Σελίδες

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Νομοθετεί (επιτέλους) το Υπουργείο για τους ανασφάλιστους


Μια… έκπληξη επιφύλασσε το δελτίο τύπου που εξέδωσε η αντιπροεδρία της Κυβέρνησης και έφθασε στα email των διαπιστευμένων συντακτών αργά το απόγευμα.

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση, στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζει νομοσχέδιο.

Βέβαια, λεπτομέρειες ιδιαίτερες δεν έγιναν γνωστές, ούτε άλλωστε είχε αναφερθεί σε επικείμενο νομοσχέδιο η ηγεσία του Υπουργείου στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου.

Το μόνο που ανέφερε η ανακοίνωση ήταν πως το ΚΥΣΚΟΙΠ ενέκρινε τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί από το Υπουργείο Υγείας εντός του Νοεμβρίου και αφορά στην καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού και τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας.

«Το νομοσχέδιο υλοποιεί μία σημαντική δέσμευση της κυβέρνησης, καθώς διευκολύνεται η πρόσβαση των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές Υγείας και διασφαλίζεται η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη», τονίζει η ανακοίνωση.

Η διασφάλιση της συνολικής πρόσβασης των ανασφάλιστων στην περίθαλψη ήταν κυρίαρχη στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ από την προηγούμενη θητεία. Η σχετική ΚΥΑ, όμως, παρότι τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ουδέποτε δημοσιεύθηκε. Οι πληροφορίες του Virus ανέφεραν πως υπήρχαν νομικά κωλύματα, που δεν κατέστησαν δυνατή τη δημοσίευση της Απόφασης και όπως φαίνεται αυτά τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν μόνο με την ψήφιση νόμου.

Τώρα, τι ακριβώς θα προσφέρει η νέα νομοθεσία στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, μένει να διευκρινιστεί από το Υπουργείο, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία «εισάγονται ρυθμίσεις που ενισχύουν το δημόσιο σύστημα Υγείας, βελτιώνοντας συνολικά τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητά του».

Παράλληλα, το ΚΥΣΚΟΙΠ αποφάσισε τη συνέχιση του Προγράμματος Αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης και κατά το ερχόμενο έτος, ώστε να συνεχίσει να προσφέρεται στήριξη σε εκατοντάδες χιλιάδες ωφελούμενους, που έχουν πληγεί από την κρίση. Μάλιστα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η συνέχισή του κρίνεται ως μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα για την κυβέρνηση».

Ακόμη, στο Συμβούλιο αποφασίστηκε η συγκρότηση διυπουργικής Επιτροπής για την Κοινωνική Οικονομία, με έργο την αναθεώρηση του σχετικού νομικού πλαισίου. «Στόχος είναι η άρση της πολυδιάσπασης που χαρακτηρίζει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, η ενοποίηση της συνεταιριστικής νομοθεσίας και η εξειδίκευση όλων των ειδικών περιπτώσεων στη βάση των διεθνών καλών πρακτικών».

Το συντονισμό της Επιτροπής αναλαμβάνει το Υπουργείο Εργασίας, ενώ οι νομοπαρασκευαστικές εργασίες αναμόρφωσης του νόμου (4019/2011) που διέπει τη λειτουργία των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) θα ολοκληρωθούν μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. «Στη συνέχεια το νέο νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016 θα έχει γίνει νόμος του κράτους. Εν τω μεταξύ, οι τροποποιήσεις του ν. 4019/2011 θα αναρτηθούν στη «Διαύγεια» στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, προς ενημέρωση και ανοικτή διαβούλευση».

Τέλος, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιος για τα θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης πρόκειται να υποβάλει, εντός του Νοεμβρίου, ολοκληρωμένη εισήγηση για τον αποτελεσματικό συντονισμό και τη βέλτιστη αξιοποίηση υφιστάμενων και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, καθώς και για την κινητοποίηση νέων περιφερειακών πόρων.

«Στόχος είναι να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο μέσο στο πλαίσιο της στρατηγικής για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου