Σελίδες

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Ιδιώτες ελεγκτές θα επιβλέπουν τους γιατρούς σε ΠΕΔΥ-Νοσοκομεία! Στα κάγκελα οι γιατροί

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου - 
Health Report.gr

Ιδιώτες που δε θα είναι γιατροί, θα μπορούν να ελέγχουν το έργο των γιατρών σε νοσοκομεία και ΠΕΔΥ

Σε καθημερινές… εκπλήξεις υποβάλει όπως φαίνεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων.

Οι τροπολογίες που εντάχθηκαν την τελευταία στιγμή στο «παράλληλο πρόγραμμα» και βρίθουν…ασυνταξιών, φέρνουν τα πάνω κάτω στον τρόπο εργασίας τόσο των γιατρών όσο και του υπόλοιπου προσωπικού των δημοσίων νοσοκομείων αλλά και των Κέντρων Υγείας και του ΠΕΔΥ.

Ο θεσμός του Διαμεσολαβητή Υγείας μετατρέπει ουσιαστικά ιδιώτες ελεγκτές σε …σπιούνους των γιατρών και των νοσηλευτών, με το επιχείρημα να διευκολύνουν την πρόσβαση των ευπαθών ομάδων στις υπηρεσίες υγείας.

Πρόκειται για ιδιώτες οι οποίοι θα προσληφθούν στα νοσοκομεία αλλά και στιςυπόλοιπες δομές υγείας όπως τα Κέντρα Υγείας και το ΠΕΔΥ και οι οποίοι χωρίς να είναι καν γιατροί, θα μπορούν να καθορίζουν την προτεραιότητα των περιστατικών, παρακάμπτοντας ακόμη και τις αποφάσεις των γιατρών όταν θα κρίνουν πως ένας ασθενείς προηγείται λόγω επικινδυνότητας.

Να σημειωθεί πάντως ότι εδώ και χρόνια είναι θεσμοθετημένα αντίστοιχα δημόσια όργανα εντός των νοσοκομείων, τα οποία όμως παραμένουν ανενεργά με συνέπεια οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται στα δημόσια νοσοκομεία να μη γνωρίζουν που να απευθυνθούν για να διαμαρτυρηθούν για τυχόν καθυστερήσεις ή έλλειψη εξυπηρέτησης.

Πάντως οι Διαμεσολαβητές Υγείας που κατά τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθόθα πληρώνονται από κοινοτικά κονδύλια, θεωρήθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση του «παράλληλου προγράμματος» στη Βουλή, ως έναέξυπνο τρικ της κυβέρνησης να διορίσει τα δικά της παιδιά στο δημόσιο σύστημα.

Ενδεικτικά προβλέπεται στο παράλληλο πρόγραμμα που πέρασε από τη Βουλή:

«Ως Διαμεσολαβητές Υγείας ορίζονται πρόσωπα που ανήκουν ή προέρχονται από την τοπική κοινωνία ή τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, έχουν πρόσβαση σε αυτές, μεσολαβούν μεταξύ των δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας και όσων έχουν ανάγκη πρόσβασης σε αυτούς και συμβάλουν, με κατάλληλη πρόσβαση και αγωγή υγείας, στην εξάλειψη της διακριτικής μεταχείρισης και τη μείωση των ανισοτήτων».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΕΙΝΑΠ) είναι στα κάγκελα με τους …επιτηρητές-ελεγκτές που θα επιβάλει η κυβέρνηση στους γιατρούς τη στιγμή μάλιστα που λείπε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη λέει στο HealthReport.gr «Το θεωρώαστείο να επιβάλουν Διαμεσολαβητές ιδιώτες τη στιγμή που δεν προσλαμβάνουν γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία. Πρέπει να βρεθεί πρώτα το απαραίτητο προσωπικό για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες των ασθενών.

Δε χρειαζόμαστε Διαμεσολαβητές. Άλλωστε υπάρχουν υπηρεσίες και γραφεία πολιτών και κοινωνικοί λειτουργοί».


Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη

Οι νοσοκομειακοί γιατροί με βάση τα όσα αναφέρει στο HealthReport.gr η κ.Παγώνη, αναμένεται να δραστηριοποιηθούν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να μην εφαρμοστεί ο νέος θεσμός.

Για κομματικό στρατό που «στήνεται» στα νοσοκομεία μιλά ο Γ.Γ. του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου Ηλίας Τσέρκης: «Δημιουργεί 2 νέους θεσμούς «Διαμεσολαβητή Υγείας (Δ.Υ.)» και του Συντονιστή Υπηρεσιών Υγείας (Σ.Υ.Υ.) για ευάλωτες και ειδικές ομάδες του πληθυσμού.

Ο Γ.Γ. του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου Ηλίας Τσέρκης

Πρόκειται για μια νέα μορφή μετακλητών υπαλλήλων για να ελέγχουν το έργο των ιατρών, αυξάνοντας παράλληλα τον κομματικό τους στρατό. Αντί να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση τα υπάρχοντα συστήματα ελέγχου που υπάρχουν στοδημόσιο σύστημα υγείας, εφευρίσκει νέες μεθόδους διορισμών των δικών της παιδιών.»

Δεν είναι όμως μόνο οι Διαμεσολαβητές Υγείας. Η κυβέρνηση θεσμοθέτηση και τους συντονιστές υπηρεσιών υγείας. Στο παράλληλο πρόγραμμα προβλέπεται:

«Ως συντονιστές υπηρεσιών υγείας ορίζονται επαγγελματίες υγείας, που έχουν αντικείμενο εργασίας την κοινοτική ή τη δημόσια υγεία και υπηρετούν σε υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου συστήματος υγείας.

Διασφαλίζουν την προαγωγή της ίσης και ισότιμης πρόσβασης ληπτών από τις ευάλωτες ομάδες τις υπηρεσίες υγείας, τη μη παράτυπη καθυστέρηση παροχής ιατρικής υπηρεσίας, το συντονισμό των δράσεων για την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων υγείας καθώς και την επίλυση ειδικότερων θεμάτων σε τοπικό καιπεριφερειακό επίπεδο.

Με κοινή απόφαση του υπουργού Υγείας και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της διάταξης».

3 σχόλια:

  1. ΤΟ ΦΡΟΝΗΜΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΧ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΔΟΝΤΙΩΝ ΑΜΜΕΣΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΙΑΤΡΟΥΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα λέγονται κομισαριοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και τους ελεγκτές φαντάζομαι θα τους επιβλέπουν επιθεωρητές κομισσάριοι οι οποίοι θα εποπτεύονται απο κάποια άλλη αρχή με κάποιο ανάλογο όνομα και ουτω καθ εξής θα πορευόμεθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή