Σελίδες

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

ΒΟΛΟΣ: ΣΕ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ επίσχεσης προσανατολίζονται οι μικροβιολόγοι



Προς συνέχιση της επίσχεσης εργασίας που ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, προσανατολίζονται οι μικροβιολόγοι γιατροί του Νομού Μαγνησίας, ζητώντας να αναθεωρηθεί η απόφαση του Υπουργείου για μείωση των τιμών στις εξετάσεις κατά 43% σε σχέση με τις τιμές του 1991. Η απόφαση θα ληφθεί την ερχόμενη Δευτέρα, στη γενική συνέλευση των μικροβιολόγων που θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ, κατά την οποία θα συζητηθεί ακόμη και το ενδεχόμενο να κλείσουν τα ιατρεία τους.

Αυτά έγιναν γνωστά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν σήμερα, μέλη της Διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και μικροβιολόγοι γιατροί, τονίζοντας πως την πρώτη αυτή εβδομάδα της επίσχεσης υπήρξε σχεδόν καθολική συμμετοχή, που έφθασε στο 95%.

«Ζητούμε την κατανόηση των ασφαλισμένων. Δεν είμαστε αντίπαλοί τους, θεωρούμε όμως, ότι με την απόφαση της κυβέρνησης για περικοπές της τάξης του 40-50% στις εργαστηριακές εξετάσεις, οδηγούν στην ουσία, στο να κλείσουν τα ιατρεία» δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΜ, κ. Τσάμης, προσθέτοντας πως, αν γίνει αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος να κάνουν την εμφάνισή τους μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, που θα παρέχουν μεν υπηρεσίες σε εξευτελιστικές τιμές, οι οποίες θα είναι όμως, αμφισβητήσιμης ποιότητας.

Ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου, κ. Βαγγέλης Μαναβέλας από την πλευρά του, έκανε γνωστό ότι το 2015 οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ για 12μήνες εργασίας πληρώθηκαν τους επτά και για το 2016 εκτιμάται ότι θα πληρωθούν μόλις τους έξι μήνες, με αποτέλεσμα τα εργαστήρια να παρουσιάζουν ελλείμματα

Ο μικροβιολόγος Φώτης Χατζηδημητρίου αναφέρθηκε στις πρακτικές που ακολουθούν μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες – όπως η Αγγλία – στο θέμα των εργαστηριακών εξετάσεων και που – όπως είπε – ενδεχομένως να ακολουθηθούν και στην Ελλάδα, αν εξαφανιστούν τα γνωστά μας ιατρεία αντικατασταθούν από μεγάλα Διαγνωστικά Κέντρα Εταιρειών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στις χώρες αυτές γίνονται μόνο οι αιμοληψίες, ενώ το αίμα στέλνεται για εξέταση στο … Μαυροβούνιο, όπου το κόστος είναι χαμηλό, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παίρνουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων μετά από δύο εβδομάδες!

Τέλος, ο ιδιοκτήτης μικροβολογικού εργαστηρίου, παθολόγος, κ. Κώστας Μαργώνης αναφέρθηκε στο ύψος των αποζημιώσεων στις διαγνωστικές εξετάσεις, λέγοντας πως βασίζονται σε τιμές του 1991, πάνω στις οποίες έγιναν δύο υποτιμολογήσεις (10-20%) , όταν καταργήθηκε το ΙΚΑ και θεσμοθετήθηκε ο ΕΟΠΥΥ το 2014. Επιπροσθέτως, από το 2013 οι γιατροί επιβαρύνθηκαν με το κόστος εταιρίας ελέγχου, αλλά ακόμη δεν έχουν πάρει τα χρήματά τους, ενώ το ίδιο έγινε και για τα δύο επόμενα χρόνια. Επίσης τόνισε ότι το 2015 έγινε μείωση της τάξης του 50% και τώρα ζητείται νέα μείωση 43% στις εξετάσεις, σε σχέση με τις τιμές του 1991.

1 σχόλιο:

  1. ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΟΦΕΛΟΣ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΧΑΡΤΙΑ.ΟΣΟΙ ΤΑ ΚΡΑΤΑΝΕ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ.ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΡΟΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΑΠΟ ΕΟΠΥΥ ΑΛΛΙΩΣ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή