Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Health Report
Ένα βήμα πριν την οικονομική κατάρρευση αλλά ακόμη και τα λουκέτα, αναμένεται να βρεθούν δεκάδες μικρά διαγνωστικά εργαστήρια ανά τη χώρα μετά τα άγρια κουρέματα που επέφερε η συμφωνία τρόικας-κυβέρνησης στις διαγνωστικές εξετάσεις.
Οι δανειστές που με εμμονή πίεσαν και τα κατάφεραν τελικά να μειωθούν δραστικά οι τιμές στις διαγνωστικές εξετάσεις, μπορεί από τη μία να ελαφρύνουν κάπως τις τσέπες των ασφαλισμένων, από την άλλη όμως θα οδηγήσουν σε περαιτέρω οικονομική ασφυξία αμέτρητα μικρά και μεσαία εργαστήρια εξετάσεων.
Κάτι που άλλωστε παραδέχεται και το υπουργείο Υγείας. Υποστηρίζει βέβαια ότι η αρχική πρόταση της τρόικας περιελάμβανε μείωση 70% για να καταλήξει στο 43%.Ωστόσο όλες οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το θρίλερ των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, μιλούσαν για πρόταση μείωσης 58%.
Η υπουργική απόφαση πάντως προβλέπει ότι οι τιμές των 51 διαγνωστικών εξετάσεων οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαγνωστική δαπάνη,μειώνονται μεσοσταθμικά σε ποσοστό 43% ενώ οι υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 9%.
Παράλληλα, μειώνεται κατά 18% η τιμή αποζημίωσης των μαγνητικών τομογραφιών και κατά 10% του pet- scan.
Τι θα κάνει το υπ.Υγείας
Κι επειδή η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οι νέες αυτές περικοπές ειδικά για τα μικρά και μεσαία διαγνωστικά εργαστήρια θα είναι βαρύ «χτύπημα», δεσμεύεται ότι μέσα σε δύο μήνες, σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ θα παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο για τον έλεγχο της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων που θα περιλαμβάνεικατευθυντήριες οδηγίες και διαγνωστικά πρωτόκολλα, real time έλεγχο των παραπεμπτικών και δικαιότερο σύστημα εκπτώσεων (rebate όγκου).
Άλλωστε η δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις δεν μπορεί να υπερβεί τα 302 εκ. ευρώ αφού τόσα προβλέπει ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ.
Και υπό το φόβο να υπάρξουν αντιδράσεις αλλά και άμεσες επιπτώσεις στη λειτουργία πολλών εργαστηρίων, η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα προσπαθήσει σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των διαγνωστικών εργαστηρίων να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που θα κάνει διαχειρίσιμη αυτή τη μείωση των τιμών με τους παρακάτω τρόπους:
• Ομαλοποιώντας τη ροή των πληρωμών προς τους ιδιώτες παρόχους.
• Παρεμβαίνοντας στην προκλητή ζήτηση με τις παρεμβάσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω (κατευθυντήριες οδηγίες, διαγνωστικά πρωτόκολλα κ.α)
• Κατανέμοντας με δικαιότερο τρόπο τις εκπτώσεις επί της δαπάνης (rebate).
• Δίνοντας κίνητρα για την προώθηση συνεταιριστικών σχημάτων στο χώρο των διαγνωστικών εργαστηρίων. Με αυτό τον τρόπο θα επιτυγχάνεται οικονομία κλίμακας στην προμήθεια των αντιδραστηρίων και θα ενισχύεται η βιωσιμότητά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου