς και πληρώνονται από τις τσέπες των ασθενών.

«Από την αρχή του έτους, μετά από σχετική Υπουργική απόφαση ( ΦΕΚ 35Β” 14-01-2015) έχουν τεθεί αυστηρά αριθμητικά όρια συνταγογράφησης εργαστηριακών εξετάσεων στους κλινικούς ιατρούς, λόγω του πενιχρού μεικτού προϋπολογισμού των 300 εκατομμυρίων του ΕΟΠΥΥ για το 2015 (255 εκ καθαρά μετά φόρων).

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΟΟΣΑ η αντίστοιχη δαπάνη βάσει πληθυσμού έπρεπε να είναι 570 εκατομ. ευρώ» εξηγεί στο HealthReport.gr η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ)Άννα Μαστοράκου.

Εξετάσεις ανά γιατρό

Κάθε γιατρός έχει το δικαίωμα να συνταγογραφήσει συγκεκριμένο αριθμό εξετάσεων, ενώ σε περίπτωση υπέρβασης του ανώτατου αυτού ορίου από τον κλινικό ιατρό, το διαγνωστικό εργαστήριο δεν αποζημιώνεται και δεν υποχρεούται να εκτελεί μέσω ΕΟΠΥΥ τις εξετάσεις που υπερβαίνουν το όριο συνταγογράφησης.

Όλα αυτά βέβαια λόγο του κουρέματος του κονδυλίου που προβλέπεται γιαεργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις.

«Δεδομένου ότι οι περισσότεροι ασφαλισμένοι θα χρειαστούν μέσα στη διάρκεια ενός έτους, να υποβληθούν σε εργαστηριακές εξετάσεις, το ποσό που διανέμεται ανά ασφαλισμένο δεν υπερβαίνει τα 30-32 ευρώ ετησίως.

Εάν συνυπολογιστεί η ανάγκη για εξετάσεις υψηλού κόστους σε καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, κλπ που χρειάζονται συχνά μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες, τότε γίνεται αντιληπτό ότι ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να καλύψει με ψίχουλα την πρόληψη ούτε τη διάγνωση του πληθυσμού, που κυρίως εξυπηρετείται σήμερα στον ιδιωτικό τομέα, λόγω δυσλειτουργίας των δημόσιων δομών ΠΕΔΥ» σημειώνει ηκ.Μαστοράκου.


Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου

Να σημειωθεί πως με βάση τις καταγραφές των συνδικαλιστικών οργάνων των γιατρών 9 στους 10 ασθενείς εξυπηρετούνται σήμερα από τον ιδιωτικό τομέα δεδομένου ότι το πολυσυζητημένο ΠΕΔΥ υπολειτουργεί χωρίς υλικά και προσωπικό.

Και βέβαια το στενό «πακέτο» των 300 εκατ. ευρώ που έχει δοθεί για εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις δεν επαρκεί. Και επειδή οι ανάγκες των 10 εκατ. ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ είναι προφανώς περισσότερες, ο προϋπολογισμός ξεπερνιέται με συνέπεια να καλούνται τα εργαστήρια και οι γιατροί να επιστρέψουν χρήματα με τη μορφή υποχρεωτικής έκπτωσης.

«Αυτό οδήγησε από το 2013, στην εφαρμογή παράνομων μέτρων κουρέματος των δεδουλευμένων υπηρεσιών υγείας (rebate, clawback) των παρόχων υγείας σε ποσοστό πάνω από 50%, πρωτοφανές φαινόμενο πανευρωπαϊκά, καθώς υπεισέρχεται στο ανελαστικό κόστος λειτουργίας των εργαστηριακών μονάδων και απειλεί ευθέως την ποιότητα κατά τη διενέργεια των διαγνωστικών εξετάσεων» αναφέρει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και καταλήγει μεταξύ άλλων:

«Παρά τις εύλογες και δίκαιες διαμαρτυρίες των πολιτών, πλέον η συνταγογράφηση εξετάσεων γίνεται με το σταγονόμετρο με τα αυστηρά αριθμητικά όρια, που έχουν αναρτηθεί στην αρχική σελίδα του ΕΟΠΥΥ προς ενημέρωση ιατρών και ασφαλισμένων.

Τα όρια σαφώς περιορίζουν το έργο των κλινικών ιατρών, οι οποίοι ενδεχομένως θα ελεγχθούν σε περίπτωση υπέρβασης, αλλά και οι εργαστηριακοί ιατροί υποχρεώνονται να ελέγχουν το ποσό των εξετάσεων που εκτελούν, καθώς ο Οργανισμός δεν αναγνωρίσει ούτε και θα αποζημιώσει την υπέρβαση των εξετάσεων στα εκτελεσθέντα παραπεμπτικά, προκαλώντας για άλλη μία φορά ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία στα συμβεβλημένα εργαστήρια».

3 σχόλια:

  1. ΜΕ ΕΝΑ CLAWBACK 90% ΓΙΑ ΤΟ 2015 ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ
    ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ. ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ
    ΘΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΕΒΑΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ......
    ΑΦΟΙ ΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ
    ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΙΑΤΡΕΙΟ...
    ΚΑΤΑΝΤΙΑ..
    ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ / ΑΘΗΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εγω δεν τα έχω δει ακόμα (Σεπτέμβριος 2015) τα όρια των εξετάσεων .. πάνε τα 100 ευρα σύννεφο τα checkupακια. Αλλα αφού τα έχουμε πει.. τον Δεκέμβριο θα ανακοινωθούν με αναδρομική ισχύ και τα ατομικά όρια και όλα τα υπόλοιπα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποια αυστηρα ορια καμμια 30αρια εξετασεις ειναι
    Ειναι αυστηρα ορια ? Τι λεμε τωρα ας ειμαστε λιγο σοβαροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή