Βασιλική Αγγουρίδη - Virus.com.gr
Αναλυτική καταγραφή των πεπραγμένων του ΕΟΠΥΥ και απεικόνοση των προϋπολογιστικών μεγεθών κατά τη διάρκεια της θητείας του παρουσίασε σήμερα ο απερχόμενος πρόεδρος του Οργανισμού, Δ. Κοντός.
Μια ημέρα μετά την παρουσίαση, ενώπιον της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής του επόμενου επικεφαλής του Οργανισμού, Σ. Μπερσίμη, ο κ. Κοντός παρουσίασε τα κύρια σημεία της 28μηνης θητείας του στον ΕΟΠΥΥ.
Η αποδεδειγμένα ελλιπής προεργασία πριν τη «γέννηση» του γιγάντιου αυτού Οργανισμού προκάλεσε αρκετά πρακτικά προβλήματα, για τα οποία η διοίκηση, οι υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι προσπάθησαν να ξεπεράσουν.
Άρα,μάλλον, δεν προκαλεί εντύπωση πως από την παρουσίαση του κ. Κοντού δεν έλλειπαν οι αιχμές.
«Το εγχείρημα δεν συνοδεύτηκε από επιχειρησιακό σχεδιασμό και αντίστοιχη οικονομική μελέτη», τονίζει στην εισαγωγή του απολογισμού ο κ. Κοντός. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι ξεκίνησε με έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ», προσθέτει.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Κοντός δεν μάσησε τα λόγια του, τονίζοντας πως «το βασικότερο είναι πως ο ΕΟΠΥΥ δεν υποστηρίχθηκε όπως θα έπρεπε. Ούτε οικονομικά, ούτε διοικητικά, ούτε πολιτικά».
«Αντιθέτως, δέχθηκε σφοδρή κριτική και συνεχή απαξίωση», σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει γιατί του χρωστάνε (εδώ). Επιδιώκεται, όμως, να τακτοποιηθούν οι πληρωμές προς τους παρόχους έως τα τέλη του έτους (εδώ).
Εν τω μεταξύ, όπως σημείωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Οργανισμού, τα νοσοκομεία κοστίζουν περισσότερο στον ΕΟΠΥΥ από τους ιδιώτες. «Οι τιμές του δημοσίου είναι μεγαλύτερες, γιατί έχουν τιμές ΦΕΚ, όταν ο ιδιωτικός τομέας έχει ασφαλιστική τιμή, εκπτώσεις και συμμετοχή των ασφαλισμένων», σημείωσε.
«Η μεταρρύθμιση του 2014 και η ανάδειξη του ΕΟΠΥΥ στον μεγάλο αγοραστή υπηρεσιών υγείας, κατόπιν του διαχωρισμού των μονάδων υγείας από τον Οργανισμό και της σύστασης του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας(ΠΦΥ), αφέθηκε χωρίς υποστήριξη, χωρίς σχέδιο, χωρίς μέσα. Απόρροια της εγκατάλειψης αυτής ήταν ο περιορισμός του όγκου των παραγόμενων υπηρεσιών, καθώς μειώθηκαν δραματικά οι υπηρεσίες που δίνονται στους πολίτες από τις Μονάδες Υγείας», αναφέρει.
Οι δικηγόροι που δεν ήρθαν και το «άδειο» κτήριο
Δυο περιπτώσεις περιέγραψε ο κ. Κοντός, ενδεικτικές των παθογενειών που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, αλλά και της απουσίας πολιτικής στήριξης.
Ο Οργανισμός καλείται να διαχειριστεί έναν ατελείωτο όγκο νομικών υποθέσεων έχοντας στη διάθεση του μόλις 5 Δικηγόρους στην Αθήνα και 1 στη Θεσσαλονίκη. Το πρόβλημα επρόκειτο να λυθεί με τη μετακίνηση στο φορέα δικηγόρων από το ΙΚΑ.
Στην πράξη, όμως, μόλις 1 εντάχθηκε στον ΕΟΠΥΥ, αφού οι άλλοι 12 παρέμειναν στο ΙΚΑ με μια σειρά δικαστικών αποφάσεων.
«Από τους 60-70 δικηγόρους του ΙΚΑ μόλις ένας ήρθε στον ΕΟΠΥΥ, όταν το 40% της δουλειάς του Ιδρύματος έχει μεταφερθεί», ανέφερε ο κ. Κοντός.
Ένα από τα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η διοίκηση του φορέα ήταν και η έλλειψη χώρου. Πρόσφατες είναι οι εικόνες με τα δωμάτια του ΕΟΠΥΥ Πειραιά που θυμίζουν αποθήκη, καθώς είναι γεμάτα απ’ άκρη σ’ άκρη με κούτες. Την ίδια ώρα, όμως, το κτήριο επί της Ηπείρου, που ανήκει κατά 50% στον ΕΟΠΥΥ, παραμένει ανεκμετάλλευτο, λόγω των αντιστάσεων των 15 υπαλλήλων του ΙΚΑ που εργάζονται εκεί.
«Οι εν λόγω υπάλληλοι δεν επιτρέπουν τη μετεγκατάσταση, επιστρατεύοντας μια σειρά συνδικαλιστικών μέτρων, την ώρα που οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ στην Αχαρνών είναι ο ένας πάνω στον άλλο», τόνισε ο κ. Κοντός που δεν δίστασε να κάνει λόγο για συνδικαλιστικό σωβινισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου