Σελίδες

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Οι εκκρεμότητες του υπ. Υγείας

ΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ιδιοκτησιακό φαρμακείων, είσπραξη claw back από ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ και συγκράτηση της δαπάνης του Οργανισμού για διαγνωστικές εξετάσεις μέσω ανακοστολόγησής τους και επιβολής κλιμακωτών «εκπτώσεων» είναι μεταξύ των βασικών εκκρεμοτήτων του υπουργείου Υγείας έναντι των δανειστών. Ειδικότερα, το επόμενο διάστημα το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να προχωρήσει στις εξής ενέργειες:

• Εκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα ρυθμίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς στα φαρμακεία. Με την ΚΥΑ θα πρέπει να υλοποιηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης προς τους δανειστές, σύμφωνα με την οποία μη φαρμακοποιός μπορεί να κατέχει την πλειοψηφία μετοχών φαρμακείων. Πληροφορίες ανέφεραν ότι έως χθες το απόγευμα «ανοιχτό» παρέμενε το ποσοστό του πλειοψηφικού μετοχικού πακέτου που θα μπορεί να έχει μη φαρμακοποιός, και ο ανώτατος αριθμός φαρμακειών που θα επιτρέπεται να έχει κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο (εξαιρούνται οι Α.Ε.).

• Καθορισμός και είσπραξη του claw back (μηχανισμός επιστροφής της υπέρβασης δαπάνης) του πρώτου εξαμήνου 2015 από διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές και φαρμακευτικές εταιρείες. Η προεργασία από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει γίνει.

• Ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων. Υπάρχει ήδη πρόταση από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, που προβλέπει μειώσεις έως και 20%-25% στις εξετάσεις που δημιουργούν τη μεγαλύτερη δαπάνη και οριζόντια μείωση 5% στις υπόλοιπες εξετάσεις. Οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν ζητήσει μεγαλύτερες μειώσεις στις εξετάσεις. Στο πλαίσιο της συγκράτησης εντός ορίων προϋπολογισμού της δαπάνης για διαγνωστικές εξετάσεις, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ –επιπρόσθετα της ανακοστολόγησης– έχει έτοιμη πρόταση για την καθιέρωση κλιμακωτού rebate-έκπτωσης, ανάλογα με τον όγκο των εξετάσεων στα διαγνωστικά κέντρα. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζήτησε ορισμένες αλλαγές τόσο στις κλίμακες του rebate όσο και στις μειώσεις των τιμών ορισμένων εξετάσεων.

• Εξεύρεση –έως τέλος Οκτωβρίου– ισοδύναμων μέτρων για το εισιτήριο πέντε ευρώ στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Σε περίπτωση που δεν βρεθούν αξιόπιστα μέτρα, που θα επιφέρουν έσοδα ύψους 19-20 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, τότε το εισιτήριο θα πρέπει να επιστρέψει στα νοσοκομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου