Η πρόσφατη αύξηση των εισφορών υγείας στους συνταξιούχους σε 6% παράγει... πλεονάσματα
Συντάκτης:
https://www.efsyn.gr/
Ενώ το θέμα του ασφαλιστικού δείχνει να παγώνει και ενδέχεται να υπάρξει και νέα παράταση στην αγωνία, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναζητά τους τρόπους χρηματοδότησής του χωρίς να προβεί σε μείωση των κύριων συντάξεων.
Συγκλίνουσες πληροφορίες μιλούν για νέα παράταση στην προθεσμία κατάθεσης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ενώ κάποιοι επιμένουν ότι το σχετικό νομοσχέδιο μπορεί να έρθει προς ψήφιση ακόμη και στα τέλη Φεβρουάριου ώστε να ψηφιστεί τον Μάρτιο του 2016.
Ετσι, μία από τις προτάσεις που θα κληθεί να εξετάσει η διυπουργική επιτροπή που θα συσταθεί για να βρει τρόπους ανακεφαλαιοποίησης του συστήματος είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, και οι ασφαλιστικές εισφορές υγείας που καταβάλλουν οι συνταξιούχοι.
«Λογιστικές εγγραφές»
Είναι ένα σχέδιο που ήδη έχει δοθεί στους δανειστές και έχει απορριφθεί. Το σχέδιο αυτό προβλέπει τη μη απόδοση εισφορών που εισπράττει το ΙΚΑ και πρέπει να κατευθυνθούν στον ΟΑΕΔ και τον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές απέρριψαν τη σχετική πρόταση θεωρώντας ότι πρόκειται για απλές λογιστικές εγγραφές αφού έτσι κι αλλιώς δεν αποδίδονται τα χρήματα κυρίως στον ΟΑΕΔ.
Ομως τα πράγματα είναι διαφορετικά όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ, αφού η πρόσφατη αύξηση των εισφορών υγείας στους συνταξιούχους (από 4% σε 6% στην κύρια σύνταξη και από 0% αύξηση στο 6% στην επικουρική) φαίνεται να δίνει ανάσα στον ΕΟΠΥΥ.
Γι’ αυτό και θεωρείται σίγουρο ότι η σχετική πρόταση θα απασχολήσει τη διυπουργική επιτροπή για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, αφού πλέον εκλαμβάνεται ως δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη δύναμη να επιβάλει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, όπως ήδη έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, προβλέπεται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση του ποσοστού της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη όλων των φορέων κύριας ασφάλισης από 4% σε 6% επί των κυρίων συντάξεων και στη θέσπιση αντίστοιχης εισφοράς στις επικουρικές συντάξεις.
Εκτιμάται ότι από αυτό το μέτρο θα μπουν (αν αποδοθούν από το ΙΚΑ) στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ περί τα 352 εκατ. ευρώ το 2015 και 714 εκατ. ευρώ το 2016.
Δεδομένου, λοιπόν, ότι για να κλείσει η τρύπα που δημιουργεί το ασφαλιστικό σύστημα στα δημοσιονομικά απαιτούνται περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ, αυτό που εξετάζεται είναι να διατεθούν στον ΕΟΠΥΥ τα μισά από τα χρήματα που αφορούν τις αυξημένες εισφορές υγείας των συνταξιούχων (περίπου 350 εκατ. ευρώ), ενώ τα υπόλοιπα να κατευθυνθούν στην κάλυψη των ποσών που χρειάζεται το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με βάση τις αναληφθείσες μνημονιακές υποχρεώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία αναζητούνται έσοδα που αντιστοιχούν στο 0,4% του ΑΕΠ (δηλαδή περίπου 700 εκατ. ευρώ).
Μάλιστα αυτά αναζητούνται από άλλες πηγές και όχι από περικοπή κύριων συντάξεων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις, αφού προβλέπεται μεγάλο κούρεμα στις επικουρικές που μπορεί να φτάσει και στο 15%.
Ομως αυτή η καθυστέρηση μεταβίβασης των εισφορών που έχουν εισπραχθεί από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), αλλά δεν αποδίδονται εγκαίρως στον ΕΟΠΥΥ, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους λόγους της αναποτελεσματικής λειτουργίας του Οργανισμού, της αδυναμίας ενεργοποίησης της διαπραγματευτικής του δύναμης καθώς και υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου, όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στον απολογισμό που έκανε ο πρώην διοικητής του ΕΟΠΥΥ, Δ. Κοντός, όταν αποχώρησε τον Οκτώβριο του 2015.
Πλεόνασμα 9 εκατ. ευρώ για το 2015
Μέχρι και τον Οκτώβριο οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ ανέρχονταν στα 951,2 εκατ. ευρώ και αυτή ακριβώς η υστέρηση σηματοδοτεί την αδυναμία πληρωμών των παρόχων.
Παρ’ όλα αυτά στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι ακόμη κι έτσι ο οργανισμός αυτός τα καταφέρνει καλύτερα σε σχέση με τα ασφαλιστικά ταμεία (μόνο τα ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ αναμένεται αν εμφανίσουν έλλειμμα το 2016 κοντά στα 3 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τους προϋπολογισμούς που έχουν κατατεθεί).
Πράγματι, με βάση τον προϋπολογισμό ο ΕΟΠΥΥ θα εμφανίσει το 2016 έλλειμμα ύψους 139 εκατ. ευρώ (όταν στο ΙΚΑ το έλλειμμα υπολογίζεται στο 2,1 δισ. ευρώ και στον ΟΑΕΕ περί τα 807 εκατ. ευρώ). Αντίθετα για τον ΕΟΠΥΥ προβλέπεται να διαμορφωθεί πλεόνασμα 9 εκατ. ευρώ για το 2015 (έναντι στόχου πλεονάσματος στα 25 εκατ. ευρώ).
Οπως αναγράφεται στον προϋπολογισμό, «σε δημοσιονομική βάση το αποτέλεσμα του 2015 αναμένεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 367 εκατ. ευρώ και για το 2016 σε 787 εκατ. ευρώ».
Πέραν της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των συνταξιούχων από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ προκύπτει αύξηση των υποχρεώσεών του, κυρίως στην κατηγορία των λοιπών παροχών ασθένειας (διαγνωστικές εξετάσεις, νοσήλια ιδιωτικών κλινικών, φυσικοθεραπείες, συμβεβλημένοι γιατροί, δαπάνες ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ) αλλά και στη φαρμακευτική δαπάνη.
Το αυξημένο ύψος των υποχρεώσεων αυτών αντιμετωπίζεται, στο μεγαλύτερο μέρος του, με την εφαρμογή μηχανισμών αυτόματης επιστροφής (clawback) και κλιμακούμενου ποσοστού επιστροφής (rebate) ώστε να τηρηθούν τα καθορισμένα όρια δαπανών για τις συγκεκριμένες κατηγορίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου