Σελίδες

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Παράνομες διακομιδές από ιδιωτικά ασθενοφόρα που κοστίζουν ως και 2.000 ευρώ



Αποκαλυπτικό είναι το πόρισμα του ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, αναφορικά με τις παράνομες διακομιδές ασθενών από ιδιωτικά ασθενοφόρα.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα τουρίστα από τη Ζάκυνθο, η διακομιδή του οποίου με ιδιωτικό «ασθενοφόρο» από τη Ζάκυνθο στο «Ελ. Βενιζέλος» κόστισε 2.000 ευρώ.

Συνήθως το σχετικό κόμιστρο για διακομιδές από την περιφέρεια προς το κέντρο φτάνει ή και ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, ενώ στην Αθήνα, το μέσο κόμιστρο υπολογίζεται στα 70 ευρώ, τις περισσότερες φορές «μαύρα».

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», επιχειρηματίες, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία του ΕΚΑΒ να καλύψει τη «ζήτηση», διαθέτουν στόλο ιδιωτικών ασθενοφόρων που «οργώνουν» τη χώρα προς αναζήτηση «πελατείας», συνήθως... παράνομα.

Το σχετικό πόρισμα του ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, βρίσκεται από το καλοκαίρι του 2015 στα χέρια της ηγεσίας του υπ. Υγείας και των εισαγγελικών αρχών.

Αν και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ορίζει ότι ασθενοφόρα μπορούν να έχουν ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης, γηροκομεία και ασφαλιστικές εταιρείες μόνο για τις ανάγκες των ασθενών τους και χωρίς «άμεση ή έμμεση είσπραξη κομίστρου» (323 ασθενοφόρα έχουν έγκριση καταλληλότητας το διάστημα 2005-2014), οι επιθεωρητές ήλεγξαν δεκάδες εταιρείες με ασθενοφόρα που διακομίζουν ασθενείς με το... αζημίωτο, διερχόμενα τις πύλες δημόσιων νοσοκομείων, σε δύο περιπτώσεις και με εμπλοκή υπαλλήλων του ΕΚΑΒ. Μάλιστα στον «χώρο» δραστηριοποιείται και εταιρεία που διαφημίζει αεροδιακομιδές ασθενών, χωρίς να υπάρχει θεσμικό πλαίσιο καθορισμού της δραστηριότητας αυτής από ιδιωτικούς φορείς. Τα ασθενοφόρα που εκμεταλλεύονται οι εταιρείες δεν ανήκουν στις ίδιες αλλά τους τα έχουν εκχωρήσει με ιδιωτικό συμφωνητικό φορείς που δικαιούνται να λάβουν άδεια. Ενδεικτικό του θολού τοπίου είναι ότι οι επιθεωρητές δεν μπόρεσαν να βρουν τη φυσική έδρα εταιρείας που διαφημίζεται και στο Διαδίκτυο, καθώς η δηλωμένη διεύθυνση δεν ίσχυε. Οι επιθεωρητές αναδεικνύουν και το «αλαλούμ» στις υπηρεσίες του Δημοσίου, αφού για τις δραστηριότητες αυτές εκδίδεται Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας από το υπ. Οικονομικών, παρά το ότι τα υπ. Υγείας και Μεταφορών ορίζουν ότι δεν καταβάλλεται κόμιστρο για τα ιδιωτικά ασθενοφόρα!

Σε καθημερινή βάση το ΕΚΑΒ Αττικής εξυπηρετεί περίπου 250 τακτικά περιστατικά με καθυστέρηση, που στα εξιτήρια μπορεί να φτάσει και τις επτά ώρες. Τότε αναλαμβάνουν τα «πειρατικά», οι κάρτες των οποίων είναι τοποθετημένες σε στρατηγικά σημεία στα δημόσια νοσοκομεία (πίνακες ανακοινώσεων, ανελκυστήρες, ακόμα και δίπλα από κλίνες ασθενών).

Καθημερινά το ΕΚΑΒ λαμβάνει περί τις 100 ακυρώσεις διακομιδών, η πλειονότητα των οποίων γίνεται με ιδιωτικά ασθενοφόρα. Ενδεικτική είναι η καταγραφή της διέλευσης ιδιωτικών ασθενοφόρων από τις εισόδους δημόσιων νοσοκομείων: στο Αττικόν σε 20 ημέρες (Οκτ. 2014) εισήλθαν 71 ιδιωτικά ασθενοφόρα, στο Σωτηρία σε 15 ημέρες (Ιαν. 2015) εισήλθαν 65 και στο Αλεξάνδρα σε 25 ημέρες (Δεκ. 2014) 70 ιδιωτικά ασθενοφόρα.

Στο «παράλληλο πρόγραμμα» περιλαμβάνεται διάταξη για τη δημιουργία μητρώου ασθενοφόρων ιδιωτικών φορέων, καθώς και των πληρωμάτων τους στο ΕΚΑΒ, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και περιοδικούς ελέγχους από υπηρεσίες του ΕΚΑΒ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου