Σελίδες

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

ΕΟΠΥΥ: Ο...Έλληνας ασθενής!


|



ΑΥΓΗ

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Περισσότερο τεχνοκρατικές προτάσεις -διαρρυθμιστικού τύπου- ακούστηκαν από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντό στο συνέδριο για τα οικονομικά της Υγείας, παρά προτάσεις που να ''ακουμπάνε'' την (μη) εφαρμοζόμενη πολιτική του οργανισμού που τον έχει οδηγήσει σε δυσβάσταχτα χρέη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, ο οργανισμός έχει χρέη ύψους 1,8 δισ. ευρώ, αλλά δεν έδωσε αναλυτικά στοιχεία για το πώς δημιουργήθηκαν ώς τώρα αυτά. Εστίασε, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, στη μείωση των εισφορών προς τον οργανισμό λόγω και της αυξημένης ανεργίας, αλλά δεν αιτιολόγησε ποιες ενέργειες κάνει ο ΕΟΠΥΥ προκειμένου να ελέγξει σε πραγματικό χρόνο τα έξοδά του, τα οποία εκ των υστέρων και χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους καλείται να αποπληρώσει.

Μίλησε επίσης για "ενίσχυση των συνταγογραφικών οδηγιών" -διατύπωση ασαφέστατη!- αλλά δεν έστερξε να εξηγήσει γιατί ο οργανισμός αποζημιώνει π.χ. το σκεύασμα Συνένζυμο Q 600 ευρώ, ενώ η τιμή αγοράς του είναι περίπου 20 ευρώ (!) ούτε βέβαια έχουν δοθεί εξηγήσεις γιατί από την 1η Σεπτεμβρίου η τιμή αποζημίωσης του ίδιου σκευάσματος έπεσε στα 100 ευρώ.

Υπάρχει όμως και συνέχεια στην κακοδιαχείριση του ΕΟΠΥΥ, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ίδιου του οργανισμού που ΔΕΝ είπε ο πρόεδρός του. Τα επιθέματα με κόστος 12-15 ευρώ χρεώνονται από τον ΕΟΠΥΥ 200 και 400 ευρώ για έλκη μερικού ή ολικού πάχους, με συνέπεια η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ προς τις εταιρείες να παίρνει κάθε χρόνο μεγάλο ύψος (2013 - 31.863.871, 2014 - 55.129.050, 2015 Ιαν. - Μάιος - 26.575.857). Επίσης, σε συγκεντρωτικά στοιχεία, για τις κολοστομίες και τους καθετήρες το 2012 η συνολική δαπάνη ήταν 18.098.169, το 2013 ήταν 38.2011.172, το 2014 ήταν 54.917.752 και το πεντάμηνο του 2015 έχει φθάσει στα 21.214.633 ευρώ!

Αν ψάξει κάποιος με υπομονή στα οικονομικά στοιχεία δαπανών του ΕΟΠΥΥ και για άλλα υλικά εκτός από αυτά που ενδεικτικά αναφέραμε, θα διαπιστώσει πως τα υπέρογκα χρέη του οφείλονται κυρίως σε κακοδιαχείριση, σε υπερτιμολογημένες αποζημιώσεις υλικών και στην απουσία ελέγχων σε πραγματικό χρόνο, αφού και η ΥΠΕΔΥΦΚΑ ουσιαστικά έχει διαλυθεί στην επαρχία, κι αυτό έγινε ως συνειδητή επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων, χωρίς καμία αντίσταση από τη διοίκηση του οργανισμού.

Από εκεί κι έπειτα, η ανακοστολόγηση των εξετάσεων και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις ανά κατηγορία, που προτείνει ο πρόεδρός του, αποτελούν ασφαλώς "ασπιρίνες" που δεν θα θεραπεύσουν πραγματικά τον μεγάλο Έλληνα... ασθενή που λέγεται ΕΟΠΥΥ.

Το ζητούμενο (και) για τον ΕΟΠΥΥ είναι η διαμόρφωση πολιτικής που να αποτρέπει τη σπατάλη, την άσκοπη συνταγογράφηση, τις υπερτιμολογήσεις που ωφελούν τα τράστ των εταιρειών που έχουν κατακλύσει τα νοσοκομεία καθώς και η ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου της αρμόδιας υπηρεσίας, στην οποία σήμερα (ακόμη) προΐσταται συνταξιούχος φαρμακοποιός που διορίστηκε επί υπουργίας Βορίδη, στις 31-12-2014, κι ενώ είχαν προκηρυχθεί οι εκλογές του 2015!

Γίνεται επομένως φανερό πως ο ΕΟΠΥΥ βουλιάζει από τη δική του κακοδιαχείριση και την απουσία ελέγχων στις δαπάνες, κατάσταση που δημιουργήθηκε για να ευνοήσει διαχρονικά ποικιλόμορφες οικονομικές δοσοληψίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου